Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedlugo mamusia

kwestia pieluch - jendorazowe czy wielorazowe

Polecane posty

Gość jak ktos lubi prac
bo trzeba te pieluchy jeszcze wyprasowac a to zajmuje kupe czasu

Gość do niedlugo mamusi
wlasnie kwestia prania to u mnie najmniejszy problem, bo woda jest za darmo, prac moge po 22 kiedy prad mam o polowe tanszy niz w dzien, a te podkladki zabezpieczajace nie sa drogie, a mozna je bez problemy przeprac recznie... ostatecznie moge kupic jednorazowe podkladki ktore kosztuja grosze (oczywiscie porownujac ceny do pieluch jednorazowych). ja sie juz wlasciwie zdecydowalam:) i chcialabym poznac opinie innych mam ktore wybraly takie rozwiazanie:)

Gość do niedlugo mamusi
no i nie trzeba ich prasowac, bo wygladaja podobnie jak zwykle pampersy;) a prac mozna w 40 stopniach.

ja używam wielorazowych. jak dla mnie bomba!!! amm dwa rodzaje - bambusowe formowane http://www.pieluszkarnia.pl/p295,bambinex-pieluszka-bambusowa.html wymagają użycia otulacza - ja mam wełniany. oraz z kieszonką, ja mam takie http://www.pieluszkarnia.pl/p257,bumgenius-pieluszka-onesize-v-3.html tych z kieszonką używam na noc. obecnie wkładam dwie duże wkładki i NIC NIE PRZECIEKA PRZEZ 12 GODZIN! w dzień używam też tetry włżonej w otulacz, ale nie wełniany, i jest super! a tak poza tym to moje malutkie coraz częściej robi siusiu na nocnik, więc czasem w 2 pieluszkach cały dzień chodzi :)

ja żadnych jednorsazowych podkładek nie kupuję. piorę normalnie w pralce z ciuszkami małego 1 raz dziennie (i tak tak prałam jak jeszcze pampów używałam). nic nie prasuję bo nie trzeba. a co do odparzeń to po jednorazowych było uczulenie non stop, a to krosty, a to rany, a to to a to tamto. a po nich nic! pupka piękna!!! bez żadnej krosty!!! więc dla nas zbawienie!!!!

Gość dumii
jak się składa tetrę jako pieluchę na pupie malucha?

Ja też mam zamiar używać tych pieluch ze strony www.pieluszkarnia.pl Slyszałam od koleżanki że są rewelacyjne, bardzo miłe w dotyku, 100% naturalne i bardzo dobeze się sprawdzają. Ja mam jednak zamiar zdecydować się na ALL in One i wtedy nie trzeba otulacza. Chociaż otulacz może też kupię bo można go z powodzeniem używać do pieluch tetrowych.

A i zapomniałam dodać że ekologia jest dla mnie ważna i dlatego nie będę używać plastików. Zaraz ktoś powie że pranie pieluch nie jest ekologiczne. I to fakt. Mniej jednak szkodzi środowisku zużycie wody i prądu niż wywalenie tony pampersów które rozkładają się ok 400 lat. Dla większości nie ma to znaczenia ale dla mnie ma i dlatego mam zamiar zaopatrzyć się w pieluszki ze wspomnianej przeze mnie strony. Są lepsze od tetry, wygodne dla dziecka, naturalne, łatwe w użyciu, wyglądaja ślicznie i są bardzo ekologiczne.

Gość musztarda
Moje dziecko od przyjścia na świat miało zakładane pampersy. Nigdy nie miałam pieluch wielorazowych. Szkoda byłoby mi czasu na pranie i prasowanie. A jeśli chodzi o prawidłowy rozwój bioder... Teraz się robi usg, żeby stwierdzić, czy wszystko jest w porządku. Moje dziecko nigdy nie miało problemów z biodrami.

