Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła mamma

prawdziwy wiek ciąży a wiek określony przez usg - rozbieżnosci.

Polecane posty

Gość przyszła mamma

cześc! dziewczyny mam pytanie, sprawa trochę mnie gnębi:-o otóż wg moich obliczeń jestem w 19 tyg ciąży, tak naprawdę to nie ma nawet możliwości, zebym wcześniej zaszła, no chyba, ze wiatr by mnie zapylił. w każdym razie, na ostatnim usg, które było niecałe dwa tygodnie temu gin obliczyła mi szacunkowy wiek ciaży 20/22 tyg. wykonała mi wiec usg połówkowe, na którym wszystkie pomiary wyszły prawidłowo. Dobrze wiec powinnam sie cieszyć, ale nie rozumiem tego, dopiero przy następnej wizycie będe w okresie kiedy usg połówkowe powinno być wykonane, tymczasem u ginekologa zawsze jestem te 2, 3 tygodnie do przodu. Do datkowo mylący jest na pewno termin ostatniej miesiączki, bo mam bardzo długie cykle, więc w ciąże zaszłam w trochę niestandardowym terminie, bo prawie 3 tygodnie po miesiaczce. czy ktoś może mi to wszystko wytłumaczyc:(

Gość przyszła mamma
up

Gość nic z tego nie rozumiem
bzdura

Gość przyszła mamma
wiek dziecka wg usg 20/22 t. wiek wg zapłodnienia 19 t. więc czy usg połówkowe zostało wykonane w prawidłowym terminie, czy powinnam je dopiero mieć??? bardzo proszę o odp?

Gość przyszła mamma
czy nikt nie może mi odpowiedzieć? :-o

Gość dorcia33
O ile sie nie myle to liczy sie pierwszy dzien ostatniej miesiaczki.Od tego dnia liczysz wiek płodu.Cos tak mi świta,ze tak jest ,bo moja siorka ciezarna mi tłumaczyla.Na necie nie ma gdzies art ,zeby o tym poczytac?Poszukaj na pewno cos jest.

Gość przyszła mamma
szukałam, czytałam, ale konkretnej odpowiedzi nie ma, zalezało mi po prostu na tym by wszystkie pomiary dziecka wyszły dobrze, a teraz nie wiem czy były wykonane wtedy kiedy trzeba, czy nie za wcześnie:(

powiem tak wg wyliczen gina miałm termin na 20. 08.07 wg usg termin 18,08,2007 i zawsze tak wychodziło

Gość dorcia33
Bedzie dobrze nie martw sie na zapas.

przyszła mamo , z pewnością wiek ciąży z USG jest terminem liczonym od ostatniej miesiaczki a nie od zapłodnienia i stąd ta róznica ...

a przy nieregularnych cyklach i długich okresach , bierze się pod uwage wiek z USG bo on jest najpewniejszy ...

Gość dorcia33
Wiec mam racje:-)

dla przykładu wg lekarza miałam termin na 19 maja wg mnie na 26 ,wg USG na 15 - Urodziłam 16 maja :D Ale róznie z tym bywa :P

Gość przyszła mamma
mo dobrze w takim razie usg połówkowe wykonuje się w terminie określonym przez usg? nie wg tego jak jest naprawdę?

Przyszła mamo - wiek ciąży liczy się od dnia ostatniej miesiączki ... a jak Ty liczysz wiek ciąży ??

Gość przyszła mamma
a najgorzej jak ktoś mnie pyta w którym tyg jestem, to nie weim, którą wersję wybrać hihihihihi:-D

Gość mi wychodzi podobnie
termin z usg i @ sie prawie pokrywa, więc nie wiem dlaczego jest inaczej u ciebie, a pytalas lekarza o to?

Gość przyszła mamma
ja liczę do dnia zapłodnienia, co do którego jestem pewna:-) wg miesiaczki byłabym rzeczywiście w 21 tyg co i tak nie daje mi terminu jaki wyliczyło usg, wg usg zaszłabym w ciąże jeszcze przed miesiączką:-)

USG liczy termin na podstawie wielkości dziecka 21 a 22 tydz to w zasadzie żadna róznica . Mnie czasami wchodził tydzien do przodu czasami tydzień do tył . Ale jak to możliwe ze wychodzi Ci 21 tydz ( z terminu miesiączki) a 19 z terminu zapłodnienia , skoro napisalaś ze zaszłaś w ciąże 3 tyg po miesiączce ?? to skoro 19 tydz od zapłodnienia to 22 tydz powinien Ci wyjsc liczony od ostatniej miesiaczki

mnie od połowy ciąży wychodziło z usg 3 tyg do przodu,a urodzilam w terminie liczonym z miesiączki,tak +/- oczywiście.Po prostu dziecko było duże i wskazywało na późniejsza ciążę.Nie martw się.

Gość przyszła mamma
tak mini masz rację, po prostu zaokrągliłam sobie, mam niecały 18 tydzień i wg terminu miesiaczki wychodzi mi niecały 22:)

czyli USG bardzo dobrze pokazało :) Im bliżej rozwiązania tym bardziej moze odbiegac od stanu faktycznego ...