Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Andzial

Do kobietek

Polecane posty

Gość Andzial

Planujemy z mężem dziecko. Mam pytanie, mam kilka krzywych ząbków, ósemkę do wyrwania, problem z dziąsłami. Czy w momencie gdybym teraz zaszła w ciąże, mogę zaszkodzić swojemu dziecku?

Gość Andzial
??????????

Gość Andzial
no tak tylko u mnie pewnie wiąże się to z założeniem aparatu czyli co powinnam planowanie dziecka odłożyć na dwa lata:(

Akurat to raczej nie przeszkadza ale wyrwij zęba itp. Trudno będzie o znieczulenie w ciąży jakby trzeba było wykonać takie zabiegi

aparat nie zaszkodzi dziecku, ale lepiej mieć wyleczone ząbki, co do znieczulenia można robić w czasie ciąży, sama tak robiłam, tylko trzeba poinformować o tym stomatologa i da mniejszą dawke

Gość Andzial
racja, ząbek muszę iść wyrwać , a apart trudno może po ciąży. Bardziej interesuje mnie czy moje maleństwo gdy ja mam krzywe zęby może też mieć

mi chodzilo o to zebys sobie wyleczyla prochnice czy chore dziasla, aparat nie zaszkodzi dziecku:)

Gość Andzial
tak tak wiem. Ząbki mam raczej wyleczone, tylko te dziąsła -choć też są w lepszym stanie nie mam zapalenia dzięki płukaniu płynem specjlaistycznym. No i ten ząb do wyrwania muszę się smobilizować. A co z moim pytaniem o ząbki dzidziusia?

No właśnie mniejszą dawkę. Mi w trakcie wyrywania zęba coś tam było nie tak i miałam separacje korzenia. Cieli mi dziąsło i korzeń wyciągali \"na raty\". W trakcie dostawałam jeszcze znieczulenie a i tak bolało jak cholera. Później codziennie dentysta i specjalne płyny bo nie chciało się goić itp. Nie wyobrażam sobie co by było gdybym była w ciąży. Borowanie ok, ale wyrwać bym wyrwała wcześniej, nigdy nie wiadomo jak taki zabieg się skończy a to trzeba szybko szybko nie ma czasu na zastanawianie

Aparat możesz spokojnie założyć. A co do krzywych ząbków, no cóż, wątpię że to \"przechodzi\" no chyba że miała takie Twoja mama, Twoja babcia....

Gość a ja myślę tak...
To jakie zęby będzie miało Twoje dziecko jest zakodowane genetycznie. To, że Ty masz teraz krzywe, nie znaczy, że ono też bedzie miało takie. No chyba, że wszyscy w Twojej rodzinie mają z tym problem od urodzenia, wtedy szanse są spore, ale na wątpię żeby tak było. Wylecz zęby przed ciążą, a tym, że są krzywe się nie przejmuj, bo to nie ma żadnego wpływu na dziecko.

Gość Andzial
dzięki uspokoiłyscie mnie. Nie wybaczyłabym sobie gdybym przez głupotę naraziła maleństwo na krzywe ząbki.

Gość Andzial
a mam jeszcze inny problem.A mianowicie nadmierne owłosienie bardzo krępujące. Czy znacie skuteczne sposoby oprócz wosku i depilatoru żeby nogi były dłużej głatsze. Np jakieś dobre kremy depilacyjne? W ciąży zwłaszcza zawaansowanej ciężko będzie się golić maszynką prawie codziennie