Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Katia303

Czekoladowy dach. Orzechowe okna. Jaki kolor elewacji?

Polecane posty

Gość gość
ja kupowalem ciemna elewacje tu www.eko-deska.pl zerknij i ogarnij na pewno cos wybierzesz:)

Gość gość
Ja tez mam orzechowy dach - taki jak tu na drugim zdjęciu http://www.top-dach.com.pl/1,6,42,braas.html i do tego mam kremową elewację z elementami beżowego klinkieru :)

Gość gość
a jaki kolor elewacji pasowal by do takiego zielonego dachu http://www.greenflor.pl/galeria.php ? Z mezem zastanawiamy sie czy w przyszlym roku nie zainwestowac w taki zielony dach

Gość gość
Wedlug mnie do białych elewacji idealnie pasuja ceglowe dachy, ostatnio dzwoniłem do firmy www.bauder.pl i przeslali mi genialne zdjęcia!

Ciemny czekoladowy dach i ciemne okna dają dużą swobodę w doborze koloru elewacji. Od białych przez złamane kremy, odcienie żółte, łososiowe, zielonkawe, szare. Wiele barw będzie pasowało i będzie teoretycznie poprawnie wyglądało, ale to nie zawsze oznacza ładnie. Aby dobrze dobrać kolor elewacji trzeba wziąć pod uwagę kilka pozornie nieistotnych rzeczy. 1) Pierwszy zamysł architekta. Proszę zajrzeć do projektu i zobaczyć jaki pomysł na elewację miał autor projektu. To są często najlepsze rozwiązania, gdyż uwzględniają styl architektury, proporcje domu i inne. Nawet jeśli zmieni Pani kolor dachu i okien i podmurówki to elewacja autorska, może nadal być ok. 2) Proszę rozejrzeć się po sąsiadach ;) szczególnie wtedy gdy myśli Pani o jakimś ekscentrycznym kolorze. Nic tak nie razi jak „wymalowany” dom wśród stonowanej zabudowy. Nie chodzi oczywiście o to by „zrobić żółtą elewację bo wszyscy tak malują” ale by stać się częścią lokalnego krajobrazu. I wybrać kolor korespondujący z innymi lub neutralny. 3) Dopasować odcień do wszystkich elementów, także orynnowania, ogrodzenia, parapetów, wykończenia podjazdu. Zewnętrzny wygląd domu powinien stwarzać spójną koncepcję kolorystyczną. Warto więc wziąć pod uwagę nie tylko to co już jest zrobione ale też to, co dopiero jest w planach. Często „mniej znaczy więcej” a subtelna kolorystyka elewacji sprawi że dom będzie elegancki i ponadczasowy.

Gość Yokoszima
Czekoladowy to pewnie dosyć ciemny kolor, zatem podobnie jak w przypadku czarnego dachu może się bardzo nagrzewać, polecam zatem przeczytać poradnik na temat odpowiedniego doboru okien http://www.okna-pasywne.pl/poradnik/jakie-okna-do-czarnego-dachu1 , Co do elewacji, myślę, że jakiś jasny kremowy kolor dobrze by się sprawdził :)

Gość alicja3472
Najlepiej zerknąć sobie tutaj https://dachy-okna.pl/pokrycia-dachowe.html . Sklep dachy-okna.pl ma świetny wybór różnego rodzaju pokryć dachowych. Kolorów jest naprawdę mnóstwo. Mają też okna, więc można sobie skompletować wszystko.

Gość gość
mysle, ze do tego to jakis kremowy albo taki jaśny bez by najlepiej pasował. My mamy dachówkę w kolorze bordo, która mi się naprawdę bardzo podoba. W w tej hurtowni maja ogromny wybór pokryc dachowych http://kom-bud.com.pl/ . A elewacje biała ale zastanawiam się czy nie przemalowac na taki bardzo jasny łososiowy. Co o tym myslicie?

Gość gość
może profesjonalny projekt elewacji? Może byloby to dobre rozwiązanie w tym przypadku, mój znajomy korzystal w tym temacie z usług firmy www.in-designer.pl

Gość gość
wybierz po prostu moze cos z oferty www.dachstyl-ryki.pl swietna jakosc i atrakcyjne ceny, sam kupowalem u nich blachodachowke, tak samo moj sasiad po zobaczeniu mojego wykonczenia, smialo polecam

Gość weronika877
Skoro wszystko pozostałe jest ciemne, no to elewacja musi być jaśniejsza, aby się wyróżniała i aby ożywiła całość. Polecam beże, jasne szarości lub biały. Jeśli chodzi o farby to jakością zawsze wyróżniają się farby Caparol. Obojętnie, który rodzaj - musisz go jednak dobrać do podłoża.

Gość Tadek87
Teraz wybór wśród dachówek jest naprawdę duży osobiście myślę że pod względem szerokości oferty pod względem kolorów, modeli oraz dodatkowych zabezpieczeń dachówek angobą, glazurą bądź Cisar w przypadku dachówek betonowych

Gość Serwis77
Tutaj muszę się zgodzić z możliwościami kolorystyki dachówek. Bardzo fajnie że Braas zadbał o to aby każdy model był dostępny w tak szerokim wachlarzu kolorów.