Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość liliannnna

jestem w 6 m-cu czy już szykowac wyprawkę?

Polecane posty

Gość liliannnna

na razienic jeszcze nie mam, czy jeśli będę już kompletować rzeczy na wyprawke, to będzie za wcześnie? moze się zdarzyć, ze urodze za wczesnie, wiec wolę być przygotowana:)

Ja mysle, ze juz mozna. W 8 czy 9 miesiacu moze byc Ci ciezko chodzic po sklepach, a jednak kilka wypraw bedzie potrzebnych:)

pewnie że możesz kupować! tak jak powyżej napisała osoba potem będzie ci ciężko, ciąża może być zagrożona (różnie to jest) i będziesz musiała leżeć a ciuszki trzeba oprócz kupna wyprać i wyprasować więc nie ma na co czekać! i nie wierz w jakieś głupie zabobony!

Gość fwerfe
nie, poczekaj na dzień przed porodem (to pytanie jest zdecydowanie jednym z najgłupszych jakie tu czytałam)

też radzę już zacząć. nie wiesz jak się będziesz czuła za miesiac, czy za dwa i czy będziesz miała siłę chodzić po sklepach, zwłaszcza że lato coraz bliżej i pogoda zapewne nie będzie ci sprzyjała. nie kupuj jednak jeszcze wózka czy łóżeczka. one są na gwarancji i szkoda by było zeby 3 miesiące stały nie używane. pochodź powybieraj, posprawdzaj ceny. wybierz jakiś i później kup ty albo mąż. nawet jak sie maluszek już urodzi :)

też zaczynalam kompletować wyprawke w 5-6 mcu. Sklep w którym zamawialismy większosć rzeczy dał nam mozłiwosć magazynowania zakupów (głównie chodziło o wózek, łóżeczko, komodę z przewijakiem, etc)

Gość liliannnna
to moje wpierwsze dziecko, wiec moze komuś wyda się glupie pytanie, no cóz...myślę, z e znajdą się głupsze, a innym serdecznie dziekuje za odpowiedzi, myślę, za zacznę od ciuszków, łóżeczko, przewijak itp. na wózek rzeczywiście jeszcze zaczekam:) co prawda płci nie znam, ale kupię ciuszki w jakimś neutralnym kolorze, a o pecha sie nie boję, co ma być to będzie:) a co jeślisię okaże, ze musze leżeć przez resztę ciąży, nie wyobrażam sobie mojego małżona jak sam wybiera takie rzeczy. czy mogłybyście napisac mi jeszcze co polecacie z ciuszków dla maleństwa? podobno nie warto kupować nic dwuczęsciowego, najlepsze są body, ale jakie rozmiary, skoro nie znam ostatecznych wymiarów dziecka? no i ile sztuk, będe bardzo wdzieczna za wszelkie odpowiedzi:)

na kafe jest bardzo dużo tematów z wyprawka dla dzieci i z tematami - polecam/odradzam. Bardzo, bardzo pomocne - sama sprawdziłam. Wrzuc najlepiej w wyszukiwarkę hasło.

ja polecam wszystko co rozpinane, nic co przez główkę się zakłada. takie maluszki nie lubią ubranek zakładanych przez głowę. dzidzia szybko rośnie ale nie ma co przesadzać i kupować same większe ciuszki. mój maluch był dość długi - 58 cm a mimo to po urodzeniu spokojnie wchodził w ubranka na 52 i 56 cm. noworodek jest taki troszkę skulony, nie prostuje do końca nóżek ani rączek więc takie ubranka były nawet luźne. dopiero po miesiącu, półtora przeszliśmy na 62 cm. więc radzę kupić choć kilka sztuk ubranek właśnie na 56 cm i więcej na 62 cm. co kupić: - body - kaftaniki - śpioszki - pajacyki - czapeczki - skarpetki. u nas najlepiej sprawdzały się ubranka jednoczęściowe. zakładałam body na to jakiś grubszy pajacyk i już. choć ja rodziłam zimą a ty latem a to poważna różnica. na początku zakładałam więc więcej ubranek, zeby maluch mi nie zmarzł. ile sztuk. policz sobie ze dziecko może się ze 3-4 razy w ciągu dnia polać jedzonkiem, bo mu się uleje, albo pieluszka może przemoknąć. nie będziesz prała codziennie bo nie będziesz miala czasu. więc pranko co 2 dzień. wiec po jakieś 8-10 komplecików polecam. mój mały bardzo ulewa i są dni kiedy przebieram go po 8 nawet 9 razy!!!!! oprócz tych ubranek polecam - kilkanaście sztuch pieluch tetrowych (do wycierania buzi, zeby podłożyć przy odbijaniu itp) - kilka pieluch flanelowych - są takie ładne kolorowe, mogą za kocyk robić, albo mozesz na nich kłaść dzidziusia (ja tak robię) - kocyk cieńszy polarkowy i jakiś grubszy - rożek (choć ja nie miałam i wcale nie był mi potrzebny - pościel do łóżeczka - 1 wkład i za 2 komplety poszewek, 2 prześcieradełka, 2 ochraniacze na przewijak - ze 2 ręczniczki. nie pamiętam co tam jeszcze się może przydać.

Gość też mamuska
ja zaczelam szykowac wyprawke jak tylko dowiedzialam sie ze jestem w ciazy i tym sposobem nie odczulam tego na finansach :)

Gość nie radze kupowac ubranek
na 56 cm tylko od razu na 62 . moje obie corki jako noworodki w ogole nie miescily sie w rozmiar 56 cm . ty tez nie wiesz jakie duze urodzi sie dziecko. a teraz rodza sie duze dzieci . rodzilam 9 mc temu i kaze dziecko na sali poprodowej bylo dłuzsze niz 56 cm.

Gość liliannnna
dziękuje dziewczyny!!! juz sobie listę sporządzam:) ale frajda kupować takie śliczne malusieńkie ciuszki

moja kruszyna miała 2700 i 51 cm wiec nawet 56 było za duże:) I jakos niespecjalnie też szybko rosła, jak niektóre dziewczyny mówią.