Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matematika

Jedno proste pytanie, MATEMATYKA! pomożcie!

Polecane posty

Gość matematika

Jak obliczyć miejsce, w którym przecinają się wysokości w trójkącie równoramiennym? Znam kąty zawarte między tymi wysokościami, ich długość oraz kąt wierzchołkowy trójkąta.

Gość matematika
proszę o pomoc!!!!

Gość matematika
proporcje w jakich sie przecinają ;) tylko uprzedzam, ze nie mogą to być żadne wzory wyższej matematyki bo to zadanie z 1 gimnazjum :P

Gość matematika
no twierdzenie cosinusów raczej nie wchodzi w grę, ale dzięki za chęci :) a może cała treść zadania coś więcej Ci powie, bo może to ja myślę w "złym kierunku": Kąt między ramionami trójkąta równoramiennego ma miarę 70st., a każda z dwóch równych wysokości ma długość 3,5cm a/ narysuj trójkąt o powyższych własnościach. b/ oblicz miary kątów zawartych między równymi wysokościami. Miary kątow mam obliczone, zostaje mi tylko problem jak narysować ten trójkąt znając tylko kilka cech

Gość a on jest starszy
a jakie są długośći boków tego trójkąta?

Gość matematika
no właśnie to nie zostało podane :P trzeba jakoś wyliczyć pewnie, bo nie wiem cyz da się narysować trojkąt na podstawie tych informacji... gdyby było wiadomo w którym miejscu przecinają się wysokości to trojkącik byłby gotowy :P

Gość rtyhtjtyjyfujkyguk
1/3 do 2/3 w miejscu przecięcia

Gość matematika
chyba mam :) skoro kąt przy wierzchołku ma 70 stopni, a jest to trojkąt rownoramienny to pozostałe kąty są rowne, mają wiec po 55 stopni. Należy narysować jedną wysokość o długości 3,5 cm, a w miejscu gdzie "dotyka" kąta przy podstawie, odmierzyć 22,5 stopnia (trochę dziwnie...) i poprowadzić linię. Następnie od drugiego końca wysokości poprowadzic linię pod kątem 90 stopni i tam gdzie obydwie linie sie przetną będzie wierzchołek trójkąta:) Dobrze?

Gość matematika
up

Gość matematika
POMOCY! CZY TO CO NAPISAŁAM JEST DOBRZE?

Gość matematika
nie dam za wygraną :P up

Gość matematika
up up up up up...

Gość mat szach
Niby dobrze, ale wtedy wychodzi ci trójkąt z kątami: 90 st., 22,5 (odmierzone) i 70 st. A to niemożliwe. Czy coś nie tak zrozumiałam?

Gość mat szach
no właśnie, to nie ta wysokość. Czyli odmierz 20 st i 35 st :)

Gość matematika
No bo przecież wysokość w miejscu gdzie łączy się z dolnym wierzchołkiem to dzieli go na dwie połowy :P więc 22,5+22,5= 55 stopni :) Dwa kąty 22 stopni i ten wierzchołkowy 70 stopni :)

Gość matematika
Ech, ja już się pogubiłam :( Myślałam, że te wysokości dzielą kąty przy podstawie na połowę :(

Gość mat szach
wysokość niekoniecznie dzieli kąt na połowę. tylko w trójkącie równoramiennym (jedna) i równobocznym (wszystkie)

Gość matematika
Kurczę, ja myśle że to rozwiązanie musi być jakieś banalne, bo przecież moja siostra jest w 1 gimnajzum... A ja matmy nie mam już od 4 lat i co nieco się zapomniało :P

Gość mat szach
ale dobrze kombimujesz. narysuj sobie ten trójkąt i zobaczysz, co masz

Gość matematika
Czyli rozumiem, ze nie ma żadnej zależności w jakich proporcjach dzielą sie te wysokości w trójkącie rownoramiennym? Bo narysowałam parę róznych takich trójkątów i nie widzę nic wspolnego :O

Gość matematika
mat szach- a jak go narysować jak nie znam długości boków? :P

Gość mat szach
rysujesz kąt 55 stopni, wyprowadzasz linię dzieląca kąt na 20 i 35 stopni, na tej linii zaznaczasz odcinek 3,5 cm. rysujesz prostopadłą do niego i w miejscach połączenia tej prostopadłej z ramionami kąta, który narysowałaś na początku - masz wierzchołki

Gość matematika
dzięki wielkie! :) a jeszcze tylko takie pytanie, czemu akurat na 20 i 35 stopni dzielic, to jakaś własność?

Gość mat szach
napisz, czy to jest jasne, bo ja matematyki nie miałam od pierwszego roku studiów, czyli dobre 14 lat :)