Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ivoneczka25

Nie chce gryżć

Polecane posty

Gość Ivoneczka25

Mój synek ma roczek i 5 zębów.je domowe obiadki i chrupie jabłko ale innych rzeczy nie chce gryzc i zazwyczaj połyka,więc sie krztusi lub w ostateczności wymiotuje co powoduje u mnie wstrzymanie akcji serca ;)Chciałabym zacząc podawać mu kanapeczki,naleśniczki i inne rzeczy,które już napewno podajecie swoim dzieciom ale boję sie ze sie zakrztusi itd .Co robić?Czy któraś iała podobny problem?Czy powodem może być to że pierwszy ząb miał w wieku 10 miesięcy?Ratunku

Kanapki i naleśniki dla roczniaka?Które na pewno podajemy swoim dzieciom?Na pewno orientowałaś się jaki jest schemat żywienia rocznego dziecka? Chyba nie bardzo...

Gość Ivoneczka25
To tylko przykłady dań napisalam i inne rzeczy a nie o nalesniki.To tylko aby podkreślic konetkst...Ja prosze o rade a nie o krytykę!!!

Jeśli nie uznajesz konstruktywnej krytyki, która może być radą, to proponuję iśc na forum Towarzystwa Wzajemnej Adoracji.. tam będą głaskać po główce.11-12 miesiąc życia * karmienie piersią na żądanie * produkty zbożowe (kaszki, kleiki glutenowe i bezglutenowe) * obiad w 2 dań: zupa jarzynowa z kaszką glutenową + jarzyny z gotowanym mięsem lub rybą - 1-2 x w tygodniu, ewentualnie z ziemniakami lub ryżem * przecier lub sok owocowy (nie więcej niż 150 g) * całe jajko 3-4 x w tygodniu * pieczywo, biszkopty, sucharki * produkty mleczne (łączone ze zbożowymi), mleko modyfikowane, twarożek, jogurt (z naturalnych składników, bez konserwantów, z ograniczeniem cukru), kefir - kilka razy w tygodniu

Gość Marta1979....
Przesada ,dziecko ktore skonczylo roczek powinno jesc normalne dorosle jedzenie a w nalesnikach nie widze nic zlego.

I w tym wieku dziecko ma pełne prawo nie chcieć gryźć, tj możesz je zachęcać podając rzeczy miękkie - jak jabłko właśnie, warzywka typu kalafior, ale nie zmusisz.na gryzienie wszystkiego ma jeszcze czas.Z resztą przy takiej ilości zębów za wiele to nie będzie gryzło.

Marta1979.... ciebie też zachęcam z zapoznaniem się ze schematem żywienia roczniaka.

Gość Ivoneczka25
Dobra kobieto Twoich wypowiedzi nie bedziemy słuchać,Prosze o rade kogos madrego a ten schemat to sobie możesz wsadzić...

Gość Marta1979....
Moje dziecko ma juz 19 mieisecy ale jak skonczylo rok to podawalam nalesniki z bialym serem :P kroilam na male kawalki i sobie memlal :P

Gość Marta1979....
Musisz kroic na bardzo malutkie kawaleczki z czasem wieksze i pokazywac jak sie gryzie ,zuje .

Gość Ivoneczka25
Na babyonline pisza że placuszki smazone z twarogiem mozna podawac nawet 8 miesięcznym bobasom i jak sie to ma do Twojgo dziwnego schematu?

Moze sprobuj mu dac nalesnika na slodko moze mu sie ten smak spodoba i sie przekona do gryzienia,moze znow zabek mu wychodzi i dziaslo go boli???

Ivoneczka, skoro prosisz o radę w pierwszym poście, to nie ma za co. Mam nadzieję, że za taką wdzięczność jaką tu okazujesz - nikt ci nie pomoże.Już sobie wsadzam i trzymam kciuki, żeby córka odziedziczyła po tobie kulturę osobistą, może sama ci da szkołę ;))))Marta1979.... No i o czym to niby śiadczy, że podawałaś? Na pewno nie o tym, że powinno się.Mam styk z kobietami, ktre w wieku 4 miesięcy jadły podziubane schabowe, krupnik, piły mleko krowie i jakoś żyją. tylko, że to świadczy o głupocie rodzica a nie o tym, że jest to zdrowe dla dziecka.Z mojej strony to w zasadzie wszystko.

