Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość podatkowo

Pytanie do zorientowanych w podatku

Polecane posty

Gość podatkowo

Jeśli jest tutaj ktoś z małej miejscowości (czyt. wsi) to prosiłabym o udzielenie mi odpowiedzi na pytanie czy jest u Was pobierany podatek od budynku?

Gość podatkowo
U nas do tej pory płaciło się wyłącznie za grunt a teraz ni z gruszki ni z pietruszki każą płacic również za budynek!Co najlepsze nie wszyscy mają ten podatek!Nie rozumiem tego,bo przeciez wszyscy są równi wobec prawa!

Gość podatkowo
Ludzie w pocie czoła buduja swoje domy,ostatni grosz wydają na to,żeby mieć własny kąt. Za wszystko trzeba płacic z własnej kieszeni: za materiały, za plany domu który ma postać na SWOJEJ działce,państwo nie dokłada się ani grosza i jeszcze ma czelność wyciągac od ludzi HARACZ (bo inaczej tego nazwać nie można) za budynek!Przecież to jest chore!

Gość podatkowo
A ja nie wiem jak można płacić za budynek!I w dodatku od metrażu ( co najgorsze nie wszyscy)!Mało państwo z nas doi?!

Gość laska myśl trochę...
"Ludzie w pocie czoła buduja swoje domy,ostatni grosz wydają na to,żeby mieć własny kąt. Za wszystko trzeba płacic z własnej kieszeni: za materiały, za plany domu który ma postać na SWOJEJ działce,państwo nie dokłada się ani grosza i jeszcze ma czelność wyciągac od ludzi HARACZ (bo inaczej tego nazwać nie można) za budynek!Przecież to jest chore!" Ludzie w pocie czoła zarabiają na życie, a państwo od nich doi podatek dochodowy, no patrz!

Gość samantaswdn
każdy samorząd terytorialny ( w Twoim wypadku powiat) pobiera podatek od nieruchomości a jak wiadomo budynek czyt. dom jest stale powiązany z ziemia czyli, że ma fundamenty wiec każdy kto jest właścicielem jest zobligowany do zapłaty tego podatku a naliczany jest od metrażu i stawka podatkowa jest uzależniona od powiatu w którym stoi ten dom

Gość podatkowo
No własnie laska trochę myślę i mnie to porządnie wkur*wia!Jeszcze żeby to wszyscy płacili a nie tak jak jest u nas (jednym doliczają ten podatek innym nie).

Gość samantaswdn
każdy właściciel ma obowiązek go płacić jak nie to naliczają odsetki tylko że niektórzy płaca rocznie inni kwartalnie a jeszcze inni miesięcznie wystarczy trochę pomyśleć albo poczytać na necie laska:p

Gość podatkowo
samantaswdn -akurat tak się składa,że moja ciotka go nie płaci (tak samo jak wiele innych osób). Podatek ten jest wprowadzony u nas od stycznia 2009 i ludzie sie bulwersują tym,że nie jest ustalony we wszystkich miejscowościach należących do naszej gminy! Nie powiesz mi,że cała miejscowośc X nie ma zgłoszonych budynków po oddaniu do użytkowania a akutar w mojej miejscowości wszyscy mają!

Gość feerartarta
ja też płacę podatek od gruntu i budynków :( a przede mną płacili moi rodzice :) u mnie to kwota 35 zł na kwartał (wszystko zależy jaką masz klasę gruntów). u mnie ziemia marna.

Gość feerartarta
.. a budynek ma ponad 120 lat :):):)