Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dlaczego tak jest

dlaczego banki udzielił kredytu mezowi

Polecane posty

Gość dlaczego tak jest

dlaczego banki udzielił kredytu mezowi bez mojej wiedzy i zgody?

Gość ghgfhgfh
bo nie musi mieć twojej zgody, a jeśli nie będzie spłacał to ty nie musisz bo od którego tam roku jest tak że żona nie odpowiada za długi męża w banku

Gość dojrzała panna
zależy w jakim banku w moim nie ma takiej opcji zawsze mąż musiał wiedzieć to był wymóg ...i obojętnie czy brałabym 2 tyś czy 30 tyś

Gość dlaczego tak jest
wszystko pieknie, tylko że kredyt jest stary i narosło masę odsetek a ten drań nie zamierza spłacać

Gość dlaczego tak jest
odrebności niestety nie mam. A co mi da takie pismo?

Gość w pko
brałam kredyt bez zgody męża, nawet o niego nie zapytali :D co innego jak bierzesz hipoteczny , nie masz rozdzielności to żaden bank nie da kredytu bez zgody drugiego małżonka

dlaczego tak jest takie pismo da ci zabezpieczenie że nie będziesz spłacać kredytu za męża a jeśli bank pójdzie z tym do sądu to będziesz miała dowody na swoja obronę

Gość dlaczego tak jest
a jak przyśla komornika do domu?

Gość niestetyObeznana z tym tematem
Ludzie piszą takie ważne inforarmacje,wazne dla kogos, nie wiedząc w tym temacie nic!Bzdury ze nie odpowiadasz za dlugi męża!!Twoj maz moze zrobic debet na karcie,wziac pozyczki na ponad 10 tys a moze i wiecej i to bez Twojej wiedzy.moze to robic w wielu bankach. I Ty za dlugi odpowiadasz!!Mimo ze nic nie podpisywalas,ze sie dowiedzialas dzis...I nawet jak masz rozdzielczosc majątkową to jest cos takiego jak PRAWO WIERZYCIELA. Rozdzielczosc majakowa opiera sie na LOJALNOSCI I UCZCIWOSCI wspolmalzonka..To dla mnie martwe prawo!!Bo jezeli Twoj maz nawet jezeli masz rozdzielczosc, pojdzie do banku,wezmie pozyczke w prowidencie,pozyczy od osoby fizycznej,zadluzy spolke,kupi jakis towar do np.sklepu nie placąc, i NIE POKAZE AKTU ROZDZIELNOSCI MAJĄTKOWEJ OSOBIE, bankowi lub kazdej innej instytucji od ktorej pozycza pieniadze, to ona ma prawo sciagac z ciebie jego dlugi!!To irracjonalne,koszmarne,ale tak jest.Jezeli nic nie maszna koncie ,a masz np mieszkanie na wlasnosc to wejdzie do mieszkania.Jedyne wyjscie to rozwod lub sprzedaz mieszkania. Napsize tylko tyle,ze moje zycie zawaliło sie okolo 2 tygodnie temu.Dowiedzialam sie ze moj mąz i ojciec mojej dwojki dzieci to zlodziej(swojej wlasnej rodziny,czyli mnie i dzieci),oprczo tego jest masa dlugow,ponad 100 tys

Gość nshx7238xh32hrhihr23
koleżanka wyżej niby obeznana z tematem powinna chyba zmienić prawnika

Nie chce mi sie polemizować....J eżeli sama/sam przez cos takiego nie przeszlas/es to nie zdajesz sobie sprawy,ze ja nie zartuje,nie zmyslam,nie ubarwiam...

przeczytałaś podesłany link - jest tam wyraźna informacja jak się sprawy mają - nie wiem kiedy twój facet zaciągał te kredyty - jeżeli przed 2005 rokiem to masz rację , jeżeli po ta ja mam rację - jeżeli część przed a część po to płacisz te co zaciągnięte zostały przed 2005 - swoją droga , że system prawny ma wiele luk i czasamio chcą człowieka wykolegować - ale masz podstwę prawną i się tego trzymasz - w razie czego skarżysz do najwyższych możliwych instancji - ja bym nie odpuściła

Wiele bym oddala zeby rzeczywistosc byla taka cudowna ,sprawiedliwa i jednokolorowa jak w tym artykule! Trzeba miec swiadomosc ze jedno to artykul napisany w necie,a drugie to zycie,fakty. Jeszcze raz powtarzam bzdury.Jedynie rozwod odcina cie od meza ŁAJdaka.Rzozdzielczosc majatkowa nie,poza tym co wazne nie dziala wstecz. A naprzod takze nie jezeli jak napisalam, maz podczas zaciagania nastepnychj dlugow nie pokaze aktu rozdzielczosci . Ktos wkleja artykul dajac złudna nadzieje.Ja przez to przechodzę,to dzieje sie naprawde,teraz.

