Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość suotka

cukrzyca - kiedy insulina itd

Polecane posty

Gość suotka

Hej dziewczyny! Temat cukrzycy w ciąży przewijal się tu wielokrotnie ale nigdzie nie mogę znaleźć przy jakich wartościach lekarze zalecają insulinę. Normy też przeróżne znajduję w internecie. W efekcie im więcej czytam tym mniej wiem. I pewnie powinnam olać internet ale i tak mnie korci :) Tak więc zapraszam chętne slodkie ciężarówki do wymiany doświadczeń. Ja od paru tygodni mam cukrzycę ciążową i na razie jestem na diecie. Tyle że chyba nie wiele mi ta dieta daje. Strasznie się boję insuliny. Sama już nie wiem co mogę jeść bo po slodyczach mam mniej niż po jablkach, razowe pieczywo też mi się okazuje zdradliwe. Ponoć grejpfruty zbijają cukier ale u mnie to też nie zawsze dziala. Może mam kiepski glukometr? Optium Xido - ktoś zna? No i w ogóle czekam na Wasze doświadczenia.

Insulinę lekarz może wprowadzić wtedy, gdy sama dieta nie wystarczy do utrzymania prawidłowego poziomu cukru. U każdej osoby będzie to wyglądało inaczej, dlatego nie możesz znaleźć jednych standardowych wartości glukozy.

przyjmuje sie ze norma to 140 godzina po posilku... insulina wchodzi jesli cukier jest wysoki pomimo diety... u mnie cukier po diecie byl ok pomimo ze po tescie z glukoza mialam bardzo wysoki... bylas u diabetologa juz??? jak czesto mierzysz cukier??? zostalas dobrze poinstruowana co do diety??? ja spedzilam prawie caly dzien w szpitalu na \"szkoleniu\"...

Gość suotka
Ja mierzę godzinę po posilku i czasem mam 115 a czasem nawet 153, chociaż przeważnie mieszczę się w tych 140. No ale jednak jestem wciąż dość blisko tej wartości dlatego boję się że wraz z rozwojem ciąży będzie mi to wzrastać. To moja druga ciążą z cukrzycą więc teorię niby znam, ale poprzednio jadlam co chcialam i mieścilam się w normie a teraz jestem na górnych granicach i więcej. A dieta - cóż,o kant d...., bo po razowym mi skacze, po jogurcie naturalnym czasem też, może nie powinnam go jeśc rano? Do tego dzień zaczynam od kawy z mlekiem i nie da rady inaczej :) No i jeszcze muszę lekarkę podpytać jak jest z piciem przy posilkach, zawsze po jedzeniu wypijam herbatę a to czasem się kończy pól godziny po owym jedzeniu i jak to się może mieć do pomiaru...:)

no wlasnie z tego co sie orientuje to po nabiale bardzo cukier skacze... u niektorych nawet bardziej skacze po nabiale niz po slodyczach... musisz sie obserwowac i patrzec po czym masz duze cukry... ja tez kilka razy mialam cukier wyzszy niz te przepisowe 140 ale lekarka mi mowila ze jak to jest raz na jakis czas (raz powiedzmy na 4-5 dni) to nic takiego i ze tak moze byc... wiec jesli te cukry masz w normie tylko raz na jakis czas ci skoczy to sie nie martw az tak bardzo bo to oznacza ze dieta ci sluzy i pewnie obedzie sie bez insuliny... wazne zebys regularnie mierzyla cukier i dopiero jak bedzie caly czas za wysoki to sie martwic trzeba i szybko do lekarza (u nas przyjmowali w takich przypadkach poza kolejnoscia do dabetologa).

