Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość roxanka2612

dziecko czy pienidze?

Polecane posty

Gość roxanka2612

hej dziewczyny stoje przed bardzo trudnym wyborem moze obiektywnie ktos doradzi Wiec problem poleg na tym ze zyje z obywatelem niemiec 3 lata jestem obecniew ciazy ja mam obywatelstwo polskie musze podjac decyzje czy urodzic w polsce i nadac dziecku obywatelstwo polskie czy urodzc w niemczech by miało niemieckie jezeli tak zrobie bez zgod ojca jezeli nie bedzie nam sie układac (a jestróznie czasami bardzo zle) nie moge go wywiesc do polski zreszta mało jako matka polka bym miała do powiedzenia...dodam ze jezeli urode w niemczech finansowo bede miała o wiele lepie , co byscie zrobiły prosze doradzcie...

jesli ojciec dziecka je uzna to dziecko dostanie obywatelstwo niemieckie i kindergeld .ale z uznaniem dziecka wiaza sie rowniez prawa jakie ojciec bedzie miec do niego oczywiscie moze sie on nie zgodzic na wywiezienie dziecka do polski a jesli wywieziesz dziecko bez jego zgody moze ciebie oskarzyc o porwanie i wtedy bedziesz miec problemy .moj maz jest tez obywatelem niemiec mamy 2 miesiecznego synka wiec pyta jak chcesz cos wiedziec .

to zależy, czy masz na kogo liczyć w Niemczech (jakaś pomoc ze strony rodziny, znajomych) a jeśli z ojcem się źle układa, to ja chyba bym jednak uciekła do kraju. Za mało danych podajesz, ciężko się postawić w Twojej sytuacji

dziecko dostanie obywtelstwo niemieckie tylkow tedy gdy je uzna twoj partner .sam fakt urodzenia dziecka w niemczech nie daje obywatelstwa to nie ameryka

Gość rrrrrrrrrrrr
przecież niemcy to cywilizowany kraj.Nie można tam urodzić i zgłosic dziecko w konsulacie i nadać mu podwójne obywatelstwo? zresztą nawet ja będzie miało polskie obywatelstwo a wywieziesz je bez zgody ojca to może cię oskarżyć o porwanie i przegrasz w myśl konwencji haskiej.Polasy nie braonią swoich obywateli.

Gość roxanka2612
dzieki za odpowiedzi tak dziecko uzna bo i na pieniadze za nie tez liczy ja poprostu sie boje ze za pare lat wypedzi mnie z stąd a dziecka ze soba nie bede mogła zabrac...ojciec dziecka powiedział ze jak pojade urodzic do polski i diecko bedzie mało obywatelstwo po mnie to juz mam do niemiec nie wracac jedyne co w niemczech posiadam to ubezpieczenie i pozwolenie na pobyt na rok

Gość rrrrrrrrrrrr
o kochana,to już by mnie tam nie było.Wyjeżdżaj do polski i to szybko.Ekstra tatuś który liczy na piniądze i stawia takie ultimatum.To już wiesz co cie czeka za kilka lat.I nie będziesz mogła nic zrobic,zabiorą ci dziecko

Gość roxanka2612
Do rrrr Z tego co mi wiadomo to podwójnych odywatelstw nie ma ... terzeba na jedno sie zdecydowac,a co do zgody ojca jezeli dziecko bedzie urodzone w polsce i zameldowane to dlaczego ma mnie oskarżyc o porwanie??

Na pewno jest coś takiego, jak podwójne obywatelstwo. A pieniądze nie mają być dla rodziców, tylko dla dziecka. Zastanów się dobrze, czy partner jest wart tego, żebyś tak ryzykowała. Jak się pokłócicie to będziesz miała ogromny problem. Poza tym co to za ultimatum, będzie kochał dziecko tylko jeśli się urodzi w Niemczech?

Pieniądze są ważne ale ja w tej sytuacji wybrałabym spokój! W życiu rożnie moze być.... A mi by się kontrolna lampka zaświeciła po zdaniach ,,że w Niemczech nie masz co już szukać..."

Gość roxanka2612
tutaj w niemcech nie mam nikogo kto mógł mi pomóc jestem tu sama on jest tu z cała rodzina, tzn co do pieniedzy to powiedział ze jezeli w polsce urodze i na swoich warunkach wróce do niemiec zeby życ razem to pieniadze z urzedu nie bedą sie należec i on nie bedzie miał z czego utrzymac tego dziecka dodam tylko ze obecnie oby dwoje nie pracujemy...

Gość rrrrrrrrrrrr
ostatnio oglądałam reportaż o pani,która urodziła dziecko,nadali mu obywatelstwo właśnie niemieckie.Po kilku latach związek sie rozpadł,ona nie miała z czego żyć,wróciła do mamy do Polski.Tatus niby się zgodził,ale nie na pismie.Za jakiś czas oskarżył ja o porwanie dziecka.I matka przegrała w każdej z instancji.Sąd jej nakazał wrócić do niemiec i mieszkać obok ojca albo zabiorą jej dziecko.Koszmar. nie wiem czy jest cos takiego jak podwójne oywatelstwo.Tak sobie pomyślałam tylko.....może posprawdzaj,dowiedz sie wiecej.

