Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kijanka rzeczna

Jestem w 5 m-cu ciąży, ile powinnam spożywac kalorii?

Polecane posty

Gość kijanka rzeczna

opisze na przykład mój dzisiejszy jadłopspis, napiszcie czy mało czy za dużo: I śniadanie 9.00 bulka z masłem i schabem pieczonym herbata+łyżeczka cukru II śniadanie 12.00 znów ta sama bułka ze schabem Obiad 16.00 schabowy w panierze ziemniaki x 6 marchewka duszona ogórek kiszony sok jabłkowy 100% koniec:)

Gość BARDZO DUŻO
ŻRESZ

Gość kijanka rzeczna
dodam, ze na początku ciąży schudłam 3 kg i od tej pory nie przytyłam ani kg mimo, ze się wcale nie oszczędzam

powinno się jeść 300 kalorii dziennie więcej niż przed ciążą, najlepiej by było jeść 5 posiłków dziennie a nie 3. to niedobrze, jeżeli w 5 miesiącu nie przytyłaś ani kilograma, powinno się przybrać około 3-5 kg

poza tym nie jesz owoców, a powinno się jeść codziennie 5 porcji warzyw i owoców (witaminy!), nie jesz nabiału (wapń), jakiś strasznie ograniczony ten twój jadłospis, wygląda jakbyś stosowała jakąś dietę.

jedz wiecej warzyw i owocow ten sok jablkowy to z kartonu czy z sokowirowki?

O kurde gdybym ja tyle jadła w ciąży to chyba bym się zagłodziła, serio. Ale wiesz to chyba też zależy od wagi \"wyjściowej\". Ja byłam chuda przed ciążą i szczerze to mi to zwisało ile przytyje. Przytyłam jakieś 19kg po których ślad zaginął już dawno;) Moim zdaniem olej liczenie kalorii. Nie przesadzaj np tylko z tłuszczami, za to zajadaj więcej owoców. Ja np jadłam hmm... śniadanie jajecznica lub jajka na twardo + chlebek, później kanapki lub jakieś serki, jogurty, obiad no to podjadałam w trakcie i chyba zawsze zupa a jak była dobra to przez cały dzień cały garnek jej jadłam, w zależności co na 2 było to np jak Ty, albo długo robiłam młodą kapustę, albo mielone z ziemniakami, prawie zawsze w domu miałam jakąś sałatkę więc to była kolacja, lub ogromne kanapki ze wszystkim. Do tego na spacerach ( codziennie) owoce. Brałam kilka bananów najczęściej. Gdzieś n a mieście mc donald, pizza, knysza itp. W nocy jeszcze jakaś kiełbaska czy coś. Ale garnek zupy szedł chyba codziennie i sałatki też cały dzień podjadałam:)

Gość kijanka rzeczna
ja nie liczę kalorii, zeby nie przytyć, po prostu starcza mi to, ja opisałam mój dzisiejszy jadłospis, ale jem również warzywa i owoce, moze nie codziennie, bo czasem zapominam kupić, ciągle w biegu i tak to wychodzi. druga sprawa, ze nabiału w ogóle nie spożywam, bo mamuczulenie na laktoze, czyli wszytkie produkty mleczne u mnie odpadają:-o bardzo źle sie po nich czuje. moze powinnam spożywac wapń w tabletkach, chyba dziś sobię kupię, bo rzeczywiście za mało go dostarczam:( catarinko ciebie to podziwiam hahah w życiu tyle bym nie wtrząchnęła:-D moja gin powiedziała mi,z e w ciaży nie można być głodnym i nie jestem, a to ze nie tyje wcale nic złego. w całej ciąży powinno się przytyć około 7 kg, a ja jeszcze mam czas na utycie:) waże średnio, do szczupłych nie należę, ale też nie do mega grubych, moze stąd ten mały przyrost

ja w 17 tygodniu mam juz 3 kilo na plusie bo sobie pofolgowalam ze slodyczami, ale od teraz juz ich nie jem. Dzis zrobie salatke grecka.

Możliwe, u mnie chyba organizm nadrabiał w ciąży to czego przed mu brakowało. No potrafiłam zjeść ładnie... ale na złe mi to nie wyszło:) Wiadomo na siłę się nie opychaj ale owoców i warzyw przydałoby się więcej

o rany, ta twoja ginekolożka jest jakaś dziwna.... z tego co czytałam o teście obciążenia glukozą, że nie będzie robić bo masz dobry wynik na czczo, i teraz te optymalne 7 kg w ciąży? i to że nic ci nie mówi na to że nie przybierasz.... optymalny przyrost masy ciała w ciąży to 11-13 kg - wszystko ponad to jest już zbędne. zobacz, co ile w ciąży waży: dziecko - 3000-4000 g macica - 1000 g łożysko - 500-600 g wody płodowe - 1000-1500 g powiększone piersi - 500 g zwiększona objętość krwi - 1000-1300 g woda w tkankach - 2000 g zapas tłuszczu chroniący kręgosłup i stawy - 1500 g sama nie bierz żadnych preparatów, możesz je brać tylko za zgodą lekarza.