Gość ekologiczna kasia
Ja też jestem przeciwna pampersom mimo iż są wygodne i szybkie w użyciu. Zresztą przyznaję się bez bicia że zawsze jedną paczkę miałam w pogotowiu jakby coś:-) Ale w sumie to ich prawie wcale nie używałam. Dosłownie kilka. To co mnie wkurza to właśnie bezmyślność z jaką pozbywamy się śmieci każdego dnia i że robimy ze świata jeden wielki śmietnik. A takie pampesy to najgorszy śmieć jaki można sobie tylko wyobrazić!!!! A przecież dzisiejsze czasy daja ogromne możliwości żeby znaleźć alternatywne rozwiązania. Czasy starej tetry rzeczywiście mijają ale nie oznacza to że dzieci muszą mieć tylko plastikowe pieluchy. Ja też używałam pieluszek ze wstronu www.pieluszkarnia.pl choć sprowadzałam je z Ameryki bo tam są o wiele tańsze. Na początek starcza 20 i to rzeczywiście dość duży wydatek. Mi jednak 30 pieluch starczyło aż do momentu jak synek zaczął siadać na nocnik!!!! Tak naprawdę zaoszczędziłam kupe kasy. Pieluchy są naprawde nowoczesne, ładne i dziecko je uwielbia. Nie trzeba ich prasować a pranie nie jest żadnym problemem. Przy dziecku i tak sie sporo pierze. Wcale nie czułam że tracę czas na pranie bo to i tak robiła to za mnie pralka:-) Tak że nie jest to żaden argument. Wystarczy się trochę wysilić. Naprawdę warto. Polecam gorąco.

Gość ja wiem ze pampersy
sa nieekologiczne ale jestem za leniwa żeby używać innych. Wstyd się przyznać ale po prostu jest z nimi wygoda i nie trzeba się o nic martwić.

Gość do niedlugo mamusi
dziekuje za wypowiedzi, ciesze sie, ze nie jestem jedyna ktora popiera rozwiazania ekologiczne:) a do sceptykow jeszcze raz: poczytajcie uwaznie, tych pieluch sie nie prasuje! ja mam na oku pieluchy bambusowe i na poczatek zamierzam kupic 15 takich, poniewaz bede zamawiac przez internet wezme od razu te podkladki i otulacze bo tak naprawde dopiero w praktyce wyjdzie czego bede potrzebowac, ale mam nadzieje, ze sie w tym odnajde:) a tez czesto robie pranie bo juz mam dziecko i nie sadze, aby przy dwojce mi tego prania ubylo:Dwiec mysle, ze te pieluchy to cos dla nas. jak sobie przypomne ile jednorazowek szlo w smietnik za moja przyczyna to az ciary przechodza:O

Gość tylko ze tymi pieluchami
świata nie naprawicie :o

Gość do ekologicznej kasi..........
normanie mnie zabialas twierdzac ze na poczatek starczylo ci 20 pieluch wielorazowoych - tym bardziej ze noworodek co rusz robi siusiu i kupke . ja uzywalam pampersow i szlo 12 pampersow na dobe . nie wiem w jaki sposob starczylo ci te 20 pieluch bo wiadomo wyprane pieluchy trzeba jeszcze wysuszyc a na pewno one nie schna 5 minut

Gość do niedlugo mamusi
moze i swiata nie naprawimy, ale domowy budzet owszem mozna podreperowac;)

Gość tylko ze tymi pieluchami
jak ja bylam w ciąży, to nie było jesze mody na te pieluchy. teraz młoda wyrasta z pieluch ( tylko 1 na noc). ale ja sie jest w ciąży to można sobie poodkladać kasę te kilka miesięcy żeby było na kilka pieluch. bo tak nagle podjąć taką decyzję mogą tylko nadziani, bo ja np musiałabym chyba kredyt zaciągnąć :o

Gość The power of one
To właśnie dlatego że każdy twierdzi że małymi czynami nie zmienimy świata nasza planeta wyglada jak wygląda!!!!! Bo każdy ma w dupie to czy segreguje śmieci, ile zużywa wody, ile jedzenia wyrzuca do śmietnika. Ja wierzę w siłę jednostki i w to że naprawianie świata zawsze trzeba zacząć od siebie samego. A nie czekać aż ktoś inny zrobi coś za nas. Nie chcę żeby moje dziecko żyło w zaśmieconym świecie gdzie ludzie bez zastanowienia biorą z natury i nie daja ni z siebie. Chcę żeby moje dziecko miało szansę na dobre zdrowe życie i żeby dostrzegało to co jest istotne. 1 Małe dziecko zużywa ok 1800-2000 pampersów rocznie!!!!

Gość A ile kosztują pampersy
Na jeden miesiąc? A co do tych pieluch to można zacząć kupować po jednej od poczatku ciąży:-) Jedną w miesiącu:-) To do końca ciąży uzbiera się 9!!!! :-) Bo jak ktoś nie ma kasy to naprawdę ciężko wydać naraz 1500zł na pieluchy. Ale można też prosić rodzinę żeby zamiast prezentów kupili taka jedną pieluszkę. Tak to może uzbieram do 15:-)

Gość ekologiczna kasia
Zanim sie dziecko urodziło to miałam 20 ale nie wystarczało mi to i musiałam dokupić 10. Co zresztą napisałam wyżej. Łącznie miałam 30!!!!Czytaj uważnie!!!!! I w rezerwie pieluchy tetrowe i zwykłe pampersy jakby coś nie wyschło. Najczęsciej jednak schły szybciutko.

