Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość problemy z zajsciem po 30

po 30?

Polecane posty

Gość problemy z zajsciem po 30

Zastanawiam sie czy nie bede miec problemow z zajsciem w ciaze, mam 30 lat i kilka miesiecy, nie jestem w zwiazku ale chcialabym miec dziecko za kilka lat. Czy slyszalyscie/styszeliscie o jakichs badaniach czy testach ktore stwierdzilyby czy jestem plodna i jak dlugo bede w stanie zajsc w ciaze

Gość badan na plodnosc jest wiele
ale zlecane dopireo po jakim s czasie staran, a jak predko zajdzisz, tego ci nikt nie okresli. Generalnie po 30 nie az tak łatwo.

Gość fotofotofoto
będziesz mogła :)

Takie badania się robi zazwyczaj, gdy para regularnie współżyje i kobieta mimo to nie może zajść w ciążę. Po co teraz badać skoro nie wiadomo w jakim stanie będzie Twój organizm za kilka lat? Teraz może jesteś całkowicie zdrowa, ale jeżeli np. zaniedbasz stan zapalny jajowodów i jajników może się okazać, że Twoje jajowody stracą drożność- więc będą problemy z zajściem w ciążę i potrzebne bedzie leczenie.

Gość hfhfgh
bo ja wiem... kilka moich koleżanek ma po dwadzieścia parę lat i starają się bezskutecznie na razie a ja właśnie zaszłam przy pierwszej okazji (wcześniej się zabezpieczałam) - to był pierwszy strzał i od razu w dziesiątkę a mam 32 skończone nie powinnaś się przejmować

Gość hfhfgh
Choć muszę przyznać że miałam ostatnio pomysł żeby profilaktycznie się przebadać, żeby się nie zdziwić gdy za parę lat nie zajdę w ciążę od razu. No ale "wpadka" sama rozwiała moje obawy.

Gość dzieki dziewczyny
za odpowiedz

Gość kjkljflkjfW
niestety ale jesteś już za stara.. Twój czas dobiegł końca:( Przykro mi ale teraz zostaje Ci już tylko szykować się do piachu

Gość Niestety prawdą jest
że po 30 coraz trudniej zajść w ciążę. A jeśli ty myślisz że dopiero za kilka lat będziesz próbować... Tzn ja ci życzę jak najlepiej, ale sama wiem że naprawdę jest trudno. Sama staram się kilka miesięcy choć pierwsze dziecko miałam za 3 strzałem :) No i jeszcze jest problem ryzyka urodzenia dziecka z zespołem downa które wzrasta po 35 roku życia.

Gość nie prawda ze po 30
jest ciezej zajść. Mam koleżanki młodsze (20kilka lat) i starsze (30kilka) i te pierwsze nie zachodzą mimo długich starań, a te strasze za pierwszym czy drugim razem wiec nie ma reguly!!!! wazny jest stan organizmu i podejscie czyli psychika, zeby sie nie napinac. Ja urodzilam pierwsze po 32 urodzinach. Wczesniej jak mialam rowno 30 poszlam do gina i poprosilam o wszystkie mozliwe badania typu usg dopochwowe, cytologia, dokladnie badanie hormonow, usg piersi. Wszystko mi posprawdzali i "spałam" spokojnie. Jak juz planowalam ciaze, to zaszłam za drugim cyklem wiec jak widac wszystko to indywidualna sprawa. Ale powiem Ci od serca prawda jest taka, ze im czlowiek starszy tym ma wiecej cierpliwosci (na pewno ja!) ale niestety dużo mniej sił :( Więc moja rada jest taka zbadaj sie, ale nie czekaj w nieskonczonosc w miare mozliwosci. Jak masz 20 lat i zarwiesz noc, to wstajesz nastepnego dnia i idziesz bez problemu do szkoly czy na studia. Ale jak masz 30 i zarwiesz noc, to czujesz sie kiepsko :D no i wlasnie jak sie ma male dziecko, to wiadomo noce zarwane non-stop i jest ciezko.