Gość ja uwazam ze jesz bardzo
niezdrowo dla maluszka i dostarczasz mu za malo witamin i mineralow. Podstawa diety w ciazy jest jedzenie jakiegos warzywa do kazdego posilku: jak kanapka to z pomidorem, ogorkiem, korniszonem, rzodkiewka, salata...mozliwosci jest pelno. Jako przekaske koniecznie owoc lub warzywo o to powinno byc podstawa twoich posiolkow. Jesli chleb to najbardziej polecany pelnioziarnisty, a nie zwykly. Mieso zastap czasem ryba (dobrze jesc rybe 2 razy w tygodniu) Jesli nie mozesz jesc nabialu to zastap go mlekiem sojowym, maslen sojowym, sa takie saerki robione na bazie mleka sojowego. Podstawa zywienia w ciazy jest dostarczanie i sobie i maluszkowi jak najwiekszej ilosci naturalnych witamin, mineralow, bialka i blonnika.

I oczywiscie NIE WOLNO brac na wlasna reke ZADNYCH witamin, mineralow ani innych syntetykow w tabletkach. Kazdy lekarz ci powie, ze najzdrowsze sa te naturalne zawarte w zbalansowanym pozywieniu i suplementy podaje sie wylacznie w extremalnych przypadkach, ale u ciebie nie. Uwazam, ze twoje zywienie jest troche "egoistyczne"...sorki za bezposredniosc, ale po tym co napisalas wnioskuje, ze bardziej dbasz o siebie, niz o zdrowie dzieciatka, ktore w tobie sie rozwija i ono przede wszystkim potrzebuje w/w skladnikow.

Gość kijanka rzecznaa
to nie jest tak, ze ja nie tyję tych kg, tak naprawdę zaobserwowałam to, ze spadło mi znacznie tluszczu z bioder, z ramion, a za to kreuje się brzuch, dziecko jest duże jak na tyle co ma, jestem 20 tyg. a wg usg wiek dziecka to 23 tydzień. co prawda z tymi owocami macie rację, musze sie zmobilizować i jeść regularnie, warzyw jem trochę więcej, ale tez postaram sie jeszcze wzbogacić, no a co do wszelkich serków nawet sojowych, czy mleka, to też probowałam i czuje się źle po nich, więc calkowicie to dla mnie odpada, jak zjem serek nawet sojowy to dostaję takich wzdęć i kolek, ze musze ciagle leżeć i przechodzi dopiero na drugi dzień, także odpada. jeszcze co do wagi, są tu dziewczyny, które ważą na wstępie ponad 100 kg, a w ciąży tyją na przykład 1 kg, 3 kg, albo wcale, to potwierdzone, ze im wiecej się waży tym mniej tyje i dzieci rodza się zdrowe

no to już Ci mówię, że przyrost masy ciała w ciąży zależy od wyjściowego BMI. jeżeli mówisz, że wyglądasz normalnie, masz BMI pomiędzy 20-25, wtedy powinnaś przytyć 11-13 kg. kobiety z nadwagą i otyłe z BMI powyżej 25 powinny przybrać między 7 a 11 kg. kobiety z niedowagą z BMI poniżej 19,5 powinny przybrać optymalnie 13-19 kg. nie podawaj skrajnych przykładów. brzuch będzie ci rósł bo tam rozwija się dziecko. jeżeli zniknął ci tłuszcz z bioder, znaczy że organizm potrzebuje kalorii i już korzysta z rezerw energetycznych, a to naprawdę niedobrze. nie odżywiasz się prawidłowo i ewidentnie powinnaś to zmienić. chodzi o dobro dziecka, ale także o twoje. dziecko będzie ściągało z ciebie tyle ile może, a u ciebie pojawią się lada moment niedobory, możesz zacząć tracić włosy, skóra zrobi się brzydka, paznokcie zaczną się łamać, możesz nawet tracić zęby z powodu odwapnienia, poza tym pojawi się zły nastrój, niedokrwistość i wiele zaburzeń metabolicznych. jedz dziewczyno i się nie tłumacz że czegoś nie możesz. nie łykaj suplementów witaminowych bez wiedzy lekarza.

