Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czarny bławatek_

Uczyl się ktos ANATOMII? Prosze o pomoc

Polecane posty

Gość czarny bławatek_

mamy napisać w domu odp na pytania z trzewi: 2) oczyścić organizm 3) od fizjologicznej dr.oddechowej do grzbietowej strony stopy kompletnie nie wiem jak sie za to zabrać,mógłby ktoś pomóc mniej więcej?

sorry ale nie rozumiem twojego pytania... jak to oczyscic organizm? jeszcze sie z takim zadaniem z anatomii nie spotkalam...

poza tym oczyszczanie organizmu to mechanizmy fizjologiczne, co ma anatomia do tego?

Gość czarny bławatek_
chodzi własnie chyab o te mechanizmy fizjologiczne,np opisac jak wątroba oczyszcza organizm,czy jak to sie dzieje przezz skóre.takiej terści nam babka podyktowała...sama nic z tego nie wiem

skóra sie oczyszcza przez pot, łuszczenie się organizm oczyszcza się przez wydalanie, przez skórę - wydalanie, pocenie,łojotok

no to w takim razie fizjologia a nie anatomia 1. oczyszczanie- przede wszystkim watroba i nerki, w podrecznikach masz o tym mase informacji, temat rzeka; ukl. oddechowy - wymiana oddechowa i wydalanie CO2 i niektorych toksyn w przypadku zatrucia, nablonek migawkowy tez w pewnym sensie oczyszcza bo nastepuje przesuwanie zanieczyszczen powietrza i bakterii i potem usuwanie w odruchu kaszlu; skora - wydzielanie niektorych troksyn; oko - oczyszczanie rogowki przez lzy, jelito...trzeba to uporzadkowac i jechac np. ukladami no i zaglebic sie bardziej 2."od fizjologicznej dr.oddechowej do grzbietowej strony stopy" pewnie chodzi o wymiane gazowa w plucach, potem opisujesz naczynia przez jakie utlenowana krew doplynie do grzbietowej powierzchni stopy i tam jak zachodzi oddawanie tlenu do tkanek

Gość czarny bławatek_
Lionne dziekuje;*juz wiem przynajmniej jak się do tego brac

blawatek - prosze bardzo:) mam nadzieje ze o to chodzilo; tam jeszcze przy oczyszczaniu mozesz wyodrebnic czy chodzi o toksyny czy naturalne produkty przeiany materii... BTW ja te AM Wroclaw... ale kiedy to bylo? ech...