Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paśkaaaaaaaaaaaa

jak czesto usg i badanie ginekologiczne w ciąży !!!!!!!!

Polecane posty

Gość paśkaaaaaaaaaaaa

jestem w 18 tc byłam tylko raz badana ginekologicznie i 2 razy mialam usg czy to za malo !!???

Gość paśkaaaaaaaaaaaa
nie raczej wszystko ok wyniki dobre ale znam laski co co wizyte ają badanie a i usg częściej

ale jeśli ciąża przebiega prawidłowo, a ty nie masz żadnych nieprzyjemnych dolegliwości, to nie potrzeba wszystkiego kontrolować na każdej wizycie. I to, że inny lekarze są nadgorliwi (z wiadomych przyczyn) to nie znaczy, że twój się tobą źle zajmuje.

Gość Czyzby...
Wszystko zalezy od szerokosci geograficznej :) Mieszkam w Irlandii, jestem w 36tc i... nie ma mowy o zadnym ginekologu, mialam 1 usg w 13 tc i wiecej miec nie bede, bo wszystko jest w porzadku (nie wiem skad oni to wiedza). Na wizycie w szpitalu pomacali mi brzuch i stwierdzili, ze dziecko jest prawidlowo ulozone i odpowiednio duze, nawet raz nie zostalam zwazona, badaja za to mocz i krew i cisnienie i moj lekarz rodzinny slucha tetna dzidziusia. Lekarza prowadzacego (ginekologa ze szpitala) pewnie nie zobacze az do porodu, a jesli porod bedzie beez komplikacji, to tez go nie zobacze, bo normalnie porodami zajmuja sie polozne. Co kraj to obyczaj... Ja zrobilam sobie prywatnie usg 3/4D, zeby miec pamiatke :)

no ja jestem w Norwegii i ginekolog oglądał mnie tylko dlatego, że spodziewam się bliźniaków :) i też normalnie jest tyko 1 USG, połówkowe. Całą ciążę prowadzi lekarz ogólny, który ocenia czy dziecko się prawidłowo rozwija na podstawie tętna i odległości dna macicy od spojenia łonowego. Także ta opieka w Polsce to trochę jest na wyrost moim zdaniem; takie wyciąganie kasy przez prywatnych ginekologów żerujących na niepokoju i niewiedzy przyszłych mamuś.

Gość paśkaaaaaaaaaaaa
dzieki może macie racje :) boje się bo to pierwsza ciąza a ginek wydaje sie spoko a co do badania przynajmniej sie przed wizyta tym nie stresuje :P

będziesz miała jeszcze jedno USG około 22 tygodnia i drugie około 32 tygodnia ciąży - i starczy. a badania ginekologiczne będą robione w 3 trymestrze, chyba że wcześniej zacznie dziać się coś złego

Gość ___chimerka___
Ja mialam ciążę prowadzoną na Słowacji, w Bratysławie i zarówno usg, jak i badanie ginekologiczne mialam przy kazdej wizycie co miesiąc

Gość czyzby grypa
jestem w 14 tc. Do tej pory raz prywatnie zrobiono mi usg i ginekologiczne badanie. Zlecił wtedy morfologie imcz. Potem choziłam państwowo i tsh zlecił, i igg,awidność. Za kazdym razem badał i uciskał brzuch. Teraz nie dawał juz zadnych badan do zrobienia.Az dziwne skoro miałam złą awidność i zły wynik tsh. Tz ft4 mamdobry bosobie zrobiłam dzięki endokrynologi bo sie martwiłam. No i raz usg w 13 tc.

Ja mam robion usg na kazdej wizycie..a badanie ginekologiczne mialam raz...i nie sadze by lekarz zle mi prowadzil moja ciaze...pierwsze pytanie jak wchodze to sie pyta czy dobrze sie czuje..a ja ciaze przechodze swietnie wiec nie widzi sensu w badaniu co miesiac...maluszek swietnie sie rozwija..rosnie jak trzeba...wszystko jest ok..raz poszlam bo mialam dziwne bole podbrzusza w 13 tc chyba zbadal ale okazalo sie ze to po prostu przez to ze sie wszystko rozciaga nic nie bylo nic sie nie dzialo:)...nie martw sie na zapas...dokladnie jak dziewczyny pisze w innych krajach nawet ginekologa nie zobaczysz na oczy chyba ze sie cos dzieje a cala ciaze cie prowadzi polozna badz lekarz ogolny...moja kuzynka jest w uk i wlasnie ja polozna prowadzi:) lekarza jeszcze od poczatku nie widziala a jest w 22 tc..z pierwszym dzieckiem miala tak samo..

no a badania takie jak morfologia badanie moczu itp mam co drugi miesiac ...na poczatku mialam wszystkie jakie sie robi wiadomo a teraz tylko morf. i mocz

Gość Kaszyna89
ja miałam raz na miesiąc lub co dwa

Gość asiawawa
badanie krwi i moczu raz w miesiacu badanie ginekologiczne również usg 3 razy plus dodatkowo echo serca płodu(we własnym zakresie) a pod koniec bad .ginekologiczne co ok 2 tyg bo co tyle chodziłam na kontrole chodziłam państwowo

