Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość księgowa*

praca w biurze rachunkowym - problem z urlopem czy tak może być

Polecane posty

Gość księgowa*

od dwóch lat pracuje w biurze rachunkowym w zeszłym roku brałam urlop miedzy 5-20 lipca jak pokazałam szefowi kartkę z urlopem to powiedział mi że to jest termin nie dopuszczalny w księgowości i ze w tych terminach nie bierze się urlopu w tym roku niestety znowu wypadł mi wyjazd od 5-19 lipca i boje się iść o urlop w kodeksie nigdzie nie ma napisane że jak pracujesz w księgowości to że nie można ci brak urlopu w tym okresie rozmawiałam ze znajomymi i dziwią się ze coś takiego u mnie jest wiem że to jest troszkę wina poprzednich pracowników no i obecnych bo biorą urlop wtedy kiedy szef im na to pozwala czyli powiedzmy między 25 a 10 danego miesiąca ( na przełomie) poradźcie mi czy to co robi mój szef jest w poprządku

Gość księgowa*
oj przepraszam literówka miało być w porządku

Gość księgowa*
czy ktoś się na tym zan

Gość trardsd
wiadomo ze w systemie chodiz o to, zeby wycisnac z ludzi jak najwcej sie da, kogo obchodzi jakis urlop ;) najlepiej by bylo dzien w dzien do roboty bez urlopow, tak by chcieli

Gość księgowa*
ale nie ma czegoś takiego że osoby pracujące w księgowości nie mogą brać urlopu w okresie między 5-19 danego miesiąca

Gość księgowa*
muszę iść w tym tygodniu powiadomić o tym urlopie szefową ale strasznie się boję poradźcie mi

Gość
nie ma ograniczen w dawaniu urplopu, chodzi tylko, by byl uzgodniony przez obie strony-m ty wybierasz termin przedstawiasz go pracodawcy on zeby sienie zgodzic, musi miec wazny powod, a nie ze nie chce mu sie... wes poprzednie zgody jak masz i walcz

Gość nie ma przepisu określającego
że księgowa nie może pujść na urlop przed 20, ale szef ma prawo cię nie puścić na urlop (a nawet odwołać z urlopu) jeśli jesteś potrzeban w firmie. jeśli pracujesz w księgowości to wiesz, ze 20 jest terminem rozliczeń i jest sporo pracy, więc się nie dziw szefowi. ja też jestem księgową i dostosowuje swoje urlopy do terminów w pracy:( jak pujdziesz w tym terminie który zaplanowałaś na urlop to ktoś będzie musiał za ciebie wykonać twoją prace.

Gość księgowa*
no ja to wszystko rozumiem ale ja nie jadę prywatnie na wczasy gdzie mogę sobie wybrać termin tylko to jest turnus i tam mają określone terminy a do tego to jadę jako opiekun osoby niewidomej

Gość księgowa*
wiem że prace musiałby wykonać za mnie kto inny ale tak jest nie tylko w księgowości w każdym zawodzie i w każdej pracy jest tak że za tego co ma urlop prace wykonują inni ja nie widzę problemu żeby klienci przynieśli mi dokumenty wcześniej tylko że u mnie w biurze klienci są tak nauczeni że dokumenty przynoszą 19-20 każdego miesiąca i jeszcze mają pretensje że robota nie wykonana a szef nic z tym nie robi bo klienci są tak przyzwyczajeni a jeśli nie pojadę to będę musiała pokryć koszty wyjazdu tj jakieś 1800 zł za siebie jako przewodnika no i nie wiem jeszcze co będzie z z moim podopiecznym bo możliwe że za niego także a na to mnie nie stać z resztą u mnie w pracy jest duża dyskryminacją jak były święta bożego narodzenia to nie mogłam wziąć urlopu bo nie mam rodziny ( tak powiedział mi szef) a koleżanki co mają dzieci mogą wziąć tak samo jest z urlopem dostałam sugestie że skoro nie mam rodziny to mam nie brać od razu dwóch tygodni tylko podzielić to sobie nie mam nawet kiedy wybrać starego urlopu a ponad tydzien mi został

Gość elllllllllllllllllli
do księgowa Moim zdaniem masz dziwne podejscie do pracy,decydując się na wykonywanie określonego zawodu powinnaś liczyc sie z róznymi ograniczeniami.W księgowości to najbardziej gorący termin,nie rozumiem dlaczego w kolejnym roku wybierasz podobny.Nie dziwię sie szefowi/wej/,że jest wściekła.

Co do dyskryminacji Sama mam już dorosłe dzieci i też dostosowuję swoje terminy do ludzi z maluchami,sama przez to przechodzialam i rozumiem,ze trudno czasami zorganizować opiekę.Trochę dobrej woli ;)

Gość zaszalałam...
Może doradziszmi krótko: Jeśli jestem VAT-owcem i sprzedałam prywatny samochód, to też VAT odprowadzam?

vatowcem jesteś słuzbowo;),prywatny samochód to sprawa prywatna,pytasz poważnie???????????????????zartujesz? Chyba,że samochód mialas wciągniety do firmy.

Gość zaszalałam...
dzieki. nie zartowałam

Gość księgowa*
do elllllllllllllllllli podejmując pracę jako księgowa nikt mnie nie informował że nie będę mogła brać urlopu a powinno to być podane przy przyjmowaniu się do pracy po drugie jak już wspomniałam wyżej jestem opiekunką osoby niewidomej i nie ja ustalam wyjazd tylko organizacja która się tym zajmuje i organizuje turnusy rehabilitacyjne dla osób niepełnosprawnych a co do osób co mają dzieci rozumiem raz na jakiś czas można iść na ustępstwa ale to nie znaczy że zawsze coś mi się też od życia należy w święta nie mogłam bo inni mają dzieci teraz w te święta też nie bo mają dzieci w weekend majowy też nie bo dzieci katem też nie bo w tym terminie co ja chce jest dużo pracy a w innym to nie bo biorą osoby co mają dzieci to kiedy mam wybrać urlop mam brać pojedyncze dni wtedy kiedy nie ma pracy no i oczywiście osoby co mają dzieci nie biorą urlopu dziwne to trochę ja mam już prawie 24 lata i może też chciałabym znaleźć sobie kogoś z kim będę mogła założyć rodzinę i mieć dzieci a jak na razie to nie mam na to czasu bo ciągle w pracy siedzę

Gość popieram założycielke topiku
moim zdaniem w żadnym zawodzie nie powinno być problemu z uzyskaniem urlopu w końcu w okresie letnim przysługuje ci 2 tygodnie wolnego i to ty masz decydować kiedy a nie pracodawca a skoro jedziesz jako przewodnik to już tym bardziej

nie w okresie letnim, tylko RAZ W ROKU KALENDARZOWYM przysluguje urlop co najmniej dwutygodniowy - pracodawca ma obowiązek dać taki urlop, ale nie ma określenia, co do terminu jego wykorzystania