Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedlugo mamusia

kwestia pieluch - jendorazowe czy wielorazowe

Polecane posty

Gość niedlugo mamusia

za 6 miesieczy zostane mamusia i zastanawiam sie nad tym jakie pieluszki bedzie nosilo moje malenstwo: jednorazowe, czy wielorazowe? jednorazowe- wiodomo - wygoda ale tez kolosalne znaieczyszczenie srodowiska, odparzenia delikatnej skory dziecka no i cena pieluchy do rpania- nie zanieczyszczaja srodowiska, sa coraz ladniejsze i wygodniejsze- dziecko szybciej uczy sie w nich czystosci, ale trzeba czesciej je zmieniac no i prac. prosze o wasze opinie i pomoc w podjeciu decyzji szczerze to sie nastawiam powoli na pieluchy wielorazowe i w wyjatkowych sytuacjach papameprsy ( podroz dluzsze wyjscia) ale nie wiem czy to zda egzamin

Gość -z-oz
myslalam o wielorazowych, ale teraz sklaniam sie ku tym drugim a czemu - i jednorazowki zaczynaja byc ekologiczne (bez folii),i mozna tanio dostac, a nie kazde dziecko reaguje odparzeniami tamte sa drozsze i tez troche idzie srodkow na czeste pranie pranie pieluch troche a fe :) choc napewno da sie przezyc

Gość przelicz sobie
przelicz sobie ile energii, wody i proszku zużyjesz na pranie pieluch wielorazowych , wielka mi ekologia ! i pomyśl, czy będzie ci się chciało noworodka przewijać co 30 min? i co to za bzdura, że pieluchy tetrowe chronią przed odparzeniami? a guzik, jest raczej odwrotnie, przecież one w ogóle nie odprowadzają moczu od skóry, zanim przewiniesz to dzieciak leży w moczu i kale, a noworodek załatwia się nawet co 30-40 min. :) to tak jakbyś podczas okresu podkładała sobie gazę, zamiast podpaski, czysta ekologia, prawda ? wybór nalezy do ciebie, ale ja bym przynajmniej przez pierwsze 3-4 miesiące używała pampersów i to dobrej jakości

Gość przelicz sobie
po za tym tetrowe przemakają, a jak dasz folię to odparzenie gotowe i za każdym razem musisz zmienić śpioszki i kaftanik, czasem tez kocyk i prześcieradło, bo przemoknie wychowałam 2 dzieci na tetrowych to wiem coś o tym, ale w moich czasach nie było pampersów do 3 miesiąca tetrowe musisz po praniu wygotować ! a potem wyprasować ! ile to prądu i zmarnowanego czasu to lepiej nie mówić a masz miejsce, żeby suszyć?

Gość tylko pampersy
nawet te tescowe sa lepsze niz tetra . mam porownie .\pierwsze corcia w tetrze i co rusz miala odparzona pupcie bidulka .druga corcia tylko w pampersach ( rozne byly i huggisy , pampersy , bella . tipy , unisex ) i nigdy nie miala odparzonej pupci. przy noworodku jest masa roboty i jesli chesz czas marnowac na pranie i prasowanie pieluch to twoj wybor . dodam ze prad , proszek i woda tez sa w cenie wiec na jedno wychoszi

Gość niedlugo mamusia
ej dziewczyny co tak ostro!ja tylko pytam - na razie dostlam odpowiedzi tylko od dziewczyn kotre uzywaja jednorazowek - bardzo wam za to dziekuje pieluchy wielorazowe to nie tylko tetrowe- to tez pieluszki np takie: http://ekodzieciak.pl/-Pieluszki-do-prania- jednak pranie pieluch jakby nie bylo niez zanieczysza tak srodowiska jak tony jednorazowych

Gość papryczka12
papmpersy sa extra! pupa nigdy sie nie odparzy jesli zmieniasz co 3 godz!!! a ja dziekuje prac tetrowe prasowac przlicz sobie a poza tym myslisz ze jest czas na bawienie sie z pieluchami ??? non stop trzeba gonic przy dziecku

Gość kasia83333
a mnie lekarz kazał uzywac pieluszek tetrowych i to dwie zakladac ,bardzo wskazane na bioderka

Tetra odpada, ale autorka nie pisze o tetrze tylko o pieluszkach wielorazowych. Cóż, jeśli jesteś takim ekologiem to oczywiście czemu nie, jednak ja nie miałabym na to czasu ani nerwów. A odparzają raczej tak samo jak tetra, Pampersy nie odparzają z reguły.

