Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Panna Yoanna

Mój ojciec to alkoholik.

Polecane posty

Witam. Mam problem, bardzo trudny do rozwiązania. Otóż mój ojciec pije. Od najmłodszych lat. Dziwię się mojej matce, że za niego wyszła. On jej obiecywał, że przestanie pić ale jakoś nie dotrzymał tej obietnicy.. Mama jest chora psychicznie.. gdyby nie ta choroba dawno wzięłaby rozwód. Boję się, że mama kiedyś nie wytrzyma nerwowo i będzie musiała jechać do szpitala, a wtedy ja mogę pójść do domu dziecka bo mam 16 lat.. ojciec powiedział, że na odwyk nie pójdzie.. i co teraz? :(

Gość baarbapapa
teraz możesz poszukać w necie informacji o terapi dla rodzin alkoholików i jeśli jest w twoim mieście to się na nią zgłoś...Sądzę, że bardzo potrzeba ci wsparcia, chociaż takiego, skoro jest problem, abyś znalazła je w mamie 🌻

Jeśli stosuje przemoc, to za każdym razem dzwoń na policję. Są ośrodki dla alkoholików i rodzin z problemem alkoholowym. Twoja mama (bardziej niż Ty) jest współuzależniona, tak to się fachowo określa. Zgłoś się po pomoc do takiej poradni, nawet sama. Tylko nie idź do psychologa ani pedagoga szkolnego, bo to nie pomoże.

Gość Panna Yoanna.
Poza tym ojciec mnie często nawie=za w nocy i skutek jest taki, ze mi się okres ostatnio spóxnia. I co z tym zrobić?

Przede wszystkim zamykaj drzwi na klucz. Jeżeli i to nie poskutkuje zawsze trzymaj pod łóżkiem wałek lub inną twardą rzecz. Nie pozwól ojcu wchodzić do swojego pokoju. Jeżeli okres będzie ci się dalej spóźniał, koniecznie skonsultuj się z ginekologiem. Być może jest to tylko spowodowane tym ,że żyjesz w ciągłym stresie. Przez stres okres często spóźnia się nawet paręnaście dni.