Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Extensa

JAK mam uniknąć ciąży MNOGIEJ?????????

Polecane posty

Gość Extensa

Mój ojciec ma siostre bliźniaczke,jego mama tez ma siostre bliźniaczke. Innych przypadków w rodzinie brak. ZE strony mamy tez brak. Jestem taka maluka,drobniutka dziewczynka...nie moge miec ciazy mnogiej :( :(

Gość oO oO
rozumie wroc

Gość mamuska12345
Nie unikniesz ciazy mnogiej,jesli tak ma byc.Ale u mojego meza w rodzinie jest tak: tesciowa ma siostre blizniaczke,jej mama ma siostre blizniaczke,tesc ma brata blizniaka,moj maz ma siostre i brata ktorzy sa blizniakami,teraz moj maz i jego rodzenstwo maja po dwoje dzieci i nie ma blizniakow,ale na trzecie sie nie zdecyduje...

Gość upupupuup
ciekawe bo i ja mam przypadki w rodzinie ciąż mnogich,a i tez nie chce miec wiecej niz jedno dziecko :(

Ja mam mamę bliźniaczkę i tatę bliźniaka, a jestem w ciąży pojedynczej. Także nie ma reguły.

Gość blixniaki bleee
ostatnio coraz czesciej sie to spotyka,chyba przez tabsy.

Bliźnięta jednojajowe nie są dziedziczone, nie znaleziono tzw. \"wspólnego mianownika\".Zakłada się, że to ciąże z przypadku - swoista wada genetyczna wręcz, kiedy to komórki dzielą się nie tak, jak powinny - w początkowej fazie.Skłonność do rodzenia bliźniąt dwujajowych dziedziczy się po linii żeńskiej, czyli ojciec, Jego rodzeństwo i dalsza rodzina - nie mają znaczenia. oczywiście zawsze jest ten x% ryzyka, bo możesz odziedziczyć skłonność do uwalniania więcej niż 1 jajeczka - po, np, babci od strony ojca - ale jest to dosłownie znikomy procent.Dlatego - w sumie możesz być spokojna.U nas były bliźnięta dwujajowe 2 pokolenia wstecz (siostra babci miała bliźnięta i mama babci również) i historia się nie powtórzyła pomimo tego, że babcia miała 6 dzieci (wszystkie z ciąży pojedynczej). nikt z 6-ciorga nie miał ciąży mnogiej i teraz moje pokolenie - też nikt nie urodził bliźniąt.Szanse masz mniejsze, niż sądzisz ;)

Aha - piszę oczywiście o linii prostej żeńskiej. Babcia - mama mojej mamy.