Kasia tetre na bioderka mozna zakładac NA papmersa, nie trzeba zamiast.

Gość tetrowa mama
a ja za miesiac rodze i zdecydowalam sie byc juz teraz w mniejszosci mam ktore stosuja tetre. I to nie prawda ze wszystko przemaka (zanim zaszlam w ciaze pracowalam jako opiekunka u rodziny ktora uzywala tylko ekologicznych rozwiazan i wiem z doswiadczenia) po prostu trzeba umiec zalozyc tetre. Teraz sa przeciez dodatkowo majtki bawelniano ceratowe ktore podtrzymuja pieluszke i nie wypuszczaja nieczystosci na ciuszki. A odparzenia mozna uniknac. Trzeba po prostu czesto sprawdzac, przewijac i podmywac. Dla leniwych mam ta forma sie jednak nie nadaje. A co do prania to juz nie trzeba ich wygotowywac. Wystarczy wyprac w 60 lub 90 stopniach i wierzcie mi bardziej sie oplaca niz pampersy. Dziecko uczy sie szybciej sikac na nocnik bo pielucha dla starszego dziecka jest niewygodna. A pampersy zamierzam stosowac tylko na wyjscia.

pieluch wielorazowe jasne jesli ktos jest zapalonym ekologiem i ma nadmiar czasu dla mnie taki pieluch sa nieestetyczne

Gość tetrowa
zdecydowanie tetra. Wychowalam na nich synka i corke (2 i 3 latka) i moze jest roboty z praniem i prasowaniem ale naprawde jak ktos siedzi w domu z dzieckiem to az tak duzo czasu nie zajmuje. Nastawic pralke = 5 min a prasowac mozna jak dziecko spi lub zawsze mozna meza poprosic o pomoc.

Z tym sikaniem na nocnik to różnie jest. Moja mama stosowała oczywiscie tetre bo nic innego nie było a ja sikałam w gacie aż przeszło 3 lata (nawet to pamietam) wiec to nie jest zadna reguła... A co do \"leniwych\" mam, to jak ma sie na głowie cały dom, prace i do tego 2,5 latke na głowie to gdybym co 2 h musiała pieluchami niemowlaka sie babrać to chybabym zwariowała....

Gość mniej pracyyy
dziewczyno, a kto teraz używa wielorazowe pieluchy, przy wielorazowych to jest kupę pracy, częste zmienianie, pranie. Jednorazowe założysz i masz kilka godzin z głowy. Powiem szczerze, ze ja nawet nigdzie nie widzę teraz porozwieszanych upranych pieluch tak jak to było kiedyś.

Gość niedlugo mamusia
dziwczyny, ja nie mowie o piluchahc tetrowych - tylko o pieluchomajtkach do rpania. A co do kwetsi kto teraz uzywa takich pieluch- to ja mieszkam we Francji i tutaj coraz wiecej ososb uzywa pieluch wielorazowych - je sie tylko pierze i suszy - nie trzeba prasowac, wiec czasu sporo odpada. Tak staram sie zyc w miare ekologicznie- oczywiscie nie zawsze sie da w naszych czasach ale uwazam na ilosc produkowanych smieci, mam wlasny ogrodek warzywny i kompostownik. dzeikuje za pozytywne i nieagresywne opinie tetrowej mamie i tetrze

ja mieszkam w Norwegii i tutaj również propaguje się pieluchy wielorazowe, niektóre gminy nawet dają dopłaty przy zakupie takowych. Ja jednak się na nie nie zdecydowałam z tej prostej przyczyny, że nie miałabym ich gdzie suszyć.

Gość polskaaaaa
o to u nas jeszcze do takiego myślenia o ekologii daleko, także jak we Francji używają no to możesz, u nas nawet te matki co są utrzymywane przez opiekę społeczną używają jednorazowe, no bo się jeszcze będą męczyć praniem. Ty chyba żartujesz.

oczywiście dla niektórych, żeby nie urazić tych nielicznych, co śmieci segregują...

