Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Asiamal

Późne pierwsze kroki dziecka

Polecane posty

Gość Asiamal

Kochane mamy! Moja córeczka mam 16 miesięcy i jeszcze nie chodzi. Ślicznie stoi, chodzi za rękę ale o samodzielnym chodzeniu mogę na razie zapomnieć ( raczkowała a teraz ma etap chodzenia na kolanach - dziwne ale przemieszcza się w niesamowitym tempie).Powiedzcie mi czy taki przypadek jak mój jest odosobniony??? Martwię się bardzo o moją córcię.

Gość Marta1979....
Kup jej pchacz ,wtedy nauczy sie samodzielnie chodzic.

Gość Asiamal
Ma i to nawet dwa...

Gość Marta1979....
A co na to lekarz? moze jakies cwiczenia?

Gość Asiamal
Według lekarza każde dziecko ma swoje specyficzne tempo rozwoju. Mamy skierowanie do neurologa na zaburzenia równowagi ale wiem ze nie w tym tkwi problem.

Gość Marta1979....
Skad wiesz ? To oceni lekarz.Ja uwazam ,ze do 16 mieisaca dziecko powinno samodzienie chodzic.

Gość bukaa
Każde dziecko jest inne, jedne późno chodzą, inne późno mówią czy czytają. Mojej koleżanki córka zaczęła chodzić jak miała półtora roku, więc nie przejmuj się na zapas.

Każde dziecko jest inne moja starsza córka chodziła w wieku 10 miesięcy a młodsza daleko po pierwszym roczku .Skoro dziecko raczkuje przemieszcza się samodzielnie próbuje wstawać i chodzi przy meblach to według mnie przyjdzie czas i na samodzielne kroki. Może upadła lub uderzyła się i teraz jest ostrożna. Oczywiście nie zaszkodzi sprawdzić u lekarza dla własnego spokoju czy wszystko jest ok.

standardowo do 18 miesiąca powinna chodzić o ile na początku nie wystąpiły jakieś komplikacje, jeśli tak to nawet później