Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OlaOlafka

Witamina K dla niemowląt karmionych piersią - jak jest u Was?

Polecane posty

Gość OlaOlafka

Dziewczyny, czy podajecie witamine K dzieciom do 3 miesiąca życia? Ja karmię piersią i w szkole rodzenia mówili mi, że tak trzeba bo mleko matki ma tej witaminy za mało. Lekarz też zalecił mi wykupienie Baby K. Zastanawiam się czy to jest wszędzie takie zalecenie. Jak jest u Was?

Gość asiawawa
jest zalecane.

Gość Hikka
U nas też lekarz zalecił. Podajemy Baby K już drug miesiąc - codziennie 2 razy po 5 kropli. Czytałam o chorobie krwotocznej i nie zaryzykowałabym niepodawania tych kropelek dziecku. Nie wszyscy pediatrzy każą podawać je dziecku??

Gość no właśnieeeee
moja miała do 2 mca witaminke podawaną

Gość książeczki
witamina K jest zalecana od całkiem niedawna, z tego co pamiętam to chyba od roku albo góra od dwóch lat wcześniej jakoś nie byłą potrzebna dla zdrowego rozwoju naszych maluchów, a teraz ta cała nagonka żeby ją podawać myślę, że to firmy farmaceutyczne produkujące tą wit stoją za tym wszystkim moja położna jak i kilku lekarzy z którymi miałam styczność mówili ,żę równie dobrze mogłoby jej nie być

Gość nie podawałam...
bo nie widziałam takiej potrzeby..... A że trzeba podawać to jest tylko wymysł firm farmaceutycznych i lekarzy którzy mają dobr gratyfikację za polecanie tejże witaminy.

dokładnie..ja podawałam ale jeszcze 6 lat temu przy pierwszym dziecku czegoś takie jeszcze nie wmyślili..to tylko kolejny zarobek dla firm farmaceutycznych..witamina jest droga bo około 30zł i wątpię ze każda Matka karmiąca piersią te witaminę podaje.

Gość a wit d
ile podajecie wit D przy karmieniu sztucznym? moj may ma 3,5 mc lekarz kazał podawac 1 krople na 2 dni, lub cale gdy dziecko wypija 1l sztucznego na dobe........jak jest u was?

Gość Dobrze poinformowana
Dziewczyny, ja rozmawiałam z 3 lekarzami na ten ten temat i poszukałam w Internecie i jesteście niestety w błędzie. Witaminę K podawano dzieciom od dawna w Polsce, ale do 2007 roku było tak, że w szpitalu podawano po porodzie jedną bardzo dużą dawkę witaminy K - zobaczcie sobie do książeczek - na pewno macie wbite. Natomiast eksperci stwierdzili, że to jest za dużo jak na jeden zastrzyk i od 2007 roku podaje się w szpitalu mniejszą dawkę w zastrzyku, a potem trzeba podawać przez 3 miesiące w kroplach jeśli karmi się piersią bo w mieszankach jest witamina K (co potwierdza fakt , że jest ona potrzebna dziecku!!).

Gość lessienne
My też podawaliśmy to Baby K przez 3 miesiące, a starszej córce nie podawałam bo miała całą dawkę podaną w szpitalu w zastrzyku właśnie. Dziwne, że lekarze nie wszystkim rodzicom mówią o podawaniu w domu...

Witamina K odgrywa istotną rolę w procesach syntezy białek, m.in. czynników krzepnięcia krwi. Niedostateczna podaż witaminy K może w konsekwencji prowadzić do wystąpienia krwawienia związanego z niedoborem witaminy K, dawniej zwanego chorobą krwotoczną noworodka.

Paradoksalnie, szczególnie zagrożone są niemowlęta karmione naturalnie, ponieważ mleko matki jest relatywnie ubogie w witaminę K, a ponadto w przewodzie pokarmowym dzieci karmionych piersią dominuje flora bakteryjna o niewielkiej zdolności syntezy bakteryjnej witaminy K. Z tego powodu niemowlęta karmione naturalnie wymagają dodatkowej, regularnej podaży mikrodawek witaminy K. Aktualne zalecenia sugerują codzienne podawanie niemowlętom karmionym naturalnie dawki 25 mikrogramów witaminy K w okresie od 2 tygodnia do końca 3 miesiąca życia.