Ale nabial pod jakas postacia MUSISZ jesc i najlepiej poradz sie po prostu lekarza. Maluszek potrzebuje nabialu, bo on zawiera najwazniejsze mineraly potrzebne do budulca dla jego kosci, zawiazkow zebow itd. i jesli on nie otrzyma ich z pokarmem od ciebie, to bedzie je i tak bral z twojego organizmu i szczegolnie pod koniec ciazy jak maluszki najszybciej rosnal i zobaczysz, ze poleca ci zeby i ogolnie bardzo to sie odbije na tobie, takze ja ci radze poradz sie lekarza albo dietetyka, zebyscie wspolnie znalezli jakies wyjscie, bo nabial w ciazy to podstawa. Ja nigdy w zyciu (doroslym :) ) nie pilam mleka, bo nie lubie. Po mleku mialam zawsze kolki, bole zoladka i takie tam...ale odkad jestem w ciazy przelamalam sie i moj zoladek po kilku razach sie przyzwyczail (moze i tak jest u ciebie, ze nie jestes uczulona, a po prostu odzywyczajony masz organizm?) Teraz pije duzo mleka, jem sery, jogurt, itd.

Gość kijanka rzecznaa
zyrafo dlatego założylam ten temat, myślałam,z ę jem nawet za dużo, bo naprawdesię tym najdam, ale od dziś będe się przyglądac uważniej mojej diecie jeśli chodzi o warzywa i owoce przede wszystkim, o spożywaniu nabiału czy produktów sojowych musze się zapytać lekarza, bo nawet nie wiesz jaka to dla mnie męka, przez całe życie tego nie jem i mam grube włosy, zdrowe mocne zeby i zawsze wyniki idealne, rozumiem jednak, ze dziecko potrzebuje wapnia, wiec dziekuję za uwagę odnosnie tego.

Gość kijanka rzecznaa
moze mam odzwyczajony, bo od małego dziecka nienawidze nabiału i jem tylko mieso, ryby, sery, mleko, jogurty, nie istnieją dla mnie, slysząlam, ze czlowiek, który nie je nabiału nie posiada jakiejś tam bakterii w żołądku, dlatgo ma takie dolegliwości, zmusze się więc i przez kilka dni będe jeść nabiał, ale napiszcie mi jakie to mają być ilości? czy awsze na śniadanie, raz dziennie, czy starczy tylko mleko pić?

Gość kijanka rzecznaa
no i jakie warzywa naj;lpiej jeść i owoce, słyszałam, ze cytrusów nie bardzo, bo dziecko moze być alergikiem

w ciąży najważniejsza jest dieta, musisz to zrozumieć. i nie powinnaś sobie tłumaczyć że tak już masz i usprawiedliwiać siebie. ciąża jest odmiennym stanem fizjologicznym i rządzi się innymi prawami. skup się teraz na dziecku. wszystkie tu o tym mówimy. dorosły człowiek nie posiada enzymu, dzięki któremu wchłonie wapń z nieprzetworzonego mleka - mają go tylko dzieci. dlatego jeżeli ktoś potrzebuje wapnia, musi jeść mleko przetworzone - jogurty, sery, twarogi, kefiry... a co do cytrusów - można je jeść w rozsądnych ilościach, tylko nadmiar może spowodować alergię. to samo tyczy się orzeszków, ryb, i wszystkich potencjalnie uczulających produktów.

Gość kijanka rzecznaa
ok, ale w jakich ilościach to jeść, teraz tak mnie nastraszyłyscie, ze boję się, ze ze skrajności w skrajność pójdę, zapomniałam dodac, ze jajek jem dość sporo

Gość bzdury piszecie
NIE TRZEBA KONIECZNIE NABIAŁU W CIĄŻY mniej niż połowa (43%) wapnia w przeciętnej diecie pochodzi z mleka i nabiału . Pomimo ogólnie panującego przekonania o tym, że mleko jest najlepszym źródłem wapnia, dane wskazują na to, że duża część wapnia w naszej diecie pochodzi z innych źródeł niż produkty nabiałowe. Wyniki te nie są zbyt zaskakujące, jako, że większość ludzi (około 70%) dostarcza organizmowi wapń pochodzącą z produktów roślinnych, a nie z nabiału i mleka.

