Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość adra1992

Sprawa religijna... Biblia...

Polecane posty

Gość adra1992

PROSZE O POMOC TYLKO TYCH CO ZNAJA ODPOWIEDZ. NIE CHCE ZNAC ZDANIA KAZDEGO Z OSOBNA. CHCE ZNAC FAKTY NA KTORYCH MOGE SIE OPRZEC. MILE WIDZIANY TEOLOG :P Może Wy mi pomożecie odpowiedzieć na moje pytania które mnie ostatnio nękają. -Kiedy Bóg stworzył Aniołów ? czemu nic o tym nie jest napisane w Bibli kiedy stworzył itp ? -CZemu Biblia została zmieniona np. 10 przykazań.. 9 i 10 przykazanie to w tej "prawdizwej" bibli jest jedno całe i na dodatek ejst jedno przykazanie o tym że nie wolno robić sobie podobizm Boga i modlić sie do niego itp, to przykazanie "skasowano" z dzisiejszej bibli. Dlaczego ? i DAleczego nie przestrzegacie/my tego ? CZemu istenieją wizerusnki Jezusa skoro to Syn Boży jako Trójca Świeta i Bóg OJciec.... - CZemu w Bibli jest tyle krwawych, niesamowicie drastycznych wątków ? Jest przykazanie nie zabijaj ale w innej księdze, innym rozdziale czytamy : Księga Wyjścia 22:17 „Nie pozwolisz żyć czarownicy.” Księga Wyjścia 22:18 „Ktokolwiek by obcował ze zwierzęciem, winien być ukarany śmiercią.” Księga Wyjścia 21:15 „Kto by uderzył swego ojca albo matkę, winien być ukarany śmiercią.” Księga Wyjścia 21:17 „Kto by złorzeczył ojcu albo matce, winien być ukarany śmiercią.” takich cytatow jest wiecej i niektore są gorsze ... np te o podrózy Izraelitów na Ziemie Obiecaną i tam już był ktoś inny wiec Bóg kazał wyzabijać wsyztskich mężczyzn... Bóg kazał zabijać, sprowadzać ból choć jego przykazaniem jest " nie zabijaj" CZemu tak jest ? Mam wiecej pytan ale te są te najbardziej nurtujące. Jesli mozesz mi pomoc to najlepiej napis zna gadu 9154427 ;)

Gość komi ciunajt ołrajt
ale to jest kafeteria:D Ty pierwszy raz u nas?;)

Gość ujyjtyjet
biblia to bajka :classic_cool:

Gość papier jak papier
jak z dobrego papieru to użyj kartek tej książki do podtarcia dupska :]

też jestem ciekawa :) a na jedno pytanie, to chyba znam odpowiedź ;) tzn. skąd się różne rasy ludzi wzięty ;) wiadomo, że \'zapełnianie planety\' nie trwało tydzień... no i jednak poza Adamem i Ewą ktoś musiał jeszcze byc, bo inaczej byłoby to kazirodztwo do potęgi entej :P w każdym razie... jeśli już ci ludzi mieszkali na różnych terenach (mniejsza z tym skąd się tam wzięli, bo za żadne skarby czytając i interpretując Biblię dosłownie nie da się tego wytłumaczyc ;) ) ...no, ale jeśli już tam byli, to z upływem lat, stuleci- pod wpływem ewolucji przystosowywali się do terenu na którym mieszkają...Chińczycy mają coś wspólnego z Eskimosami, więc pewno tereny na których mieszkali miały podobny klimat- szerokie nosy, bo np. rozrzedzone powietrze, wąskie oczy, bo rażący śnieg, słońce, jakies latające paprochy albo coś innego... itd ;) no i trzeba też pamiętac, że to co jjest w Biblii zostało tam przez kogoś \'włożone\', tzn. ludzie już ustalili ten kanon... jak to wyglądało we \'właściwej formie\', to chyba nikt nie wie :P

Gość kajaja8
adra1992 - Kiedy Bóg stworzył Aniołów Jeszcze zanim stworzyl czlowieka, bo po jesgo stworzeniu nakazał Aniołom, aby pokłoniły się ludziom. Zanim Bóg stworzył ziemię i człowieka, stworzył On niebiosa i stworzenia anielskie, o których Biblia mówi, że są synami Bożymi. Jak wiemy Lucyfer był jednym z trzech Archaniołów (obok Michała i Gabriela) i był synem Bożym, który zbuntował się i został od Boga odrzucony. Wtedy stworzył Bóg piekło, a następnie ziemię. CZemu Biblia została zmieniona Biblia zostala zmieniana na potrzeby kosciola katolickiego. Marek 7:9 „Umiecie dobrze uchylać przykazanie Boże, aby swoją tradycję zachować.” Wiec tak jak kk wygodnie, zmienia intermpretacje slow Biblii. CZemu w Bibli jest tyle krwawych, niesamowicie drastycznych wątków ? Poniewaz Bog nie jest dobry. Zarówno Jezus jak i Bóg wydają się osobliwi, bo obiecują pomoc pod warunkiem, że będzie się wierzyć w ich istnienie.

a o aniołach takie coś znalazłam ;) * Aniołowie są bardzo aktywni w Biblii i są używani przez Boga jako posłańcy, wojownicy i sługi. Słowo „anioł” pochodzi z greckiego słowa „angelos”, które oznacza „posłaniec”. Aniołowie są duchowymi istotami, bez ciała i kości, niemniej mają widocznie zdolność do pokazywania się w ludzkiej formie (Rdz. 19:1-22). Aniołowie mają liczne funkcje: wielbią Boga (Ps. 103:20), służą jako posłańcy (Łuk 1: 11-20; 26-28; Łuk 2:9-14), zajmują się ludźmi (Ps. 91:11-12) i czasami są narzędziami Bożego sądu (Mat. 13:49-50). * Biblii mówi nam, że Bóg stworzył aniołów, i że w jakiejś odległej przeszłości nastąpił w niebie bunt i wielu aniołów upadło. Najwidoczniej, byli wybrani aniołowie, którzy nie upadli (1 Tym 5:21). Biblia mówi, że aniołowie zostali stworzeni przez Chrystusa (1: 16), że wykonują one wolę Bożą (Ps. 103:20; Mat. 6:10), czczą Boga i Chrystusa (Fil 2:9011; Hebr. 1:6), są mądre (2 Sam. 14:20), potężne (Ps. 103:20), święte (Mat. 25:31) i niezliczone (Hebr. 1:6). Niemniej, aniołów nie można czcić (Kol 2:18, Obj. 19:10; 22:9), ponieważ są stworzeniami.