Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kapusta 25tc..

czy to prawda o wcześniakach

Polecane posty

Gość kapusta 25tc..

słyszałam dziś ze lepiej jesli wczesniak urodzi sie w 7 miesiacu niz w 8? wydaje mi sie to bzurne, ale slyszalyscie o czyms takim?

Gość tak slyszalam
o czyms takim...mama mi chyba mowila

tak to prawda, kiedys mnie uczono dlaczego tak jest, ale już nie pamiętam:)

musze przyznac, że słyszałam tez taką opinię. Z tego, co ktoś tam mówił, to chodzi o to, ze w 8 misiącu zachodza jakieś tam procesy rozwojowe, które lepiej żeby nie były przerywane porodem. Już lepiej, żeby dziecko w tym czasie było na świecie monitorowane pod tym kątem i spokojnie dochodzio do siebie w specjalnie przygotowanych warunkach ale nie jestem specjalistą, tak po prostu mi się o uszy obiło

Gość a ja czytalam gdzies tylko
kurcze nie pamietam gdzie, ze jest to bzdura i zwyczajny przesad, ale nie potwierdzam tej informacji, bo nie pamietam zrodla...

Gość 31tydz
a ja jestem w 31 tyg i kazano mi czekac do 34 tyg,zeby pluca sie roziwnely:/potem bede miec ciecie

Gość najlepiej byloby zapytac
zyrafy dlugiej, bo ona jest polozna i wie najlepiej, ale chyba nie ma jej teraz na forum?

http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/coraz-blizej-mety,1912_7671.htm W 38. tygodniu dziecko oddycha samo. Wcześniej bywa różnie. Im późniejszy poród, tym lepiej. Gdzieniegdzie jeszcze pokutuje mit, że lepiej urodzić w 7. niż w 8. miesiącu. Wziął się on prawdopodobnie z faktu, że jeśli ciąża obfitowała w komplikacje (przedwczesne skurcze, krwawienia, założenie szwu na szyjkę macicy, stosowanie leków podtrzymujących), to zestresowany przyszły obywatel wydzielił tyle adrenaliny, że pomogła ona w wytwarzaniu surfaktantu (czynnika przyspieszającego rozwój płuc) i ma on większe szanse na samodzielne oddychanie niż kolega urodzony nieco później z ciąży fizjologicznej. Co nie zmienia faktu, że każdy dzień lub tydzień więcej to większe szanse na przeżycie.

Gość ja znalazlam cos takiego
http://www.zdrowie.med.pl/nowosc.phtml?slowo=urodzenie&nr=11 I cytat z tego artykulu: Wcześniakiem nazywamy dziecko urodzone przed zakończeniem 37. tygodnia ciąży (a po 32.). Dziecko urodzone przed końcem 37. tygodnia ma 99-procentowe szanse przeżycia, przed końcem 32. tygodnia - 90-procentowe.