MAz nie placil Zusowi przez 3 lata,mnie wtedy nie znal. 2 tyg temu dowiedzialam sie ze kwota wynosi 40 tys.Za to teoretycznie nie odpowiadam,ale mieszkanie jest takze na niego,wiec komornik wchodzi i co robi:wynosi wszystko co cenne,bo przeciez nie jest zapisane ze to moje to jego ze sprzetow z domu....W 2008 pozaciagal debety na karcie kredytowej-nie mialam o tym pojecia. Wzial pozyczke w pko na 10 tys,takze nie mialam pojecia. Teraz bank moze sciagnac naleznosc poprzez windykacje wchodzac do domu,ktory na papierze jest w polowie jego, a nawet jezeli nie to i tak moze sciagac,bo jako wspolmalzonka odpowiadam za jego dlugi. Na pokrzepienie wszystkich ktorzy narzekaja na swoj los,zycie dodam, ze ukradl ze wspolnego konta ok 50 tys ktore byly oszczednosciami zycia moich rodzicow.Mam 2 malenkich dzieci. Swiat sie rozsypal na kawalki.Mam wsparcie w rodzicach ,siostrze-to jest cudowne. Moge na Ich pomoc liczyc.Dzieci daja mi nadludzka sile w tej sytuacji.Funkcjonuje,gotuje,chodze z Nimi na spacer,smieje sie do Nich,rozmawiam z kolezankami zeby nie dac poznac po sobie co sie dzieje-choc i tak wyczuwają sensacje... Rozdzielnosc podpisalam z nim tydzien temu.Prawnik i notariusz mnie zalamuja,mowiac ze to nic nie daje,bo nie dziala wstecz,a naprzod opiera sie przede wszystkim na lpjalnosci meza,a o takowej ciezko mowic w tej sytuacji.Na razie mam jego dowod,musze sprzedac mieszkanie,wierze,ze dam rade w tym wszystkim

moja znajoma też przez to przechodziła i nie płaci długów a decyzje komornika o wykonanie egzekucji zaskarżyła - nie umiesz widocznie walczyć o swoje jak należy - odwołuj się do upadłego - nawet poza Polską (wiesz gdze) kosztuje to dużo stresu i zajmuje dużo czasu - ale jak jest się zdeterminowanym i ma się podstawę prawną to się uda - no chyba , że przed 2005 r - to wtedy lipa trochę

Gość no więć własnie
niestety Obeznana z tym tematem ma rację. Odpowiadasz za długi męża.

fakt - ona miała własne mieszkanie przed ślubem i on w nim po ślubię z nią zamieszkał - nie można było go zlicytować a długi były b. duże - samochód jeden też jej więc też ni można było go tknąć - uważam jednak , że nie powinnaś się poddawać i rozwieść jak najszybciej - nie znam dokłądnie waszej sytuacji i jak to wygląda ta wasza wspólnota majątkowa - czy miałaś coś swojego przed ślubem czy wszystiego dorabialiści się razem - w każdym razie nie wsiądą tobie na pensję i na rzeczy na które masz dowód że są tylko twoje - mieszkanie jeżeli wspólne to połowa jest twoja więc tej części/wartości nie pozbawią cię - jedno pytanie tak z czystej ciekawości babskiej - jaki twój facet był przed ślubem - nie wydawał się cwaniaczkiem , nic nie podejrzewałaś??

nie obeznana nie ma racji - żona która nie wie o zaciągniętych kredytach nie ma obowiązku ich spłacać - ma na to podkładke prawną a to że w PL dzieją się cuda na kiju to inna sprawa...

