Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość naprawde nie wiem

dziewczyny po poronieniach.. jak z wami rozmawiac???

Polecane posty

Gość naprawde nie wiem

moja przyjciolka dzisiaj stracila dzidziusia, byla w 6 tc jest mlada bo ma 22 lata ale bardzo pragnela tej ciazy i teraz nie wiem jak z nia rozmawiac... udawac ze nic sie nie stalo czy jak?? nie chce jej sprawic przykrosci...

Gość rety
Moja przyjaciółka niedawno dowiedziała się, że ma martwą ciąże. Jest w 15 tyg. Przychodzę do niej,wysłuchuję jej, pozwalam płakać. Nie udaję, że nie ma tematu. O tyle jest gorzej, że ja też jestem w ciąży-25 tydz. Ona dotyka mi brzuszka i płacze a ja razem z nią. W środę ma zabieg.

Gość naprawde nie wiem
no meje slonce dzisiaj miala zabieg, ale z nia jeszcze nie rozmawialam bo miala narkoze, rozmawialam z jej mezem ale wiem ze za pare dni bede sie z nia widziec i nie wiem co mam jej powiedziec poprostu

Gość ja zawsze mowilam ze
ma w niebie swojego aniolka ktory nad nia bedzie czuwal ale nie wiem czy chcialabym to usłyszec

Chyba nie ma sensu i przyjaciółka nie powinna udawać, że się nic nie stało. Ale bardzo delikatnie i taktownie zapytać czy chce pogadać czy coś, albo po prostu przytulić i czekać aż sama będzie o tym chciała mówić.

Gość nie ma co pocieszac
bo nie każdy to lubi. Moja przyjaciółka straciła dziecko w 6 miesiącu ale rozmawiała o tym spokojnie. na szczęscie szybko sie otrząsnęła i pogodziła z tym.

Gość nie pocieszaj
Ja straciłam ciążę, moja przyjaciółka zachowała się bardzo taktownie. Ja nie chciałam słuchać ze wszystko będzie dobrze. Ja chciałam się wygadać i wypłakać na jej ramieniu. Terapia podziałała.

No właśnie, wydaje mi się, że tekst typu 'wszystko będzie dobrze' dobry nie jest. Lepiej dać się wypłakać, pożegnać z dzieckiem psychicznie i po prostu więcej słuchać mniej mówić, ale żeby Ona wiedziała, ze moze na Tobie polegać i przy Tobie się wypłakać.

po prostu ja przytul, nie udawaj ze nie ma tematu. powiedz jej delikatnie ze zawsze moze do Ciebie przyjsc jesli bedzie chciala o tym porozmawiac lub po prostu byc wysluchana.

Gość rety
właśnie o tym pisałam : nie udawaj że nic się nie stało, nie musisz pocieszać że wszystko będzie dobrze.. poprostu bądź z nią, jeśli będzie płakać pozwól jej na to,przytul. Moja przyjaciółka mówi dużo o tym co się stało i płacze. Widze, ze płacz dobrze jej robi. Przytula się do mojego brzuszka i mówi, że jej aniołek będzie czuwać nad moim dzidziusiem. :(