Gość rrrrrrrrrrrr
no masz naprawdę super partnera.Na dziecko to on ma zarobic a nie czekać aż dają.Nierób jeden.Uciekaj dziewczyno,bo zmarnuje ci życie i jeszcze dziecko zabieże.Pamietaj,że ty tam zawsze bedziesz obca a on u siebie

Gość roxanka2612
a jeżeli urodziłabym w niemczech i dziecko miałoby papiery niemieckie to jako matkanic nie mam do powiedzenia??? nie znam sie na tym prawie czy ktoś brał by moje zdanie wogóle pod uwage??

poczekaj, znajdę Ci artykuł na temat związków Polek z obcokrajowcami i postawy RP

Gość rrrrrrrrrrrr
w razie rozstania nie możesz wtedy bez zgody ojca wywieź dziecka za granicę.Może sz z dzieckiem mieszkać tam,ale z czego będziesz żyła? w obcym kraju na dodatek.Jak wyjedziesz to zabiorą dziecko do ojca jak on się uprze

Gość *Ciekawaaaa*
Oczywiście,że można miec podwójne obywatelstwo. Mój chłopak ma polskie i niemieckie,2 paszporty. Wiśniewski z Ich troje ma tak samo podwójne i z tego co mi wiadomo jego dzieci też.

Gość roxanka2612
własnie tego się obawiam bo nie jestem go pewna czy za jakis czas nie pozn sobie innej lub mnie nie zostawi w życiu różnie bywa a jeżeli dziecko miałoby obywatelstwo polskie to czy wracając do niemiec moge w każdej chwili wrócic do polski bez zgody ojca?? pytam dlatego bo bardzo mi ciezko skazywac dziecko na życie bez ojca ... chciłabym by wychowywało sie w normalnej rodzinie

My tez mamy zamiar zrobic malemu 2 obywatelstwa .To prawda ze jesli wywieziesz dziecko bez jego zgody a on to zglosi to mozesz stracic dziecko

Gość rrrrrrrrrrrr
no właśnie,teraz pomyslałam właśnie,ze mój sąsiad ma polskie i niemieckie obywatelstwo,czyli można.Tylko trzeba po narodzinach zgłosić to w konsulacie

Gość rrrrrrrrrrrr
jeśli będzie miało podwójne obywatelstwo to chyba możesz normalnie wyjechać do polski.Wtedy jest po prostu normalne rozstanie.Tylko on nie będzie cie tam chciał z tym dzieckiem,bo kasy zero:o

Kochana kiedys trzeba bylo jedno odrzucic ale teraz mozna miec spokojnie dwa ale to nic nie da ze dziecko bedzie miec polskie jak on bedzie chcial ci na zlosc zrobic to sady niemieckie beda za nim a ty zostzaniesz bez dziecka .na dziecko dostanie 164 eur miesiecznie chyba ze on ma male zarobki to jakis socjal nie wiem bo nie biore ale pieniadze nie sa tego warte jak on juz taki glupi jest jedz do polski urodz tutaj zyj skromnie ale spokojnie niz z nim bojac sie o to co przyniesie kolejny dzien

Gość roxanka2612
a jak można starać sie o podwójne obywatelstwo?? w internecie nie moge sie doszukac

Gość roxanka2612
Do przyszła mama23 z twojej wypowiedzi zrozumiałam ze jakby dziecko miało polskie obywatelstwo i przyjechałabym do niemiec mieszkac to i tak sądy byłyby po jego stronie?? obywatelstwo polskie nie miałoby tu znaczenia??

ja ogladalam kiedys reportaz ze dziecko mialo polskie tylko ojcem dziecka byl anglik a mieszkali w niemczech i po rozwodze jemu przyznal sad niemiecki prawo do dziecka bo ona niby bez jego zgody wyjechala do polski z dziecmi.skad wiesz ze mu nie odbije i nie zglosi ze porwalas dziecko mimo ze wczesniej by sie zgodzil na wyjazd wtedy jestes przegrana tutaj i moga ci zabvrac dziecko.wal te pieniadze bo napewno i tak ich nie zobaczysz i wracaj dziewczyno do polski jakos sobie dasz rade lepszy spokoj niz zycie z wariatem

Gość roxanka2612
tak co racja to racja tylko ciezko wrócic do polski po 2 latach jak tam sie nic nie ma niemam nawet prawa do zaiłku a co do mieszkania to nie mam zabardzo sie gdzie podziac rodzina mi pomoze ale na tyle ile bedzie mogła troche na przegranej sytuacji jestem...ale jak trzeba to jekos dam rade tylko ciezko wierzyc we własne siły jak sie wszystko zostawiło ...a co do ojca dziecka to wczesniej układało nam sie różnie dzieck nie było planowane przez 2 lata utrzymywał mnie a teraz mi takie ultimatum potawił...

Gość rrrrrrrrrrrr
no właśnie najgorsze,że przez 2 lata nie poszłas do pracy.Byłabyś teraz niezależna.A tak jesteś w kropce.Ucikekaj.Dasz jakoś radę.Jak mu będzie na was zależało to cie znajdzie