kobieto nie rob komus złudnych nadziei-to nieuczciwe.Czy skonczylas prawo,czy skonsultowalas sie z prawnikiem?Przeczytalas artykuł, znasz historie kolezanki,ktora miala swoje mieszaknie-to co innego,jezeli poza tym nie mieli nic wspolnego.Jednak jak wiem od prawika na moje konto moze wejsc komornik,jezeli on nie bedzie mial dochodow. chcialabym, zeby wszystko bylo tak proste jak Tobie sie wydaje,to walczenie o swoje,odowlywanie sie,to prawo o ktorym piszesz.cudowne byloby jakbys miala rację

http://e-prawnik.pl/prawa-i-obowiazki-malzonkow/odpowiedzialnosc-zony-za-dlugi-meza,odpowiedzi,prawo-rodzinne - na dokładkę - i oczywiści wszystko zależy od kwoty jakie zaciągał - określenie "zwykły zarząd majątkiem" jest różnie interpretowane, ale ogólnie odnosi się do mniejszych kwot -a za długi powstałe przed zawarciem związku małżeńskiego nie odpowiadasz

ty za to nie dołuj kogoś kto być może ma większa wolę walki niż ty - ja bym nie odpuściła - w razie potrzeby sprawę można nagłaśniać , są różne organizacje, które służą doradztwem w takich trudnych sprawach, można odwoływac się - z jednej strony jest twoja sytuacja z drugiej syt. mojej znajomej która potoczyła się inaczej - nie znasz szczegółów autorki i każesz jej od tak sobie się poddać?? Nie pisze , że znajoma nic nie straciła - straciła dużo ze wspólnej części dużo kasy i nerwów , ale mieszkanie, samochód , pensja i rozwód jej wystarczą aby zacząć od nowa

ostatnia rzecza jakiej teraz potrzebuje to pyskówka z osoba podobną do ciebie.Jezeli mialabys ciut empatii bylabys delikatniejsza w swoich ocenach. przede mna dluga walka.Dopiero sie zaczyna.Piszac to osobie ktora zalozyla ten temat chcialam uzmyslowic ja na czym stoi.Zeby bronic sie nalezy miec jasnosc sytuacji,jasnosc faktow.Nie bzdurnych nadziei,zludzen,nieprawdy. Chcesz wyczytac z mojego wpisu cos co sobie sama w glowie stworzylas byleby udowodnic ze ty masz racje,choc jak pisze mam prawnika,notariusza,wiele osob jest w to zaangazowanych.Moja wiedze nie opieram jak ty na doswaidczeniach typu"moja znajoma..." lub martwym prawie o ktorym wpsominasz.Zamykam pyskowke z tobą,bo nie to jest przedmiotem tematu. Wiara ze bedzie dobrze to najwazniejsze i tego zycze autorce topicu.

dla ciebie to jest pyskówka?? Denerwuje cię to , ze nie wsztscy muszą mieć taką sytuację jak ty i kogośmoje rady moga podbudować?? Zarzucasz mi , że nie wiem jak się sprawy autorki mają i pisze nieprawdę - a ty wiesz jak się dokładnie jej sprawy mają , że postanawiasz jej uzmysłowić "na czym stoi"??

Zgadzam się z obeznaną:( Radze zwócić się do prawnika i poszukać wsparcia.Obeznana nie szarp się z głupcem o nicku nshg czy cos w podobie- szkoda nerwów.Swoja drogą na pewno wszystko się ułoży,bądź silna

Gość fjsklfjsdjgdkg
witam obeznana masz sporo racji bo banki i inne finansowe instytucje są bezlitosne mają świetnych prawników, jeżeli nie ściągną z męża to próbują z żony, dzieci a czasem nawet rodziców. Wynajmowałam kiedys mieszkanie i wlazł mi komornik bo własciciel nie płacił czynszu i zajął mój komputer - chociaż mu pokazywałam rachunki imienne!!! tłumaczyłam ze tylko tu mieszkam i nie nawzywam sie Zbigniew i tak musiałam pójść do sądu i się odwoływać, masakra, bardzo współczuję i życzę dużo siły

