Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

calabaza

pytanie do oszczędnych

Polecane posty

jak zacząć racjonalnie wydawać pieniądze? mam wrażenie, że w moim związku pieniądze przechodzą na pierdoły...chce zacząć oszczędzać. od czego zacząć? co wyeliminować?

Gość mnie najbardziej wkurza
ze moj maz ma mnie za niegospodarna. A ja nic na siebie nie wydaje, poza jakimis podstawowymi potrzebami (a i tak kupuje najtaniej jak sie da). Za to na jedzeniu nie oszczedzam. Nie kupuje najtanszych jakichs produktow typu "made by tesco". A on wciaz kupuje nowe rzeczy, zamienia telefony, jakies mp3, inne badziewia. Na to przepuszcza wszystkie oszczednosci. Ale to ja nie umiem oszczedzac :O

dokładnie...tyle, że my jestesmy jeszcze na studiach do wygospodarowania mamy miesięcznie ok 2300zł razem, z czego 700zł idzie na pokój. i nie wiem normalnie co się z tą kasą dzieje...acha ja do tego dorabiam 400zł miesięcznie na korkach.masakra, nie pamiętam kiedy kupiłam sobie jakiś ciuch.naprawdę.

Bardzo prostu. Zrobcie sobiekoperty z napisami na 1, 2, 3 i 4 tydz pod nazwa jedzenie, ustalcie ile na jedzenie musicie wydac( u nas na 2 osoby to 150 zl na tydz) , odkladacie kase od razu po wyplacie, nastepna koperta- rachunki, nastepna wynajem , czy co tam jeszce musicie placic. Ostatnia koperta to dodatkowe- i tam kasa na kino i przyjemnosci, oraz koperta "nie ruszac" - na wszelki wypadek- mozecie tam nic nie klasc, mozecie pare groszy :)

Gość broska broneta
ja sie uważam za oszczędną ale niczego mi nie brakuje nie lubie szastać pieniędzmi, dobrze się czuje jak mam na koncie sumkę nie mam żadnych zadłużeń, nie muszę kupować tego co pokazują w reklamach tv - nie bierze mnie to

karolina ! genialny pomysł! ! powiedz mi a Wy ile wkładacie do koperty z jedzeniem? rozumiem że 150zł razy 4 tak??:)

czyli wkładając do koperty z jedzeniem 600zł, do tej na mieszkanie 700 to wychodzi 1300zł wsumie, a reszta na oszczędności. brzmi super.:)