Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pomarańczowy gośc

Rytm dnia

Polecane posty

Gość Pomarańczowy gośc

Moje Maleństwo ma 5tygodni i zastanawiam się nad wprowadzeniem rytmu dnia. Czy nie jest za wcześnie. Na pewno juz jest wprowadzaona godzina kapieli i później karmienie i sen. A jak w dzień? I jakie są zabawy z mieśięcznym dzieckiem?

Gość Pomarańczowy gośc
uppppppppppppppp

Miom zdaniem za wczesnie ,dziecko spi i je kiedy ma na to ochote. Ja zaczelam rytm dnia wrowadzac jak maly mial pol roku.

Gość Pomarańczowy gośc
a inni?

klony do końca 5 miesiąca tylko spały, jadły co 3, 4 godziny - to też rytm;)

Gość elkaaaaaaaa
Ja od urodzenia wprowadziłam tzw "rytm " dnia, od pwrotu do domu, a własciwie juz w szpitalu strałam sie ją karmić co 2h, dzięki temu mała jadła co 2-3h a nie wisiała na cycu godzinami, ładnie spała, oczywiście sama zasypiała w łóżeczku, ja dużo skorzystałam z rad Trecy Hogg i naprawdę polecam uczyć maluszka od urodzenia pewnych "zasad", dzięki temu jest dużo łatwiej

my wprowadziliśmy rytm od czas gdy mały miał 6 tyg. na początku było 1,5 godziny zabawy godzina snu, karmienie, 1,5 godz zabawy itd. teraz jest 2 godziny zabawy, karmienie, 1,5 godziny snu, karmienie, 2 godziny zabawy itd. oczywiście są odstępstwa. jak mały chce jeść wcześniej to daję (choć teraz je jak w zegearku co 1,5 godziny, w nocy co 3-5 godzin), jak chce mniej czy więcej spać to tez nie wybudzam, czy nie kładę na siłę. no i ma jeden sen dzienny trwający 3 godziny, jak na spacerze jesteśmy. rytm bardzo ułatwia współpracę z maleństwem a i ono wie, ze np po kąpieli będzie jedzonko, a potem pobawi sie z tatą jeszcze troszkę i później pójdzie spać i się nie buntuje :) co do zabawy to przede wszystkim śpiewanie małemu piosenek połączone z dotykaniem jego części ciała, mój malutki lubił i nadal lubi \"raczka nieboraczka\", czy \"idzie kominiarz\", piosenkę \"my jesteśmy krasnoludki\", \"pszczółka maja\". do tego kręcenie kółek nóżkami, \"rowerek\", wymachy rękami. oczywiście wszystko bardzo delikatnie i nie na siłę żeby krzywdy nie zrobić. leżenie na brzuszku i malowanie obrazów na plecach palcami. mały to uwielbia :) no i masaże! wszelkie masaze :) bardzo wyciszają. wspaniałe przed snem, zarówno dziennym jak i nocnym :) no i wsyztsko co ci przyjdzie do głowy :) z takim maluchem naprawde można już dużo robić.

Gość Pomaranczowy gosc
super! A jedzenie co 1,5 godziny to nie za często? Ja myslalam co 3h.

ogólnie powinno być co 3 ale moje malutrkie bardzo ulewa i musi jeść częściej ale mniej :) on jest na piersi ale jak czasem odciagnę i dam z butelki to na raz je ok 50 max 70 ml. więc malutko. jak je częsściej to mniej ulewa :) a i nie tyje za bardzo więc wszystko jest ok :)

Mój synek na pocz. kwietnia kończy 4 miesiące. U nas jest jedzonko co 3 godziny, zawsze wstawanie około godz. 8- 9 rano, kąpiel, jedzenie i spanie około 20. Cała noc przespana. W dzień trochę się pobawimy, ale synek malutko spi :( około 1,5 godz. przez cały dzień.

Gość podnoszeeeeeee