Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SDFGSGGFFFGGF

jest tu ktoś choć troche znający sie na chemiii????????? ppomocy!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość SDFGSGGFFFGGF

%

Gość inzynier chemii

Gość aleksandra8008
dawaj jaki problem???

Gość PomocyJ.Ang Studia- 1rok.
a co chceszz?

Gość SDFGSGGFFFGGF
KURDE UCIęłO MI TEMAT.. :O CHODZI MI O WZóZ OGóLNY PIERWIASTKA, LICZBE MASOWą, ATOMOWą, Z, A ITP... TERAZ POWTARZAMY MATERIAł DO EGZMAINU GIMNAZJNEGO A NIE MAM JUZ KSIążKI Z 1 GIM. ZEBY TO POWTóRZYC. MAM TYLKO NOTATKI Z LEKCJI ALE NAUCZYCIELCE MUSIAłO SIE COS CHTZANIC BO ZA KAZDYM RAZEM PODAWAłA NAM INNE INFORMACJE... RAZM MóWIłA, żE Z TO MASA ATMOWA, INNYM RAZEM, żE TO JEDNAK JEST LICZBA ATOMOWA I TERAZ JUZ NIC Z TEGO NIE WIEM..... CHCIAłAM POSZUKAć W NECIE, ALE I TU - POłOWA STRON PODAJE TAK, A A DRUGIEJ POłOWIE JEST COś ZUPEłNIE INNEGO...... :O NP. http://www.chemia.dami.pl/gimnazjum/gimnazjum4/atom4.htm TUTAJ PODAJą 35 NA GóRZE, A 17 NA DOLE A W UKłąDZIE OKRESOWYM JEST ODWRONIE.... MASAKRA!!!!! POMOCY!!!!!!

A- liczba masowa pierwiastka (protony+neutrony) Z- liczba atomowa pierwiastka(protony) masa atomowa- masa atomu, wyrażona w atomowych jednostkach masy (1u=1,66*10 do -27 potęgi, jest to masa 1|12 nuklidu węgla 12 C)

Gość SDFGSGGFFFGGF
Albo cytat ze strony http://www.sciaga.pl/tekst/26669-27-atomy ,, Atomy tego samego pierwiastka występują w kilku odmianach różniących się wyraźnie masą. Nazywają się one izotopami. Izotopy to odmiany pierwiastka o identycznej liczbie atomowej a różnej liczbie masowej, czyli odmiany, których atomy maja taka samą liczbę protonów a różną liczbę neutronów w jądrze.’’ A nauczycielka nam dwa razy dyktowała, że izotopy różnią się liczbą neutronów, czyli A, czyli liczbą atomową, a w powyższej pracy jest napisane, że różnią się liczbą masową.... no to teraz już nic nie wiem.... :o :( Czy ktoś by mógł mi to wytłumaczyć???????

no więc... liczba masowa to suma neutronów i protonów w jądrze takiego atomu...izotopy to atomy tego samego pierwiastka, mają wiec taką samą liczbe protonów w jądrze (Z, czyli liczbę atomową), ale rózną neutronów...czyli A- liczba masowa (neutrony plus protony) będzie u nich różna, ale Z jest takie samo. A to nie jest liczba neutronów, ale protonów!!!

o matko, to ostatnie zdanie to zle, bo A to liczba neutronów + protonów oczywiście :P

Gość SDFGSGGFFFGGF
Ha, cytat z kolejnej stronki :o – http://www.edukacja.edux.pl/p-2955-budowa-atomow-roznych-pierwiastkow-konspekt.php ,, 3. Wprowadzenie i wyjaśnienie znaczenia pojęć: a). liczba atomowa Z – to liczba protonów w jądrze i elektronów na powłokach danego atomu b). liczba masowa A – to liczba protonów i neutronów w jądrze, masa atomowa zaokrąglona do całości,’’ No i tutaj jest, że A to liczba masowa, a w książce mam, że A to liczba atomowa, albo liczba porządkowa.... :o

Gość SDFGSGGFFFGGF
To co piszesz po mojej analizie by się zgadzało nawet tylko właśnie dlaczego na różnych stronach i w książkach itp. Jest raz napisane, że a to liczba masowa, a w innym miejscu, ze A to liczba atomowa.... I w końcu tylko teraz mam problem z nazwami – masa atomowa a liczba liczba masowa, a liczba porządkowa... No i jak to może tak być, że różni ludzie stusują różne oznaczenia???? Jedni jak podałam we wcześniejszych przykładach podają wzór ogólny np. A E Z A inni Z E A ( a i z to indeksy górny i dolny, tylko klawiaturą się nie da tak zrobić....) A może są dwa sposoby oznaczania???? ????