Gość nalon32
ODPOWIEDZIALNOŚĆ MAJĄTKOWA MAŁŻONKÓW ZA DŁUGI Z chwilą zawarcia małżeństwa między małżonkami powstaje z mocy ustawy wspólność majątkowa. Małżonkowie mogą jednak przez umowę majątkowa małżeńską zawartą w formie aktu notarialnego ustawową wspólność majątkową małżeńską rozszerzyć lub ograniczyć albo ustanowić rozdzielność majątkową. Zasadą jest, że umowa majątkowa małżeńska jest skuteczna wobec wierzycieli, gdy jej zawarcie oraz rodzaj były wierzycielom wiadome. Rozdzielność majątkowa między małżonkami może ponadto powstać na mocy orzeczenia sądu ustanawiającego między małżonkami rozdzielność majątkową lub orzekającego separację małżonków oraz z mocy samego prawa w przypadku ogłoszenia upadłości jednego z małżonków. USTAWOWA WSPÓLNOŚĆ MAJĄTKOWA Majątek wspólny i majątki osobiste małżonków. W przypadku gdy między małżonkami istnieje ustawowa wspólność majątkowa co do zasady wszelkie przedmioty majątkowe nabyte w czasie trwania wspólności przez oboje małżonków lub przez jednego z nich wchodzą do ich majątku wspólnego; w szczególności do majątku wspólnego wchodzą pobrane wynagrodzenia za pracę, dochody z innej działalności zarobkowej każdego z małżonków, dochody z ich majątku wspólnego, dochody z majątku osobistego każdego z małżonków oraz środki zgromadzone na rachunku otwartego lub pracowniczego funduszu emerytalnego każdego z małżonków. Majątek osobisty każdego z małżonków pomiędzy którymi istnieje wspólność ustawowa majątkowa obejmuje przedmioty majątkowe nabyte przez tego małżonka przed powstaniem wspólności ustawowej, przedmioty majątkowe nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę, przedmioty majątkowe nabyte w zamian za składniki majątku osobistego oraz inne przedmioty majątkowe wymienione w Art. 33 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Odpowiedzialność za długi Jeżeli oboje małżonkowie są stronami czynności prawnej, wierzyciel może żądać zaspokojenia powstałego z tej czynności długu zarówno z majątku osobistego każdego z małżonków jak i z ich majątku wspólnego. W takim wypadku wierzyciel w celu prowadzenia egzekucji będzie mógł uzyskać od sądu tytuł wykonawczy skierowany przeciwko obojgu małżonkom, a egzekucja może być prowadzona z majątku osobistego każdego z małżonków oraz z ich majątku wspólnego. Jeżeli stroną czynności prawnej, która dotyczy ich majątku wspólnego, jest tylko jeden z małżonków, ale czynność została dokonana za zgodą drugiego małżonek, wierzyciel może żądać zaspokojenia powstałego z tej czynności długu z majątku osobistego małżonka - dłużnika oraz z majątku wspólnego małżonków. W takim przypadku wierzyciel w celu prowadzenia egzekucji będzie mógł uzyskać od sądu tytuł wykonawczy skierowany przeciwko obojgu małżonkom, przy czym tytuł będzie ograniczał odpowiedzialność drugiego małżonka do majątku objętego wspólnością majątkową. W celu uzyskania tego tytułu wierzyciel będzie musiał wykazać dokumentem urzędowym lub prywatnym, że stwierdzona tytułem egzekucyjnym wierzytelność powstała z czynności prawnej dokonanej za zgodą drugiego małżonka. Jeżeli stroną czynności prawnej, która dotyczy ich majątku wspólnego, jest tylko jeden z małżonków, a czynność została dokonana bez zgody drugiego małżonka, wierzyciel może żądać zaspokojenia długu z następującego majątku: z majątku osobistego małżonka - dłużnika, z wynagrodzenia za pracę małżonka - dłużnika, z dochodów uzyskanych przez małżonka - dłużnika z innej działalności zarobkowej, z korzyści uzyskanych z przysługujących małżonkowi - dłużnikowi praw autorskich i praw pokrewnych, praw własności przemysłowej oraz innych praw twórcy. W takim przypadku wierzyciel w celu prowadzenia egzekucji będzie mógł uzyskać od sądu tytuł wykonawczy skierowany tylko przeciwko małżonkowi- dłużnikowi, a tytuł wykonawczy będzie uprawniał do prowadzenia egzekucji z wyżej wymienionych składników majątkowych. Jeżeli natomiast wierzytelność powstała w związku z prowadzeniem przez małżonka - dłużnika przedsiębiorstwa wchodzącego w skład majątku wspólnego małżonków wierzyciel może żądać zaspokojenia