Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katoliczka inaczej

Protestantyzm - jak tam jest.

Polecane posty

Gość katoliczka inaczej

Chciałabym zmienic kościół na protestancki własnie. Tu myśle że kilku protestantów by się znalazło wiec zapytam jak jest w waszych kościołach i ogólnie coś jak u was jest? Moze jakies strony znajda sie w necie?

Gość katoliczka inaczej
ja tez jestem katoliczką nie praktykująco... niestety ale mnie cała ta wiara juz wkurza. Ten papież i ci księża.

Gość katoliczka inaczej
a jak to jest u nich w kościołach...? Jak się trzeba ubrac i czy znajde gdzies w necie jak wygląda ich masza?

Gość maturka
Dla ciebie kościół to rewia mody? Zasadniczy powód, żeby tam pójść? Przynajmniej byś się nie afiszowała z własną głupotą. Nie obchodzi mnie czyjś światopogląd. Ale jeżeli już coś wybierze, niech to robi z przekonania, a nie z chęci odmiany. Kolor włosów można sobie zmieniać co tydzień. Wiary raczej nie!!!!

Gość
no to słaba ta Twoja wiara skoro z powodu księdza ją zmieniasz :) wszystko jedno w co będziesz wierzyć - oby towarzystwo było fajne? :p

Gość katoliczka inaczej
Dokładnie.

Gość obeznana
Tam nie ma mszy, są nabożeństwa! Można poczytać w internecie, bo opinie będą jakkolwiek subiektywne. Ale, z taką motywacją, to lepiej sobie odpuść.

Gość katoliczka inaczej
Wiesz... ja mam dopiero 17 lat. Katolicyzm narzucili mi rodzice a on od początku mi się nie podobał. Wierzę w Boga i nawet czytam Pismo Św. ale jakoś tak mi ta wiara katolicka za cholere nie pasuje. W szkole mielismy lekcje o protestantach. Bardzo mi się spodobało i to skłoniło mnie to tz zmiany wiary. Szukam w necie ale nic nie potrafie znaleźc a chce własnie dowiedziec sie czegoś więcej i pójśc pare razy na ich nabożeństwo zanim podejmę decyzje.

Gość obeznana
Ja znam te tematy, powiedzmy nie tylko z opowiadań. Podstawowa sprawa to znaleźć sobie powód dla którego chcesz naprawdę to zrobić. A musisz wiedzieć że chodzi tu o założenia wiary, a nie osoby, które mogą być i tutaj i tutaj niewłaściwe. Każda religia bowiem z założenia nie jest zła, to między innymi ludzie sprawiają że mniej lub bardziej nam "odpowiada". Z racji na Twój wiek polecam poznawanie obu wyznań, bez drastycznych kroków na razie. A może strona coś pomoże: www.luteranie.pl A pozwól że zapytam, myślisz o wyznaniu ewangelickim, ewangelicko-reformowanym, czy też innym?

Gość obeznana
A, i nie ma żadnego narzuconego ubioru (tzn. nie wspominam tutaj o zwykłej ludzkiej przyzwoitości). Można iść w tym samym, co do katolickiego kościoła. Nabożeństwo zawiera więcej części śpiewanych, nie na każdym nab. (przynajmniej u mnie) jest komunia. Jest wiele części analogicznych do mszy katolickiej. Naprawdę większe różnice są w głębszych założeniach, niż w samej liturgii.

Gość gsdgdsg
cos mi sie wydaje, ze dziewczynie sie nie chce chodzic w niedziele do koscioła, wiec chce 'zmienic wiare':D

Gość katoliczka inaczej
Nie nie nie!!! Do koscioła mogę chodzić nawet i 2 razy w tygodniu. Problem jest bardziej w ogólnych prawdach kościoła katolickiego. Macie racje. Muszę więcej poczytac bo nawet nie wiem czym różni się ewangelickie od ewangelicko-reformowanego...

Gość obeznana
No sama widzisz. Trzeba poznać dokładnie wszystko, a to może trwać latami nawet.