Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

to tylko ja *****

Wirtualny swiat .....

Polecane posty

\"Czy wirtualny świat jest w stanie zastąpić nam rzeczywistość? Coraz więcej osób ucieka przed monitor komputera, ponieważ nie umie poradzić sobie w realnym życiu. Zwykle przyczyną tego bywają niepowodzenia, brak bliskiej osoby, nadmiar pracy, nieumiętność nawiązywania znajomości. Uciekamy w świat Internetu, gdy zaczyna brakować pewnych wartości. Tchórzymy, zamiast stanąć twarzą w twarz z problemem. Łatwiej jest zapomnieć, zajmując się życiem innych ludzi. Czytamy cudze blogi i angażujemy się emocjonalnie w sytuacje, przeżywane przez anonimowych ludzi, ponieważ straciliśmy wiarę w to, że nasze życie może nabrać nowych barw. Szukamy sensacji, propagandy, gdyż o wiele łatwiej przychodzi nam ocenianie czyjegoś postępowania, niż swojego. Zamiast podjąć wyzwanie naprawy relacji z innymi ludźmi, robimy wszystko, aby zapomnieć o dręczącej umysł samotności. Człowiek popada w coraz większe skrajności i choć próbuje z tym walczyć, ma za mało siły, by powrócić.(....) Dlaczego człowiek ucieka i wybiera wirtualnych znajomych, wirtualną miłość, czy wirtualny seks? Prawdopodobnie dlatego, że w sieci nikt go nie będzie oceniał, nikt od niego nie będzie wymagał, nikt nie będzie zmuszał do robienia rzeczy, na które nie ma ochoty. W Internecie jesteśmy jednostkami, a nie częścią jakiejś grupy. Stajemy się anonimowi. Nie musimy podawać prawdziwych danych. Możemy wcielić się w postać dowolnej osoby i nikt nie sprawdzi, czy nasze cechy są adekwatne do rzeczywistości. Boimy się prawdy. W normalnym życiu codziennie stajemy przed obliczem prawdy. Prawdy konieczności zapłacenia jutro za prąd i gaz, prawdy znoszenia nieustannej krytyki ze strony osoby, która podobno kiedyś nas kochała, prawdy pragnienia szacunku od osób, które nas otaczają. Niestety marzenia nie zawsze pokrywają się z tym, co spotykamy w życiu. Internet zaś pozwala rozszerzać horyzont wyobraźni człowieka i sięgać po to, co wydaje się być nierealne dla przeciętnego obywatela. Nieumiejętność nawiązania porozumienia z partnerem prowadzi do szukania wrażeń, które zaspokoją wewnętrzne potrzeby. (....)\" .... zaczyna sie wtedy,gdy po raz pierwszy siadamy przed monitorem komputera i wystukujac na klawiaturze slowa powitania.... zaczynamy kreowac swoj wlasny swiat,ktory tak naprawde nie istnieje - istnieje tylko w nas i w cyberprzestrzeni.I wciagamy do tego swiata innych - prawdziwych lub rownie wirtualnych ludzi. Albo sami przychodza,a my widzimy ich tak jak chcemy - nie takich jakimi sa ....

Gość kontrabas
w normalnym życiu musisz mi patrzeć prosto w twarz i mówić patrząc na mnie - tutaj możesz pisać co chcesz i jak chcesz , bez względu na to kim jesteś...

Poza nielicznymi przypadkami wirtualne życie jest tylko dopełnieniem realnego

Gość Anonimowy dla anonimowych
Po rozstaniu z dziewczyną właśnie uciekłem w wirtualny świat. Wcześniej siedziałem troche przy komputerze ale ze względu na to, że jestem informatykiem. Ale tak to zawsze jakiś sport uprawiałem. Teraz to tragedia od 5 miesięcy nic bym nie robił jak siedział przed blaszakiem lub laptopem albo coś czytał, słuchał muzyki lub grał w gry. Załamałem sie tak, że nie widzę innego sposobu w życiu. W dodatku jeszcze mam DDA (Dorosłe Dzieci Alkoholików) co niestety moje problemy uaktywniły. ALe zerwać z tym "nałogiem" jak przebywanie w wirtualnej przestrzeni jest dla mnie trudne. Heh...

Gość kontrabas
net to jest taka wolna amerykanka - najczęściej emocjonalnie chwiejne osobniki "uprawiają życie w necie " bo tu nie ma przeszkód i ograniczeń , w jednej chwili atakuje , w innej pisze piękne słówka karmiąc cie stekiem bzdur wymyślonych w danej chwili lub przeczytanych na forum tzw wiedza życiowa opiekuna klawiatury :)