Gość bzdury piszecie
ZERO NABIAŁU W CIĄŻY, 3 DZIECI, WSZYSTKIE ZDROWE, JA MATKA ZDROWE ZĘBY, ZDROWE WŁOSY, DO KOŃCA CIĄŻY. wapń mają brokuły, migdały, nasiona słonecznika, orzechy i wiele innych Mleko i produkty mleczne zawierają wapń, ale produkty roślinne stanowią dużo zdrowsze źródło tego pierwiastka. Dobrym źródłem wapnia pochodzenia roślinnego są zielone warzywa liściaste takie jak brokuły, kapusta włoska, zielony groszek, kapusta, nać pietruszki. Bogate w wapń są także suszone owoce takie jak figi i morele, orzechy, w szczególności migdały i orzechy brazylijskie oraz różne nasiona, w tym sezam oraz Tahini (pasta z ziaren sezamu). Dobrym źródłem wapnia są ponadto strączkowe – groch, fasola, soczewica oraz niektóre gatunki tofu (ser z ziaren soi).

piramida żywieniowa przedstawiająca dzienne zapotrzebowanie wygląda następująco: 5 porcji produktów zbożowych (pieczywo najlepiej ciemne, bogate w błonnik pokarmowy) 4 porcje warzyw (świeżych lub przetworzonych) 3 porcje świeżych owoców 3 porcje nabiału dostarczające optymalną ilość wapnia i białka 1 porcję ryby, grochu, drobiu, fasoli lub mięsa kiedy robisz sobie posiłek, mówisz o 1 porcji. w przypadku nabiału to np. 1 kubeczek jogurtu lub ser do kanapki to jedna porcja.

Gość bzdury piszecie
nie ma to jak ktoś się naczyta milion książek i stron w internecie i staje sie znawcą wszystkiego! przestańcię ją straszyc, ja przytyłam w ciaży 4 kg, w kolejnej 7, a w ostatniej 10, jestem osobą szczupłą, dzieci duże i zdrowe, tak jak ja, bez uczuleń i nie chorowite, tak jadla moja matka i babka i ciotki, wszystkie dzieci mają zdrowe i silne, a nikt się nie przejmował, ze trzeba przytyć 20 kg, lub jeść nabiał i owoce 5 razy dziennie, organizm sam wie czego potrzebuje, prawda stara jak świat!

Kup sobie na poczatek kawe Inke (zawiera duzo blonnika, wiec jak masz zatwardzenia w ciazy to tez ci pomoze ;) ), 2 lyzeczki kawy Inki zalej woda (3/4 kubka) i dopelnij go mlekiem (mozesz dodac curku jesli slodzisz, brazowy-trzcinowy jest zdrowszy od bialego, bo tez ma jakies tam mineraly i witaminki w niewielkiej ilosci) . Inke mozesz pic ile chcesz, ja pije zawse na sniadanie i czasem w ciagu dnia tez. Poza tym zacznij tez od zjedzenia jogurtu np. jako deser po obiedzie albo ugotuj sobie budyn czy wieczorem kasze na mleku. Do tego jak robisz kanapke z mieskiem poloz na to plasterek sera i pare plasterkow pomidora, listek salaty...Jest tez pelno smakowych serkow do smarowana, poprobuj, moze jakis cie przypadnie do gustu np. o smaku szynki jak lubisz miesko :) Ogolnie wszystkie warzywa i owoce mozna jesc w ciazy (pamietaj, zeby je dobrze umyc gdy jesz surowe, bo mozna zalaric sie tokso) i moja polozna mi mowi, ze dieta przede wszystkim musi byc bogada w nabial, warzywa , owoce i musi byc zroznicowana.

Gość kijanka rzeczna
już sama nie wiem co jest prawdą a co nie. na pewno będe jadac więcej warzyw i owoców, zwiększe ilość posiłków na dzień, co do pieczywa, piszesz, zę najlepiej ciemne i moze znów będę przynudzac, ale po ciemnym pieczywie mam straszne zaparcia, ja wiem, ze dobro dziecka itp, ale czy to jest takie dobre, kiedy przez kilka dni chodzę z obolałym brzuchem i mam mega zatwardzenie? moze jestem jakas porąbana, ale naprawdę dobrze czuję się tylko po mięsie

Do bzdury piszecie - po pierwsze naucz sie czytac ze zrozumieniem, bo nikt nie mowi i przytyciu 20 kg, a o zbilansowanym jedzeniu pelnym witamin, nabialu i mineralow. Po drugie - jesli zdrowe zywienie to dla ciebie bzdura to gratuluje pogladow :p

Gość kijanka rzeczna
ja uważam, ze jesz bardzo - no te kanapeczki pobudziły moja wyobraźnie, aż się glodna zrobiłam. ile jecie kanapek dziennie?

Kijanka - rob jak chcesz, twoj organizm twoje dziecko, tylko uwazam, ze skoro juz masz watpilosci, ze robisz cos nie tak i zalozylas taki topik to zonaczy, ze sama widzisz, ze cos z twoja dieta jest nie tak. Jesli nie wierzysz nam to poradz sie lekarza lub dietetyka, oni ci najlepiej poradza i im pewnie uwierzysz jesli powiedz ci to samo :) Ale rob jak chcesz.