Witam, w trzeciej ciąży dorobiłam się cukrzycy insullinozależnej. Sytuacja wyglądała tak, że już na czczo miałam 120 cukru, po posiłku (pół kromki pieczywa razowego + pomidor) bywało że 150, więc żadna dieta na mnie nie działała. Dość szybko dostałam insulinę, najpierw 2 razy dziennie, potem już 4. I cóż mogę powiedzieć... żyję, synek zdrowy. Robiłam 3 zastrzyki w brzuch, jeden w udo (w brzuch było lepiej jak już przełamałam opór psychiczny). Dawki zwiększano mi w zastraszającym tempie (zaczynałam od 5 j dziennie, kończyłam na prawie 100). Też miałam glukometr Optium Xido. Mnie zabijało mleko - przenieś tę kawę na później, ja też nie mogłam bez kawy żyć. Ale zauważyłam, że jeśli na śniadanie zjem coś od czego mi cukier wzrośnie (np. zjem łyżeczkę kaszy manny na mleku), to co bym później nie zrobiła i tak ten cukier będę mieć wysoki przez cały dzień. Najlepiej czułam się po parówkach i jajkach. Kawę piłam na II sniadanie. Insulinę da się przeżyć. Pamiętam jak pojechaliśmy w jeden weekend na wycieczkę. W ramach drugiego śniadania ugryzłam dwa razy rogalika pszennego córki. Po kilkunastu minutach zaczęłam się strasznie trząść. Mąż zmierzył mi cukier, było 280. Ech.... A tak w ogóle to chyba lepiej czułam się własnie po wprowadzeniu insuliny. Przestałam się bać o synka, bo widziałam, że wszystko jest już pod kontrolą. Pozdrawiam

Gość koszyszek
Pytałaś o glukometr - otóż z tego co słyszałam, to Xido potrafi zawyżać pomiary nawet o 40 mg%, poczytaj o nim trochę w necie, bo wg mnie to nie jest dobry glukometr. Mój mąż miał taki, ale się szybko pozbył, bo trudno wierzyć w to, co ten glukometr podawał. Co do picia po posiłkach to jeśli pijesz herbatę niesłodzoną lub wodę to nie powinno to wpływać na wynik glikemii, jeśli coś słodzonego to oczywiście powinno się to wliczyć to ilości WW i odpowiednio zwiększyć dawkę insuliny.

Gość zakretka
Poszukaj w internecie diety glikemicznej, podaja tam jakie produkty powoduja nagly wzrost stezenia cukru we krwi.

Co do glukometru Optium Xido - przez 2 tygodnie używałam innego glukometru, bo tez było podejrzenie, że zawyża wyniki. Niestety, były identyczne. Pozdrawiam

Gość suotka
Hehe ten ostatni wpis to nie mój!!! ktoś się chamsko wypowiada jako ja :(

Ale teraz już się to nie uda :P Dzięki wszystkim za rady, w necie czytam ile wlezie ale oczywiście czasem informacje wzajemnie się wykluczają. Mam teraz drugi glukometr medisense i czasem wyniki sa zbliżone do optium a czasem jednak na optium jest wyżej. Przeważnie o okolo 10, ale zdarzylo się nawet 30 różnicy. Trochę niebezpiecznie co...? Jak na razie zauważylam u siebie że faktycznie nabial na pierwszy posilek to zabójstwo dla mnie i choć internet to śmieciowisko to wlaśnie stąd się o tym dowiedzialam, ktoś coś podobnego mial i sprawdzilam na sobie, inaczej nigdy bym na to nie wpadla że to może mieć znaczenie - że nabial podnosi cukier i że gorzej jest rano niż później. Czekam na kolejne wieści :)

Gość mamakrak
Witam;) Polecam strone slodkiemamy.edu.pl , znajdziecie tam wszelkie informacje dotyczace cukrzycy ciazowej jak rowniez kalkulator posilkow. polecam poszukac chleba Ig w pobliskich piekarnich;) o bardzo niskim indeksie glikemicznym , jest lepszy od pieczywa razowego.

Gość gość
wszystko zależy od postępu choroby i od wskazań lekarza. Ja jestem cukrzykiem i przyjmuję insulinę. Kupuję ją w aptece http://aptekaswbarbary.pl/ w Knurowie. Na szczęście jest zawsze dostępna i w przyzwoitej cenie.