Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nana26

Jak życ ze strażnikiem więziennym??

Polecane posty

Gość gość
gość 2014.12.11 - teraz doszłam do Twojego postu. U Twojego męża to jest właśnie dokładnie to, o czym pisałam chwilę wcześniej - zachowanie, które się pojawiło u studentów poddanych elsperymentowi Philipa Zimardo i które nazwał on już dużo później jako "efekt Lucyfera". Chodzi o to, że strażnicy czują, że mają władzę, nawet jeśli są to tylko fikcyjni strażnicy. To powoduje taką agresję, takie poczucie kontroli nad kimś, że niektórzy ze studentów zaczynali nawet stosować tortury i eksperyment trzeba było przerwać. To oczywiście nie znaczy, że każda osoba nawet pracująca rzeczywiście jako więzienny strażnik ulegnie takiemu zjawisku, każdy ma jakieś swoje cechy osobowości, a zawód ten jest bardzo potrzebny, ale Wasi mężowie są wyraźnie na to zjawisko podatni.

Gość gość
To ja od tych postów o eksperymencie. To ten sam mechanizm, który się pojawił w więzieniu Abu Ghraib. Jeżeli Wasi mężowie są na niego podatni, co wynika z Waszych postów, to nie powinni tam pracować. Musi to być ktoś, na kogo wpływy i manipulacje nie działają jak np. mąż-żołnierz tej kobiety, która tutaj też się wypowiada, a mało jest takich osób.