Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość króliczek.......

wielkanoc prawosławna - pytania

Polecane posty

Gość króliczek.......

Hejka. W tym roku po raz pierwszy zostałam zaproszona przez babcię mojego narzeczonego na wielkanoc. Pochodzę z rodziny katolickiej, Oni są prawosławni. I tu mam do Was pytanie. Czy święta prawosławne różnią się od katolickich? Jakieś inne tradycje, o których powinnam wiedzieć? I jeszcze taka mała sprawa. Co przynieść, żeby nie wypaść głupio? Ciasto jakieś?

Święta prawosławne od katolickich różnią się praktycznie datą(a i to nie zawsze) Śniadanie wielkanocne wygląda tak samo chociaż to zależy już od tradycji danej rodziny. Jak najbardziej możesz przynieść ciasto:) Prawosławni uważają Wielkanoc za naprawdę duże święto i niektórzy lubią sobie w pierwszy dzień świąt popić:P

Gość króliczek.......
dzięki :) No alkoholu nie będę przynosić, bo nie wiem jak by to odebrali :) Myślałam o cieście, sama nie jestem w tym zbyt dobra, chyba że babka piaskowa ona chyba zawsze wychodzi a jak nie no to może kupię. A jak jest ze składaniem życzeń? Bo u nas przy wejściu mówimy tylko "wszystkiego najlepszego ze świętami" czy coś w tym stylu, modlitwa przy święconce i w zasadzie nie składamy sobie życzeń po kolei jak w Boże narodzenie łamiąc się opłatkiem. Choć to może już zależy konkretnie od rodziny nie od wiary.

Składanie życzeń przy śniadaniu zależy od rodziny. Co do powitania to wchdząc do mieszkania u prawosławnych mówi się "Chrystus zmartwychwstał!" ale nie w języku polskim tylko rosyjskim. Modlitwa przy śniadaniu jest obowiązkowa, jednak Ty nie znając modlitw w języku staro cerkiewno słowiańskim odmawiać ich nie musisz, wystarczy, że się przeżegnasz.