I podkreślę, że nie jest to mój schemat ale zatwierdzony przez WHO (Światową Organizację Zdrowia) a nie przez jakieś anonimowe osoby na forum, którym ię sama podpierasz.Wasze dzieci - wasza sprawa.Przepraszam, że chciałam pomóc ;)

w dzieciecym menu musisz unikac nadmiaru soli i cukru no oczywiscie o ostrych przyprawach musisz zapomniec, ale to napewno wiesz

Gość Marta1979....
Wszedzie trabia ,zedziecko ktore skonczylo rok powinno zaczac jesc normalne dorosle jedzenie ,nie widze w tym nic zlego ,ze daje nalesniki itp... Do jakiego wieku mam na sloiczkach jechac ,przecierac ,nie solic itp? i co pozniej ?

Gość Ivoneczka25
W pierwszym poście napisałam mój synek nie córka i kulturke to on juz ma.Ja troche inaczej pojmuje słowo POMOC.Aska21 jakos zrozumiała...

troszke soli mozna dodac ale nie w takich ilosciach jak dorosli sola. w nalesnikach nie ma nic zlego.

Następnym razem poproś w pierwszym poście, by wypowiadały się tylko te osoby, z którymi się zgadzasz :D

Gość Marta1979....
No jak nie ma nic zlego,przeciez sa smazone na oleju ? Poczytaj wyzej :P

Marta1979.... --> a znasz takie cos jak patelnia teflonowa??? tam sa niewielkie ilosci oleju nie to co racuchy

Gość Marta1979....
Aska ja sie z Toba zgadzam ,tylko kobiety wyzej byly w szoku ,ze dziecku po roku nalesniki , a patelnie teflonowe mam i to az 4 :P

Ivoneczka25 --> ta stronke co ci podalam jest dosc fajna i powarznie napisana nie jakies pierdoly starej babci

Gość natka...
glupota ludzka nie zna granic....wybaczcie ale popostu brak mi slow dla niektorych. dziewczyny opanujcie sie roczne dziecko to nie jst juz niemowlak wiec dlaczego pomalu nie wprowadzac dan ktore my jemy. mam 3letnie dziecko i takie rzeczy jak sosy ziemniaki itp jadlo od 9miesiaca.. i zyje nic mu nie jest. a coscie sie tak tej kobiety doczepili ona tylko napisala o nalesnikach a wy wszyscy napad... opanujcie sie troche.. ivoneczka nie martw sie z czasem powinno minac moj maly ma tak do tej pory ma swoje wybrane produkty ktoe pogyzie a innymi sie dlawi.. zachecaj pokazuj a obaczysz ze przyniesie rezultat.pozdrawiam cie goraco

Gość kolejna idiotka
kolejna idiotka co dziewieciomiesieczniakoi daje ziemniaki z sosem a potem sie dziwimy ze spoleczenstwo mamy debili, jak takie baby geny woim bachorom przekazuja zaczynaja od pakowania masy przypraw kilkumiesiecznym dzieciom :/ scyzoryk si w kiezeni otwiera :/

móje dziecko je to co my zaczełam powoli wprowadzac jak miał 10 mc jak miał rok to jadł wszytko co my zadnych oddzielnie gotowanych obiadów dan i rozwiaj sie świetnie proponuje jesc samaeu danaia bez soli i pieprzu mój syn nienawidzi kaszek za to kanapi wciana :D zupa ogórkowa, pomidoórka z makaronem kapusniak , pieczarkowa z makaronem drugie danie ziemniak i pulpety , kasza z gulaszem, ziemniaki ryba i kapusta zasmażana lub warzywa gotowane jaka gotowanego nie tknie ale jajecznice owszem kanapki wszelkkiego rodzaju :) prodktów typu jogurty serki nie jada !!! ( nie wolno mu i stosuje dla nie go cukier brzozowy