Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kurcze blaade

Czy zna ktos dobrze niemiecki?

Polecane posty

Gość kurcze blaade

Mam kolosa niedługo a nie rozumiem paru rzeczy. Np. przy opisie śniadanie które zjadłem jeżeli piszę że zjadłem kanapke z serem to używam rodzajników? kiedy używa się rodzajników nieokreślonych? zawsze używam Akk?

Gość daj jakies przyklady zdan

jak to zawsze Akk? ten odpowiada na pytania: kogo co? wec w przypadku jedzenia kanapki z serem :P bedzie pasowac Akk. Ich habe ein Käsebrot gegessen. Dehre

Gość kurcze blaade
bo to bedzie opis w czasie przeszłym dlatego pytam o Akk A jak jest z tymi nieokreślonymi zawsze się ich używa? czy tylko jak mówi się o jednej rzeczy? a jak sa np. rzodkiewki to bedzie bez rodzajnika nieokreśl?

z rodzajnikami jest taka zasada, ze jesli piszesz o czyms po raz pierwszy, to zazwyczaj dajesz nieokreslony, chyba ze masz na mysli tę konkretną kanapkę. Pamietaj, ze w liczbie mnogie nie ma rodzajnika nieokreslonego. Jezeli masz zwrot ES GIBT, to tez zawsze potem uzywasz rodzajnika nieokreslonego. Sa tez syt, w ktorych nie uzywasz zadnego rodzajnika i tu musisz uważać, bo wlaczaja sie do tego artykuły spożywcze.

co ma czas przeszly wspolnego z Akkusativem- puk puk hallo! wez sobie repetytorium jezyka niemieckiego, tam znajdziesz wszystkie regolki ladnie opisane i z przykladami.

Gość kurcze blaade
więc w artykułach spozywczych kiedy używam rodzajnika nieokreślonego? przy liczbie mnigiem uzywajac czasu przeszłego używam określonego? moge napisać np Ich habe die Kirchen gegessen?? w sensie że jadłam czereśnie to włąściwie jedyna rzecz jakiej nie rozumiem te rodzajniki :(

Gość ej no
kirchen to sa koscioly jak juz to ich habe kirschen gegessen

Gość kurcze blaade
moje kolokwium bedzie z Akk i czasu przeszłego wiec dlatego pytam czy w czasie przeszłym przypadku Akk piszę rodzajnik niekreślony?

Gość kurcze blaade
tak tak dobrze mówisz kirschen, napisałaś/eś bez rodzajnika czyli nie używać w liczbie mnogiej

Gość ej no
akkusativ to czwarty przypadek czyli biernik a czas przeszly to inna para kaloszy

Gość ej no
w przypadku kirschen nie w przypadku kanapki tak 🖐️ gdyby nie der die das bylyby niemcy z nas :P

przy tych czeresniach nie piszesz w ogóle rodzajnika, dlatego, ze nie ma rodzajnika nieokreslonego dla liczby mnogiej. Jezeli masz text, ze zjadlas chleb, to omijasz rodzajnik, jezeli zjadlas kanapke, to rodzajnik powinien tam byc.

Gość kurcze blaade
no ale jak jadłam kogo co to Akk w czasie przeszłym a powiedzcie mi tylko kiedy używamy określonych a kiedy nieokreślonych rodzajników np. mam takie zdanie Ich habe um sech uhr zum fruhstuck der Quark mit Radiesoen Czy to jest poprawnie?

Gość ej no
nie jest ich habe quark mit radieschen gegessen.

Nie, to jest zle. Rodzajnik nieokreslony przy serze, piszesz o nim po raz pierwszy.

Gość kurcze blaade
aha rozumiem czyli przy mnogiej odpuszczam rodzajnik w ogóle a co z rodzajnikami określonymi ja wiem ze was juz wkurzam takim pytaniem ale ja poprostu jestem poczatkująca;:)

albo mozna wlasnie zupelnie pominac rodzajnik, tak jak sugeruje ej no.

Gość kurcze blaade
co to znaczy po raz pierwszy? w wypowiedzi po raz pierwszy tak? a gdybym pisala po raz kolejny to byłby bez rodzajnika?a to nie jest liczba poj.?

Gość ej no
np. ich sehe einen hund (jakiegos psa) wzmianka po raz pierwszy. der hund ist schwarz.

Gość kurcze blaade
a jesli pisze o swoim sniadaniu to sa to dla mnie rzeczy znane więc pisze Ich habe eine chocolade(nie wiem czy tak sie pisze czekolada:) ) a np. nie moge uzyć tu rodz. okreslonego?

Gość kurcze blaade
:(

Gość ej no
nie mozesz okreslonego i tyle. w drugim zdaniu owszem np. ich habe eine schokolade gegessen. die schokolade hat mir sehr geschmeckt.

Gość kurcze blaade
powiedz mi tylko dlaczego w drugim zdaniu moge?

Gość ej no
Dziubus Ci juz powiedziala no. Jak sama nazwa wskazuje rodzajnik okreslony nazywa rzeczy wczesniej juz okreslone, a nieokreslony nieokreslone. Jasne? :P Ich habe ein verschimmeltes Wurstbrot gegessen. Das verschimmelte Wurstbrot habe ich im Mülleimer gefunden.

zapamietaj zasade, ze jezeli piszesz o czyms po raz pierwszy, to uzywasz nieokreslonego, jezeli dalej rozwodzisz sie na temat twarogu, to juz idzie z okreslonym.

Gość kurcze blaade
rozumiem:) wielki buziak dla was dziekuje!!!!!