Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a spytam

Rejestracja dziecka z konkubinatu

Polecane posty

Gość marco1970
Witam \"forumowiczów\".Mam malutki problem.Może pomożecie?Chcieliśmy załatwić sprawy związane z aktem urodzenia dziecka.Wystąpil problem czyje nazwisko ma miec dziecko.Ja chcę swoje przyszła żona swoje(ze wzgledu na wcześniejsze doświadczenia,juz jedno ma z innym nazwiskiem od swojego).Nie ma porozumienia(głębszy problem).Jak wygląda sprawa gdy nie dotrzymamy terminu na odbiór aktu urodzenia i czyje nazwisko bedzie wpisane \"z urzędu\"?

Gość różowa mambaD
Hej Wam:) Słuchajcie, mam problem bo bylam z chłopakiem cos kolo 2 lat... Ostatnimi czasy trochę kłuciliśmy sie, w końcu on zerwał ze mną z powodu takiego że przestawał do mnie cos czuc co bylo kiedyś. Wiem, że w pare dni przed zerwaniem spotkał sie z pewną dziewczyną, ale on twierdzi że to nie przez nia. Z ta dziewczyną też rozmawiałam i napisala że ona go traktuje jako kolegę że nie chce mieć teraz chłopaka. Ten mój "były" też mowi ze potrzebuje czasu, i że nie wie sam do konca czego chce... i że może jest jeszcze jakaś nadzieja ze bedziemy ze soba, tylko że nie wie kiedy. Może to głupe, ale ja go bardzo kocham i chce tylko jego:( Nie chce z nim być na sile, ale może ktoraś z Was byla w takiej sytuacji i udało się jej to wszytsko jeszcze uratowac? Napiszcie mi co moge mu jeszcze powiedzieć zeby sie dokladnie zastanowil. z Góry wielkie dzieki:* :(:(:(

Gość bzduryyy
dziecko zrodzone w konkubinacie, kiedy ojciec je uznał może mieć nazwisko matki, ojca lub utworzone z połączenia obu, dlaczego piszecie, że to się tyczy tylko dzieci zrodzonych z małżeństwa, kłania się KRiO Art. 89. § 1. Jeżeli ojcostwo zostało ustalone przez uznanie, dziecko nosi nazwisko wskazane w zgodnych oświadczeniach rodziców, składanych jednocześnie z oświadczeniami koniecznymi do uznania ojcostwa. Rodzice mogą wskazać nazwisko jednego z nich albo nazwisko utworzone przez połączenie nazwiska matki z nazwiskiem ojca dziecka. Jeżeli rodzice nie złożyli zgodnych oświadczeń w sprawie nazwiska dziecka, nosi ono nazwisko składające się z nazwiska matki i dołączonego do niego nazwiska ojca. Do zmiany nazwiska dziecka, które w chwili uznania już ukończyło trzynaście lat, jest potrzebna jego zgoda.