Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bgthbr

MOJA DRUGA POLOWA I JEJ INNE WYZNANIE - CZY KTOS TAK ZYJE?

Polecane posty

Gość bgthbr

Gość bgthbr
ZNACIE TAKIE PARY?

Gość Ja wierze w siebie
Ja jestem ateistka a moj maz protestantem

Gość bgthbr
czy to wam nie przeszkadza we wspolnym zyciu?

Gość Ja wierze w siebie
Zupelnie nie. Nie moge sobie przypomniec ani jednej klotni z tego powodu. Ja nie uznaje zadnych Bogow ale szanuje jesli ktos wierzy w cos co nie zostalo udowodnione. A ze protestantyzm dopuszcza rozumienie slowa boga jako wazniejsze niz teorie kosciola lub ludzi to protestanci maja spora wolnosc interpretacji slowa pop pewnymi warunkami oczywiscie. Ja postrzegam protestantyzm jako wiare w boga bez calego dogmatycznego kleru (tak jak w kosciele rzymsko-katolickim). Wiec naprawde nie mamy sie o co klocic jesli chodzi o religie

Gość bgthbr
u mnie to zupelnie inna sprawa katolik i krysznaitka

Gość Ja wierze w siebie
własne pojmowanie i interpretacje pisma swietengo jest dla protestantow sposobem na poszukiwanie prawdy. Tak mi tlumaczy maz. Wiec dlaczego mialabym tego nie uszanowac.

Gość bgthbr
.

Gość Ja wierze w siebie
To juz troche bardziej skomplikowana sprawa.

Gość katieee
jestem swiadkiem JEHOWY kazdy chlopak ode mnie ucieka z tego powodu....

Gość bgthbr
i on nie potrafi tego uszanowac :-(

Gość bgthbr
tak skomplikowana (a ja mam dzis gorszy dzien ) i zastanawiam sie nad ,,takimi ,,parami

Gość Ja wierze w siebie
Ale zastanawia mnie jedno, katolicyzm odzrzuca istnienie innych religii, twierdzac ze tylko ten jedyny bog doprowadzi do zbawienia. Czy religia pozwala ci na wiazanie sie z bhaktinka?

Gość bgthbr
jestem kobieta maz katolikiem tak w ramach wyjasnienia

Gość Ja wierze w siebie
Wiec w takim razie, nie przeszkadza cie ze twoj maz wyznaje wiare ktora neguje slusznosc twojej religii?

Gość bgthbr
wiesz to jest tak ja sie z tym pogodzilam rozumiem ze pewne uwarunkowania nie pozwalaja na zmiane jego pogladow, niestety jemu to przeszkadza

Gość aldonka z mielca
Mój mąż jest niewierzacy, ja jestem katoliczką. Nie ma absulutnie żadnych zgrzytów na tym tle. Ale to pewnie dlatego, że ja nie jestem jakąś zagorzałą katoliczką. Nie przeszkadza mi brak slubu koscielnego itp. Myslę, że jak ktoś jest mocno zwiazany ze swoją religia i zaangazowany, to może być cieżko.

Gość Ja wierze w siebie
Sadze ze niektorzy katolicy niestety maja i bede mieli z tym problem. Trudna sprawa bo moge sobie wyobrazic ze ktos kto bardzo mocno trzyma sie zasad (nie tyle religii katolickiej ale samej instytucji kosciola) bedzie mial problemy z akceptacja innych religii. Nie pozwalaja mu na to pewne koscielne dogmaty. 18 listopada 1965 roku Kościół Katolicki ogłosił uroczyscie i oficjalnie " kostytucję dogmatyczną " 1. Biblia ma za autora Boga 2.Biblia jest święta we wszystkich swoich częściach 3.Biblia we wszystkich swoich częściach napisana została przy udziale Ducha Świetego 4.Wszystko co napisali Natchnieni Autorzy winno być traktowane ja napisane przez Ducha Świętego 5. Biblia naucza pewnie , wiernie i bez błedów Trzy lata później Paweł VI , 30 czerwca 1968 roku dołozył : 6. Kościół Katolicki jest jedynym prawdziwym Kosciołem 7. Kosciól Katolicki jako jedyny głosi nieomylne prawdy 8. Kosciól Katolickin jest niezbędny do zbawienia 9. Kosciołowi Katolickiemu jakon jedynemu powierzony został całkowity skarb dóbr niebiańskich 10.Kościól Katolicki jest jedynym prawdziwym spadkobiercą Bozego przyrzeczenia 11.Kościól Katolicki jako jedyny jest w posiadaniu Ducha Chrystusa 12.Kościołowi Katolickiemu jako jedynemu powierzony został nieomylnu Urzad Nauczycielski 13. kosciół Katolicki jest jako jedyny w posiadaniu całej prawdy .

Gość Ja wierze w siebie
I madrosc tkwi w tym (tak sadze) z czym sie identyfikujesz - z tym co wedlug ciebie glosi pismo czy co glosi kosciol.

Gość bgthbr
w pewnym stopniu sie z Toba zgodze jedank nie tak do konca bo jesli kazdy zacznie interpretowac pismo wg.siebie powstanie zamieszanie wydaje mi sie ze jesli ktos decyduje sie na uznanie pisma jako slow Boga to taka interpretacja co mi sie podoba to ok, a co nie to to pomijam nie jest wlasciwa

Gość bgthbr
niestety obaiwam sie ze nie tylko niektorzy katolicy ale wiekszosc :-(

Gość Ja wierze w siebie
prawda, wiele interpretacji wprowadza zamieszanie. Jednak psosob w jaki kosciol katolicki interpretuje pismo i jak czesto ''dopasowuje'' swoje interpretacje - trudno byloby mi to zaakceptowac.

Gość bgthbr
ja jestem zdania ze jaki kolwiek przejaw ,,duchowosci,, jest pozytywny osobiscie wierze ze wszystkie drogi prowadza do Boga z tym wyjatkiem ze tylko jedna bezposrednio a pozostale posrednio jednak lepiej posrenio niz wcale :-)

Gość bgthbr
i z tego powodu jestem w stanie zaakceptowac takie czy inne wyznanie