Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość roxanka2612

dziecko czy pienidze?

Polecane posty

Gość roxanka2612
bardzo długo szukałam pracy ale nie posiadam pozwolenia na prace a bez pozwolenia nikt do pracy nie chciał mnie przyjąc i tak koło sie zamkneło jedyne co mam to pzwolenie na pobyt na 1 rok co mi nic nie daje...bo napisane tam jest ze nie jestem samodzielna...wiec sama z dzieckiem nie dała bym rady,

Gość roxanka2612
A jezeli dziecko bedzie miało obywatelstwo polskie i ojciec dziecka uzna to dziecko czy bedzie miał prawo do kindergeld?? jezeli ja bede przebywac z dzieckie w polsce??

Gość roxanka2612
ze ktos cos doradzic??

Kindergeld nalezy sie dzieciom niemcow i dzieci te musza mieszkac w niemczech tak wiec jesli ty bedziesz z dzieckiem mieszkac w polsce pieniadze ci sie nie naleza

Gość roxanka2612
ok dzieki bardzo coraz wiecej utwierdzam sie w fakcie ze poród w pl bedzie lepszym rozwiązaniem tylko cieeżko wysłuchiwać od ojca dziecka ze skazuje tym zycie dziecka bez ojca momentami mam wyżuty sumienia a momentami mysli że dobrze robie a moze jest ktos kto był w podobnej sytuacji napiszcie co o tym miyslicie...

Gość Kilka rad
Po pierwsze nieważne gdzie dziecko sie urodzi - obywatelstwo w Europie ma sie po rodzicach a nie w zależności od miejsca urodzenia. Żeby dziecko miało niemieckie obywatelstwo ojciec z obywatelstwem niemieckim musi je uznać. Po drugie jeżeli je uzna i będzie ono mieć nawet podwójne obywatelstwo to do każdej decyzji odnośnie dziecka musisz mieć zgodę ojca - tu będa wchodzić regulacje unijne i międzynarodowe. Jako ojciec dziecka będzie mial takie same prawa do niego jak i Ty. Zastanów sie nad tym - moze nie pozwolić na jego wyjazd, może nawet próbować pozbawić Cię opieki i kontaktów z dzieckiem. Co ja doradzam to żebyś uciekła czym prędzej od tego faceta i wróciła do PL i tu urodziła skoro w Niemczech nie masz nawet pracy. Jak on będzie chciał kontaktów z dzieckiem to znajdzie sposób i może tez odrobinę dojrzeje. Dziecko zawsze może uznać - nie musi tego robić zaraz po porodzie. Nie patrz na pieniądze tylko zastanów sie co zrobisz bez pracy z dzieckiem w kraju gdzie nie znasz nikogo oprócz nienormalnego ojca dziecka na którego liczyć nie możesz. Czy nie lepiej żeby nie uznawał dziecka -wtedy nie będziesz mieć problemu ani z wyjazdem ani z innymi decyzjami odnosnie dziecka. Jak je uzna jesteś na straconej pozycji bo macie wówczas wspólne prawa i obydwoje sprawujecie opiekę nad dzieckiem. Wówczas to on może zgarniać kasę na dziecko a Ty jej nawet nie zobaczysz i do tego nawet wyjechać nie będziesz mogła. Przemyśl czy warto.

Gość roxanka2612
dziekuje bardzo za odpowiedz a jezeli urodziłabym w polsce i dziecko miałoby obywatelstwo polskie i ojciec by uznał to dziecko to czy moze mi zabronic przebywania z dzieckiem w polsce moze to dziwne pytanie ale prosze o odp

Gość Kilka rad
Jeszcze jedno - nie skazujesz dziecka na życie bez ojca - jeżeli facet będzie odpowiedzialny i normalny to przecież będzie miał Twój numer tel czy adres ale powinnaś postanowić warunki. Po co dziecku ojciec który traktuje jego matkę tak beznadziejnie że przykro sie robi jak sie tgo posłucha. Powinien Cię kochać i szanować a nie stawiać ultimatum i czekać na kasę na dziecko. Kobieto znajdź kogoś kto pokocha Ciebie i Twoje dziecko, ma pracę i coś sobą reprezentuje a nie myśli jak sie dobrać do pieniędzy które państwo da na dziecko. Sama też weź się za siebie i poszukaj po porodzie pracy. Nie poddawaj sie i nie szukaj pomocy od państwa niemieckiego i pieniędzy tylko zadbaj o siebie i malucha. Czasem lepiej dziecku bez ojca niż zeby miało zepsute dzieciństwo przez ciągłe awantury, biedę i patologię. Dziecko powinno czuć sie bezpieczne i jakoś wątpię ze facet który tak cię traktuje będzie kochał tego maluszka. Współczuję Ci ale przecież to chyba nie był przypadek ze poszłaś z kimś takim do łózka. Zastanów się co robisz i czy chcesz zeby tak wyglądało Twoje zycie. To Twój wybór. Ja tez czekam na dziecko ale mam wspaniałego i kochającego partnera a gdyby go nawet nie było to na pewno nie związałabym sie z kimś tak nieodpowiedzialnym, bez pracy i odnoszącym sie do mnie tak. Sama decydujesz o swoim losie i nikt nie zasługuje na takie traktowanie wiec nie rozumiem po co Ci w ogóle związek z kimś takim. Pieniądze sa ważne ale chyba ważniejsze jest dziecko i reszta Twojego życia - warto ryzykować że zamieni się w koszmar? Ojciec ma czas na uznanie dziecka zawsze a może lepiej na razie żebyś to ty sama decydowała o jego życiu bez udziału niedojrzałego i traktującego Cię jak rzecz tatusia bo możesz stracić i pieniądze i dziecko jak je tatus uzna.