Przekonasz się sama. Na początek musisz mieć takie i takie. Tetrowe wrzucisz do pralki, ale musisz mieć odpowiedni proszek, miejsce na suszenie no i przydałoby sie je prasować. Poza tym jeśli dziecko przesika to razem z pieluszką zmieniasz również ubranko, a to trochę niewygodne jak dla mamy tak i dla maleństwa. A jednorazowe kupisz, założysz i wyrzucisz. Wybór w jednorazowych teraz jest taki że aż głowa boli. Ja zakładałam jednorazowe, a na to żeby nóżki na początku były szeroko zakładałam tetrową. Musisz sama wyczuć w czym dziecku jest wygodniej. Poświęć lepiej czas na odpoczynek i dla siebie i na czas z dzieckiem a nie nabawienie się pieluchami. Pozdrawiam :)) 🌼

Gość do ZłotaAnia
a ciebie matka w jakich pieluchach wychowywała jak tak uważasz, że wielorazowe takie złe. Owszem, więcej jest pracy przy wielorazowych, bo trzeba prac, rozwieszać, suszyć, zbierać wysuszone, do tego częściej zmieniać. Także jak widac polskie mamy dobrze, że raczyły urodzic, bo niejednej to babcie wychowują dzieci. One jak w łóżku to są dorosłe, ale już przy opiece własnego dziecka to zachowują się jak 10 letnie dziewczynki.

Przepraszam bardzo, ale czy ja narzekam na tetrowe pieluchy?????????? Czy napisałam że są złe????? Autorka pytała więc wyraziłam swoją opinię. Więc wypraszam sobie takie uwagi na mój temat. I proszę o czytanie tego co piszę. Każda mama potwierdzi że przy tetrowych jest więcej roboty, ale czy tą wypowiedzią uraziłam kogoś? Napisałam nieprawdę? Też moim dzieciom zakładałam tetrowe i co... Wypraszam sobie takie uwagi. A swoją drogą nigdy nie oczekiwałam ani nie potrzebowałam pomocy przy moich dzieciach.Więc wypraszam sobie idiotyczne wypowiedzi takich buraków.

ja wlasnie zainteresowalam sie tym tematem teraz pieluchy wielorazowe to nie tylko tetra. Sa tez takie co dzialaja jak pampers ale sa z innych materialow i mozna je prac w pralce. Zadne gotowanie ani prasowanie. To juz wyglada troche inaczej niz kiedys. I nie wyrzuca sie tylu kup na wysypiska smieci :) oraz tony!!! pieluch z calego pieluchowego zycia dziecka a prania nie ma tak wiele, proszku sie sypie 1/3 tego co normalnie, wiec ja nie widze problemu

acha, na tetre zaklada sie specjalne otulacze wiec nie ma problemu przesikiwania, otulacze sa rowniez na pieluchy formowane, ale mozna tez zalozyc pieluszki all in one juz bez otulaczy

Gość do niedlugo mamusi
witaj, jesli odwiedzasz jeszcze forum powiedz na co sie ostatecznie zdecydowalas? ja wlasnie przegladam oferty firm ktore robia pieluchy ekologiczne do prania (NIE TETRA!!!) i chyba sie zdecyduje... wiem, ze dokupuje sie do nich specjalne podkladki (mozna kupic jednorazowe) i dzieki temu kupe wyrzuca sie razem z podkladka. i mozna tez dokupic extra zabezpieczenie np. na noce aby dziecko nie przesikalo. no i takich pieluch nie trzeba prasowac. a jeden rozmiar sluzy na rok i mozna tez pozniej dokupic przedluzenie dzieki czemu pielucha moze sluzyc znacznie dluzej. mam juz dziecko i wiem ile kasy poszlo na jednorazowki, jakie sterty pampersow trzeba bylo wyrzucac... chyba zdecyduje sie na wielorazowki. czy sa tu inne mamy zainteresowane tym tematem, a moze takie, ktore juz tych pieluszek uzywaja?:) powtarzam NIE CHODZI MI O PIELUCHY TETROWE.

a odnosnie tetry- to skad poglad ze jednorazowe odparzaja a tetra nie? tetra rowniez odpazra!

Gość NO NIE WIEM......
czy takie pieluchy nie wyniosa cie drozej niz nawet oryginalne pampersy trzeba kupic proszek , wyprac ( koszty pradu i wody ) kupic jakies wkladki i jakies ekstra zabezpiecznia na noc o ktorych napislas

Gość NO NIE WIEM......
jak sie rzadko przewija to zarowno tetra i jednorazowe odparza - moja ma jednorazowe od urodzenia i nigdy nie miala zadnych odparzen

Gość jak ktos lubi prac
to niech pierze . ja tam wole kupic jednorazowe i miec wiecej czasu dla dziecka.