Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qwertyertyff

co potem???

Polecane posty

Gość qwertyertyff

jeastem w 4 tygodniu ciazy. umowę mam do 31 sierpnia (to była umowa na rok, ale likwidują stanowisko więc już wiem, że nie będzie przedłużona). czy w związku z tym mogą mnie zwolnić? bardzo proszę o odpowiedź

Gość abcdeqwer
muszą przedłużyć ci umowę do dnia porodu. Potem dostaniesz zasiłek macierzyński.

Gość a moim zdaniem nie prze
dłużą bo to nie oni Cie zwalniaja, tylko umowa Ci sie sama końcZy niezależnie

Gość prośba
przedłużą do dnia porodu. takie są przepisy. koleżanka z pracy byłą w podobnej sytuacji. przedłużyli jej do dnia porodu.

Co by się nie działo, kobieta w ciąży nie może stracić pracy! Umowa będzie przedłużana do dnia porodu, później zasiłek macierzyński! Nie masz się na razie czym martwić!!

O ile mi wiadomo - kobieta będąca na umowie na czas określony - jest chroniona dopiero po 3cim miesiącu ciąży. Jeśli umowa kończy się przed upływem 3 miesięcy ciąży (miesięcy księżycowych), to pracodawca nie ma obowiązku przedłużyć umowy. tak stanowi polskie prawo.Tak, dla mnie to też był szok :)Jeśli jesteś w powyższej sytuacji, to radzę wstrzymać się powiedzeniem o ciąży pracodawcy - do ukończenia I trymestru. wtedy istnieje szansa, że umowa zostanie przedłużona.

Artykuł o sytuacji, kiedy to umowa na czas określony kończy się przed upływem 3go miesiąca ciąży:zobacz: http://tnij.org/umowa_okr2oraz: http://tnij.org/umowa_okr1"Szczególna ochrona pracownicy w ciążyUmowa o pracę na czas określony, która miałaby się rozwiązać po upływie trzeciego miesiąca ciąży pracownicy, ulega przedłużeniu do dnia porodu (art. 177 § 3 k.p.)"

Właśnie doczytałam, że masz umowę do 31 sierpnia, czyli jesteś chroniona.Mam nadzieje, że powyżej wklejone info pomoże komuś innemu.