długu także z przedmiotów majątkowych wchodzących w skład tego przedsiębiorstwa. W takim wypadku wierzyciel w celu prowadzenia egzekucji będzie mógł uzyskać od sądu tytuł wykonawczy skierowany przeciwko obojgu małżonkom, przy czym tytuł będzie ograniczał odpowiedzialność drugiego małżonka do przedsiębiorstwa wchodzącego w skład majątku wspólnego małżonków. W celu uzyskania tego tytułu wierzyciel będzie musiał wykazać dokumentem urzędowym lub prywatnym, że dług powstał w związku z prowadzeniem przedsiębiorstwa. Jeżeli stroną czynności prawnej jest tylko jeden z małżonków, przy czym czynność dokonana została przed powstaniem wspólności majątkowej lub wierzytelność wynikająca z tej czynności prawnej dotyczy majątku osobistego tego małżonka, wierzyciel może żądać zaspokojenia powstałego długu z majątku osobistego małżonka - dłużnika, z jego wynagrodzenia za pracę lub z dochodów uzyskanych przez małżonka - dłużnika z innej działalności zarobkowej, jak również z korzyści uzyskanych z przysługujących mu praw autorskich i praw pokrewnych, praw własności przemysłowej oraz innych prawa twórcy. W takim wypadku wierzyciel w celu prowadzenia egzekucji będzie mógł uzyskać od sądu tytuł wykonawczy skierowany tylko przeciwko małżonkowi- dłużnikowi, a tytuł wykonawczy będzie uprawniał do prowadzenia egzekucji z wyżej wymienionych składników majątkowych. Zawarcie umowy majątkowej małżeńskiej a odpowiedzialność za długi Zawarcie umowy majątkowej małżeńskiej nie stanowi przeszkody do nadania klauzuli wykonalności przez sąd przeciwko drugiemu małżonkowi, z ograniczeniem jego odpowiedzialności odpowiednio do majątku objętego wspólnością majątkową lub do przedsiębiorstwa wchodzącego w skład majątku wspólnego małżonków, oraz do prowadzenia na podstawie tak powstałego tytułu wykonawczego egzekucji do tych składników, które należałyby do majątku wspólnego, gdyby umowy majątkowej nie zawarto. Drugi małżonek może bronić się przed egzekucją, jeżeli wykaże, że umowa majątkowa małżeńska była skuteczna wobec wierzyciela, to znaczy gdy jej zawarcie oraz rodzaj były wierzycielowi wiadome. Zobowiązania podatkowe Odpowiedzialność za zobowiązania podatkowe podatnika pozostającego w związku małżeńskim obejmuje majątek osobisty podatnika oraz majątek wspólny podatnika i jego małżonka. Skutki prawne wyłączenia lub ograniczenia wspólności majątkowej nie odnoszą się do zobowiązań podatkowych powstałych przed dniem zawarcia umowy o wyłączeniu lub ograniczeniu ustawowej wspólności majątkowej. Upadłość jednego z małżonków - przedsiębiorcy W razie ogłoszenia upadłości małżonka - przedsiębiorcy wspólność ustawowa między małżonkami ustaje z mocy prawa z dniem ogłoszenia upadłości, a majątek wspólny wchodzi do masy upadłości; małżonek upadłego może dochodzić w postępowaniu upadłościowym należności z tytułu udziału w majątku wspólnym na tych samych zasadach co pozostali wierzyciele. Domniemywa się, że majątek wspólny powstały w okresie prowadzenia przedsiębiorstwa przez upadłego został nabyty ze środków pochodzących z dochodów tego przedsiębiorstwa. W przypadku gdy wspólność majątkowa została wyłączona umową majątkową małżeńską dotychczasowy majątek wspólny małżonków nie wchodzi do masy upadłości, jeżeli od daty zawarcia umowy upłynęły dwa lata, a w przypadku zniesienia wspólności przez sąd lub orzeczenia przez sąd separacji małżonków - jeden roku licząc od daty zniesienia wspólności przez sąd lub orzeczenia separacji. ROZDZIELNOŚĆ MAJĄTKOWĄ Jak wspomniano wyżej ustrój rozdzielności majątkowej małżonków powstaje w przypadku zawarcia przez małżonków umowy majątkowej małżeńskiej ustanawiającej rozdzielność majątkową, na mocy orzeczenia sądu ustanawiającego między małżonkami rozdzielność majątkową, w przypadku orzeczenia przez sąd separacji małżonków, oraz z mocy samego prawa w przypadku ogłoszenia upadłości jednego z małżonków. Majątek osobisty małżonka W przypadku gdy między małżonkami istnieje ustrój rozdzielności majątkowej małżonkowie nie mają majątku wspólnego lecz majątki osobiste. W skład majątku osobistego