Gość Dobrze poinformowana
Dokładnie -to już zatem 4 pediatra, który to potwierdza. Szkoda, że nie wszyscy w tym fachu są tacy kompetentni i nie mówią rodzicom o co dokładnie chodzi z tą witaminą. Ale cóż...Trzeba polegać na sobie, Internecie i być dociekliwym. Najgorsze są natomiast "konsultantki laktacyjne" histerycznie trzymające się niebezpiecznych teorii w stylu "mleko matki zawiera absolutnie wszystko co trzeba", a "matki niekarmiące piersią są złe" ;)

Gość kalinkaaa
Ja będę podawać witaminę K - nie zamierzam ryzykować choroby krwotocznej. Dzidziusia jeszcze nie ma na świecie, ale przygotowujemy się :) i czytałam właśnie o między innymi o konieczności podawania tej witaminy przez pierwsze 3 miesiące (zamierzam karmić naturalnie).

A ja mam synka prawie 5 miesięcy, karmię go piersią i nie podawałam mu wit. K Był i jest pod opieką pediatry i tylko wit. D miał przepisaną

Gość maimai
Zalecenie dla karmiących piersią jest takie, żeby podawać, bo dawka szpitalna została zmniejszona - lepiej nie ryzykować, a opinię pediatry skonsultować z innym.

Gość gabrys8
Ja podawałam wit K przez miesiąc bo moja pani doktor powiedział że nie ma takiej potrzeby dziecko w szpitalu dostało wit K. Dawniej tego nie było i dzieci żyją. Moim zdaniem szpitale mają podpisane umowy z firmami farmaceutycznymi i dlatego to zalecają.

Gość elizunia88
a ja swoim starszym dzieciom wit k nie podawalam. corce ur w 2006 r jeszcze nie zalecali, a synkowi ur w 2007r wprawdzie juz zalecili ale moj pediatra nic nie mowil o niej, kupilam i tak naprawde kilka razy podalam. synkowi nic nie jest:P teraz urodzilam i mam ta VitaK podalam synkowi i nastepnego dnia pojawily sie problemy z kupą...? i tak przez 3 dni... ja sie mecze,maluch tez... narazie odstawiam ta witamine i jak dziecku przejdzie to bede podawac ja ale nie codziennie...

Gość edyt18
Ja moje drogie matki podawałam witaminę k+d łączoną od 8 doby do 3 miesiąca, a dodatkowo od 3 tygodnia cembion 3 kropelki dziennie, teraz zapytam pediatry co dalej z witaminą d.

Gość KatarzynaWwwwwacka
podaje sie k i d wiec kup sobie najlepiej dwa w jendym

Gość ulinnnnnnnnnnnnnkkkkk
myślicie, że natura ze swojej głupoty zapomniała dodać witaminy K do mleka matki...?

Mojemu dziecku dziś lekarz zalecił witamine D i K w jednym opakowaniu Bobik DK. Ale wiem, że bardzo ważna jest winamina K i witamina D. Czesto czytałam w internecie ze zalecaja ją nawet do 18 roku życia.

Asiu ale tylko D3 powinno sie podawac do 18 roku zycia a nie K :) a ten bobik dk juz koncze podawac i niedlugo przejde na d. doktorka jest zadowolona z postawy dziecka. zeberka nie ostaja i wszystko jest w porzadku

Możesz podać KiD-Vitum w tym masz i K i D, a te dwie witaminy powinno się dostarczać niemowlakom. Po trzecim miesiącu witamina D jest jak najbardziej wskazana w dalszym ciągu.

Gość gocha197999
A co po trzecim miesiącu dawać? Po prostu jakąś witaminę D, czy możecie coś polecić?

Gość gość
mala miala bole brzucha i chlustala tak po K jak i po D, zrezygnowalam z obu

Gość gość
K i D musi być. Zobacz te z serii vitum, KiD-Vitum to K i D, do końca trzeciego miesiąca, potem samo D-Vitum.