Witam! 🖐️ Dokument do ktorego link wklaeila Żyrafa Długa - ktorą korzystając z okazji serdecznie pozdrawiam 🖐️ 🌻 - powstał za ministerialnym biurkiem i jest moim zdaniem (łagodnie mowiąc) niedopracowany. Wiele z zalecanych tam badań w praktyce nie jest wykonywanych natomiast barak kilku istotnych które powinny byc wykonywane RUTYNOWO np. badań na toksoplazmozę. Przy okazji - zapraszam na topik : http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3726912&start=0 nie trzeba cytac calosci - najistotniejsze informacje i linki są na 1-ej stronie. W razie potrzeby zapraszam tez do rozmowy. Wroćny jednak do putnia autorki: Zestaw i częstotliwość badań podczas ciąży jest dobrze przedstawiony w tabeli na stronie: http://twoja-ciaza.com.pl/badania.html Oczywiście jest to standardowy zestaw badań ktore powinny być wykonywane RUTYNOWO. W razie potrzeby lekarz może wykonać lub zlecić także inne. Pozdrawiam! 🖐️

Badanie ginekologiczne co miesiąc (lekarz musi sprawdzic stan szyjki macicy, w III trymestrze może to robic nawet co 2-3 tygodnie), usg przez powłoki brzuszne wystarczą 3 (12-14 tc, 20-22 tc oraz po 30 tc). Ja miałam dodatkowo na każdej wizycie usg dopochwowe, trwało zwykle minutkę, lekarz sprawdzał wtedy zawsze serduszko dziecko.

Gość aluta
Mam poważny problem. Pierwszy raz współżyłam z chłopakiem jakieś 3 tygodnie temu. To było dokładnie 11 czerwca. Drugi raz był na drugi dzień. Pękła nam prezerwatywa. 15 czerwca dostałam bardzo obfitej i potwornie bolesnej miesiączki. Jednak teraz obawiamy się ciąży. Brzuch mi spęczniał jak zazwyczaj przed miesiączką. Oczytałam się już wielu stron na ten temat i że tak powiem zgłupiałam już i nic nie wiem. Okres zazwyczaj miałam nieregularny i nie bardzo bolesny.

Gość ciezarowkaa25
morfologia i mocz co 4 tygodnie - żeby sprawdzić czy niema anemii albo bakterii w moczu a się okazało że są w 22 tc - tak samo co 4 tyg badanie ginekologiczne czy macica jest miękka a szyjka zamknięta - i tak samo usg żeby ocenić ogólną kondycje małego i w poszczególnym miesiącu sprawdza się to co zalecane

Gość vicky27
mieszkam w uk tu mam 2x usg ( ja mialam 2 dodatkowe prywatnie) w ogole badania ginekologicznego nie ma, badanie moczu i krwi jest kolo 3 razy przez cala ciaze, jezeli cos sie dzieje wtedy sa dodatkowe badania i usg,

Gość ciezarowka30
W wielu krajach rozwinietych badanie gin w ciazy uwaza sie za zbedne... Czesto sie zdarza, ze Polka z UK jedzie do PL do gina, tej jej wmawia histerie w zwiazku z szyjka macicy, przepisuje kupe lekow (najchetniej od firmy, ktorej przedstawiciel wlasnie zostawil u niego gadzet). Potem lekarz w UK kaze jej to odstawic w cholere i.. Nic zlego sie nie dzieje.

morfologia, mocz co 2 mies, wyniki zawsze mialam dobre, badanie na fotelu na kazdej wizycie, usg tez na kazdej wizycie z tym ze co drugie miesiac usg szczegolowe, a tak to ocenial tylko jak serduszko bije. nigdy nie przepisal mi zadnego leku, nawet nospy

Gość hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
badanie ginekologiczne co wizyte(na poczatku co miesiac), USG mialam 3 razy + 2 dopochwowe, rytm serca malej co wizyte...USG na poczatku, w srodku i na koniec ciazy ( mala rozwija sie prawidlowo to nie bylo sensu czesciej) teraz badanie ginekologiczne mam co 2 tygodnie, ale dlatego ze szyjka mi sie powoli skraca, wiec jestem pod ciagla kontrola...z lekow przepisal mi jedne globulki bo zlapalam jakas lagodna infekcje i zelazo bo ostatnia morfologia wyszla kiepsko...

Gość maja mama oliiii
ja cala cioaze nie bylam ginekologicznie badana wiec co to za stwierdzenia ze lekarz musi badac stan szyjki macicy? mi nie badal i co jakas zyje, urodzilam :O

Gość thaisse80
Ja mieszkam we wloszech i tutaj ciaze prowadzil mi ginekolog. chodzilam do niego co miesiac na USG, czasem jak robilam wyniki krwi to mu pokazywalam ale wtedy byly spotkania bez USG. pod koniec ciazy bylam zbadana ginekologicznie plus po 36 tc zaczeto robic mi KTG.

Gość Hagneta
Pierwsza wizyta w 6tg, nastepna w 13tc. i do 8miesiąca raz w miesiącu.potem co 2 tyg, a 2 tyg przed terminem co tydzien. Usg w 12 tyg, 21tyg, 34tyg, 36-podejrzenie hipotrofii (dlatego jedno więcej, niż standardowo). Morfologia i mocz raz na dwa miesiące.

Gość Hagneta
badanie ginekologiczne co wizytę i od połowy ciązy słuchanie serca.

Gość ja pierwsze dziecko
ja mialam USG 3 razy - w 13 , 20 i 36 tygodniu

Ja chodzę średnio co miesiąc na wizytę, raz miałam odstęp 3tygodniowy. Usg mam co wizytę, ale to jest raczej tak dla mnie samej żeby synka obejrzeć. Z tego co się orientuję wystarczy 3xusg w ciąży.