każdego z małżonków wchodzą: przedmioty majątkowe nabyte przez tego małżonka przed powstaniem wspólności majątkowej, udział wynoszący co do zasady jedną drugą części w dotychczasowym majątku wspólnym (do czasu dokonania przez małżonków podziału dotychczasowego majątku wspólnego), przedmioty nabyte przez tego małżonka w czasie wspólności majątkowej ale do jego majątku osobistego oraz wszystkie przedmioty majątkowe nabyte przez tego małżonka od daty istnienia rozdzielności majątkowej. Ogólne zasady odpowiedzialność za długi W przypadku gdy między małżonkami istnieje ustrój rozdzielności majątkowej każdy z małżonków zarządza samodzielnie swoim majątkiem osobistym, to jest samodzielnie zaciąga zobowiązania i dokonuje rozporządzeń, a za powstałe w wyniku swoich działań prawnych długi odpowiada swoim majątkiem osobistym, z zastrzeżeniem, że jeżeli rozdzielność powstała w wyniku zawarcia przez małżonków umowy majątkowej małżeńskiej, zawarcie umowy majątkowej małżeńskiej nie stanowi przeszkody do nadania klauzuli wykonalności przez sąd przeciwko drugiemu małżonkowi, z ograniczeniem jego odpowiedzialności odpowiednio do majątku objętego wspólnością majątkową lub do przedsiębiorstwa wchodzącego w skład majątku wspólnego małżonków, oraz do prowadzenia na podstawie tak powstałego tytułu wykonawczego egzekucji do tych składników, które należałyby do majątku wspólnego, gdyby umowy majątkowej nie zawarto. Drugi małżonek może bronić się przed egzekucją, jeżeli wykaże, że umowa majątkowa małżeńska była skuteczna wobec wierzyciela, to znaczy gdy jej zawarcie oraz rodzaj były wierzycielowi wiadome. Zobowiązania podatkowe Podatnik odpowiada za zobowiązania podatkowe tylko swoim majątkiem osobistym. Skutki prawne zniesienia, wyłączenia lub ustania wspólności majątkowej nie odnoszą się do zobowiązań podatkowych powstałych przed dniem odpowiednio: zawarcia umowy o wyłączeniu ustawowej wspólności majątkowej, zniesienia wspólności majątkowej prawomocnym orzeczeniem sądu, uprawomocnienia się orzeczenia sądu o separacji. Upadłość jednego z małżonków - przedsiębiorcy W przypadku ogłoszenia upadłości jednego z małżonków - przedsiębiorcy do masy upadłości wchodzi tylko jego majątek osobisty. Jeżeli jednak pomiędzy małżonkami istniał ustrój wspólności majątkowej, dotychczasowy majątek wspólny małżonków wchodzi do masy upadłości, jeżeli od daty ustanowienia lub ograniczenia wspólności przez małżonków umową majątkowa małżeńska nie upłynęły dwa lata, a w przypadku gdy rozdzielność została ustanowiona przez sąd lub powstała w wyniku orzeczenia przez sąd separacji małżonków – nie upłynął jeden rok. ROZSZERZENIE LUB OGRANICZENIE WSPÓLNOŚCI MAJĄTKOWEJ MAŁŻEŃSKIEJ W przypadku gdy małżonkowie zawarli umowę majątkową, która ustawową wspólność majątkową rozszerzyli lub ograniczyli, postanowienia umowy decydują o tym jakie składniki majątkowe wchodzą do majątku wspólnego małżonków, a jakie do ich majątków osobistych.. Do zarządu majątkiem wspólnym małżonków oraz do ich odpowiedzialności za długi z majątku wspólnego mają zastosowanie opisane wyżej zasady dotyczące zarządu i odpowiedzialności małżonków z majątku wspólnego w przypadku ustroju ustawowej wspólności majątkowej. Jeżeli wierzytelność powstała przed rozszerzeniem wspólności, wierzyciel, którego dłużnikiem jest tylko jeden małżonek, może żądać zaspokojenia także z tych przedmiotów majątkowych, które należałyby do majątku osobistego dłużnika, gdyby wspólność majątkowa nie została rozszerzona. Ewa Polz - notariusz w Warszawie

Gość kornelia m c cx
Banki i podobne instytucje zrobią wszystko aby odzyskac dlug.wiem, ze w Twojej sytuacji moga wejscna konto,mieszkanie. nie czytalam wszystkiego,ale zgadzam sie z wpisem obeznanej negując jednoczesnie stanowisko babsztyla nsh 72i cos w podobie,ktorej widze specjalnoscia jest kopanie leżącego.Potworow na tym swiecie nie bRAKUJE I tu mam na mysli facetow świni i bab podlych jak ta nshkmk72

Gość a skąd będą wiedzieć
a skąd będą wiedzieć o koncie?

Gość a skąd będą wiedzieć
czy banku nie obowiązuje tajemnica odnosnie konta