Gość a ile koszutuje jedna
pielucha wielorazowa ( nie mowie o tetrowej ani flanelowej )te ktore wygladaja jak pampersy ?

zalezy jakiej firmy i czy rozmiarowe czy onesize, ceny wahaja sie od okolo 45-90 zlotych

Gość mogłyby być tańsze
chociaż o połowe skoro to w imię naszej planety :o

Gość agresywny agresor
ekologia wam w głowie cieszcie się że macie zdrowe dzieci, a autorka topiku niech się modli o zdrowie dziecka zamiast myśleć o durnotach jak choroba wymusi dodatkowe, codzienne, mozolne czynności i ćwiczenia to zapomnicie o ekologii, same założycie pampersy bo nie będzie czasu odejść od łóżeczka

ja tam jestem zadowolona ze zwyklych pampersow. nie mecze sie z praniem, nie martwie sie ze mi zabraknie. wiecej niz 100zl miesiecznie nie wydaje. teraz to nawet mniej. dziecko sie nie odparza.sa wygodne i porecne. a ja jakos super ekopozytywna nie jestem. z reklamowek zrezygnowalam ale na pieluchy jestem za wygodna:)

gdyby producentom serio zależało na ochronie srodowiska i tak by leżało mu dobro ziemi na serduchu, to nie kosztowały by te pieluchy tyle kasy, tylko tyle ile naprwade są warte. No ale zawsze można wydac te 2000 i przy okazji prania przejrzec się w drzwiczkach pralki, z uśmiechem satysfakcji - tak, jestem ekopozytywna.

oj juz bez przesady, naprawde mozna pokombinowac, ja zaplacilam za pieluszkowa wyprawke 750 zlotych, czesc z tych pieluch starczy mi do konca okresu pieluchowania, a po pol roku dokupie jeszcze pieluch za okolo 250-300 zlotych i naprawde wystarczy nie trzeba wydawac 2000 zlotych, no chyba ze ktos chce

o nieładnie pearl.... tu się wałęsasz a do nas nie zaglądasz...już żeśmy was obgadały;)

Ja jestem za pieluchami ekologicznymi. A właściwie za systemem łączonym. Sama używam ekologicznych pieluszek i jestem bardzo zadowolona. Pranie wcale nie jest \"fe\", czy jak to tam ktoś ujął, bo przecież nie trzeba się w tych pieluchach grzebać. Kupuje się ekologiczne, biodegradowalne wkładki do pieluch, tak, że jak maluch zrobi kupkę, to można to z czystym sumieniem wyrzucić, a pod spodem zostaje po prostu mokra pieluszka. Co do kosztów prania, to się też nie zgodzę, że są jakieś wielkie, bo przecież teraz pralki mają wagi i dobierają tyle wody, ile do danego prania potrzeba. Środki piorące dla niemowląt są w zasadzie nieszkodliwe dla środowiska, bo przecież dziecku nie można zafundować nie wiadomo jakiej chemii w proszkach. A prać i tak trzeba, bo to się maleństwu coś uleje, to mu się uda zasiusiać ciuszek (nawet jak ma pieluszki jednorazowe). Jednorazówki używamy zasadniczo tylko na spacer i na noc. Bo są bardziej chłonne i dziecko nie czuje wilgoci. Także może przespać całą noc bez przygód. A co do odparzeń, to powiem tyle - wszystko jedno czy używa się pieluch jednorazowych, czy wielorazowych - jak na dworze jest powyżej 25st.C, to i tak trzeba się z tym liczyć. Po prostu trzeba dzieciaczka powietrzyć, stosować Sudokrem, dość często zmieniać pieluszki i będzie ok.

Gość do ekologicznej kasi..........
umiem czytac ze zrozumieniem cytuje to co napisalas wczesniej : " Na początek starcza 20 i to rzeczywiście dość duży wydatek. Mi jednak 30 pieluch starczyło aż do momentu jak synek zaczął siadać na nocnik!!!! Tak naprawdę zaoszczędziłam kupe kasy." wyglada na to ze sama nie wiesz co piszesz wyraznie napisalas ze na poczatek starcza 20