Gość Kilka rad
Jeżeli je uzna to może zabronić Ci przebywać w PL a raczej dziecku pod pretekstem ze on tez chce sprawować nad nim opiekę - sąd będzie musiał zadecydować wówczas gdzie dziecko i ile czasu ma przebywać. Może też walczyć o to by przebywało z nim przez cześć roku a nawet może próbować pozbawić cię praw rodzicielskich opowiadając rózne rzeczy, podstawiając świadków itp. itd.

Gość roxanka2612
masz racje... a czy wiesz cos moze na temat wczesniejszego mojego pytania??? mam nadzieje ze dam sobie rade pracy tutaj nie miałam napewno nie z lenistwa nie miłam papierów o czym wczesniej juz pisała w polsce z pewnoscia cos znajde tylko cięzko tak podejmuje sie decyzje kiedy zyło sie z człowiekiem 3 lata bywalo jak to w kazdym związki raz dobrze raz gorzej naprawde widziałam ze cieszy sie z tej ciązy to jego tez piewrsze dziecko ale nie spodziewała sie że takie warunki mi postawi...z drugiej strony jak teraz mi stawia takie ultimatum to co bedzie pozniej fakt nad tym tez musze pomyslac , dzieki za rady:)

Gość roxanka2612
A w takich sprawach za kim sąd wiecej jest za matka czy ojcem i czy działo by sie to w polskim sądzie czy niemieckim??

Gość roxanka2612
jest ktos kto miał podobny problem??

Gość Kilka rad
Co do sadu to jeżeli będziesz w PL i dziecko ma tylko polskie obywatelstwo to jurysdykcja należy do sądu polskiego. Jeżeli natomiast on uzna dziecko i będziecie w Niemczech to jurysdykcja może ulec zmianie gdyż wtedy dziecko jest wówczas również obywatelem niemieckim. Zasady jurysdykcji - czyli tego przed którym sądem będzie sie toczyła sprawa to dość zawiła kwestia i zależy od wielu czynników w sprawach takich jak ta. Jeżeli dziecka nie uzna od razu to potem będzie mu to bardzo trudno zrobić bez Twojej zgody i będziesz mieć na to wpływ. Ja bym poczekała z tym uznaniem. Jak uzna dziecko jak ono będzie mieć 6 lat to też sie nic nie stanie a do tego czasu pełnie władzy rodzicielskiej masz Ty. Jeżeli masz choćby cień podejrzeń ze jemu chodzi o pieniądze to na pewno będzie próbował walczyć o to by dziecko było pod jego opieką - wtedy to on dostaje pieniądze na dziecko. Sądy niemieckie będą po jego stronie raczej bo jest Niemcem. Co do tego za kim jest bardziej sąd to naprawdę nie ma reguły. Jedynie niemiecki sąd zawsze jest po stronie swoich obywateli - oni juz tak mają. Sąd co do zasady kieruje sie dobrem dziecka i sprawy o opiekę to najczęściej wojna miedzy rodzicami, wyciaganie brudów, świadków itp. kto jest lepszym rodzicem i kto sie lepiej dzieckiem zajmie. Nie należy to do przyjemności.

Gość roxanka2612
strasznie to wszystko skomplikowane mam nadzieje ze sie jakos wszystko pukłada duzo nerwów mnie to kosztuje, dzieki za rady

>ja poprostu sie boje ze za pare lat wypedzi mnie z stąd < Zaszokowalas mnie... co to za zwiazek, ze masz takie obawy do przodu?

Gość roxanka2612
jak jest się nie u siebie i jest sie zdanym na faceta łaske to takie mysli przychodza do głowy, chyba za miekkie serce miałam i mam...

Gość w razie czego jak
bedziesz z dzieckiem w Polsce i dziecko urodzi sie w Polsce to dla Polskiego sadu jest ono Polakiem (polskie prawo nie uznaje wielu obywatelstw) dlatego bedzie sadzone wg polskiego prawa, ktore dla Ciebie jest duzo lepsze, nie wahaj sie tyko wracaj

Gość roxanka2612
no to chociaż ten plus tylko z tym wachaniem musz sobie w główie poukładac bo zyjac z facetem 3lata i nagle zostac samemu nosząc jego dziecko to bardzo ciezko rózne mysli do głowy przychodza w tym wyrzuty sumienia takze on twierdzi ze jadąc do polski i rodzac tam skazje dziecko na życie bez ojca

Gość roxanka2612
a moze jest na forum jakas dziewczyna co przebywa w zwiazku z obcokrajowcem i ma dziecko jak cos wiecie na ten temat to piszcie...

Gość tak sobie myślę.
Wiesz, ja sądzę, że bardziej istotne są relacje jakie Ciebie łączy z tym Panem, jak to, że on jest obcokrajowcem. Dla mnie sprawa jest prosta. Tam zawsze będziesz jako Polka, obywatelem 2 kategorii, z tym facetem raczej bym nie nastawiała się, na ułożenie sobie życia. W Polsce masz szansę się odbić, tam Sama nie dasz sobie rady, zmarnujesz życie sobie i dziecku. To lepsze życie to pozory, bo relatywnie do reszty społeczeństwa niemieckiego, nic nie reprezentujesz...., rozumiesz to, prawda? Zwiewaj poki jeszcze możesz.