Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a kto to wie

a może Ty znasz odpowiedż na mije pytanie?

Polecane posty

Gość a kto to wie

a więc tak: skończyłam szkołe,znalazłam prace(umowa -zlecenie) sama(nierejestrowałam się w bezrobotnym), poszłam zaocznie na studia.mama i tata na emeryturze. pani mgr w zusie sprawdziła w kompie że nie mam ubezpieczenia, kazała wypełnić druczek, że tatko coś tam coś tam będzie mnie ubezpieczał. Dzis przyszło pismo że jednak nie moge być upezpieczona na tate. Co jest grane? raz mówią tak a raz tak.Gdzie ja jestem czy mam się ubezpieczyć? jak ktoś się na tym zna prosze o pomoc:)

Gość ach zus
zakład utrapień społecznych. tam pracują ludzie po znajomości i zakarzdym razemm mówią co innego

Gość zwyczajowo
na umowę zlecenie powinnaś zgłosić się po ubezpieczenie w pracy. Chyba, że to umowa o dzieło? To wtedy musiałabyś się sama ubezpieczyć w ZUSie

Gość a kto to wie
na um-zl. nie przysługuje mi nic, zadnego ubezpieczenie

Gość a kto to wie
pisze że pracuje na um-zl to poco mam się rejesrtować? um-zl mam na 1rok i co mam sobie tak żyć bez ubezpieczenia?

Gość basiulek/
Na umowie zlecenie przysługuje Ci ubezpieczenie emerytalne, rentowe, wypadkowe (chyba że wykonujesz zlecenie poza siedzbą to wypadkowe nie) a chorobowe na zasadzie dobrowolności jak Ty chcesz. A jeżeli studiujesz i nie masz ukończone 25 lat to pracodawca nie musi płacić zusu.

Gość basiulek/
przecież pisze że ma umowę zlecenie a nie umowę o pracę, a to jest różnica!!!

Gość a kto to wie
pracodawca nie opłaca mi żadnych składek.na rach. jaki daje mi co miesiąc wyszzczegulnione jest tak: składki zus ------0.00zł u. em. 0 u. rent. 0 u. chor. 0 u. zdr 0 więc gdzie, jak , powinnam się ubezpieczyć?

Gość basiulek/
A informowałaś pracodawcę że studiujesz? bo mogłaś ten fakt pominąć więc wtedy musiałby Cię zusować. Idź do zusu i powiedz im że jesteś studentką rodzice mają emeryturę i niech oni coś poradzą. Może zus odmówił ubezpieczenia bo nie wiedzą że studiujesz???

Gość wiosna wiosna wiosna ach to
idź do zusu zrób rozrube, niech ci wyjaśnia, panie po studiach powinny to wiedzieć jak nie to po co tam siedzą.

Gość a kto to wie
mówiłam że studiuje zaocznie i dlatego przyją mnie na taka umowe. trzeba iść jeszcze raz do tego zusu i dowiem sie wszystkiego, tylko że oni raz mówią tak raz tak:/ .Dziękuje za pomoc:)

Gość basiulek/
jasne że idź i walcz o swoje, bo skoro pracodawca może zatrudniać bez ubezpieczenia studentów, to chyba musi być jakieś wyjscie powodzenia:)