Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 zuzia pyzia

ile dac w prezencie?

Polecane posty

Go艣膰 zuzia pyzia

czy 300z艂 od pary wystarczy? dadam , 偶e nie ejste艣my rodzin膮, tylko dobrymi znajomymi

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 tak powinno wystarczyc

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ktos niewiadomo kto
ja kolezance dalam 500 zl w sytczniu, teraz ide do kuzyna ( ktorego nie lubie) i planujemy dac tylko 300zl:) a co nie zasluzyl na wiecej:P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Justyna8686
Ja uwa偶am ze 300 z艂 od pary starczy ja w tamtym roku dawa艂am 200 ale teraz chyba dam 300

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 okularnica....
Moim zdaniem to ma艂o - my w zesz艂ym roku dali艣my 400; w tym damy z 500.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zuzia pyzia
ok 500z艂, ale idziemy jeszcze na jeden slub , w maju na komuni臋 no i jeszcze zbieramy kase na w艂asne wesele. Ch臋tnie dalabym, tak膮 sum臋 bo skner膮 nie jestem, ale nie jestesmy teraz przy kasie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czarna koala
dla jednych 300 to du偶o, dla innych i 1000 to za ma艂o. daj tyle na ile Ci臋 sta膰 i 偶eby wygl膮da艂o przyzwoicie.

Udost臋pnij ten post

Popieram- tyle, na ile Ci臋 sta膰. Niekt贸rzy uwa偶aj膮 偶e powinni zwraca膰 koszty (czyli jakie艣 160 z艂. za osob臋), ale je艣li zapraszam wujka z 偶on膮 i czterema synami, g艂upio 偶ebym czeka艂a na tysi膮c z艂otych, prawda? Je艣li masz mniej pieni臋dzy, mo偶esz kupi膰 co艣 艂adnego (zale偶y co chc膮)- po艣ciel, obrus z serwetkami, odkurzacz, poni偶ej 200 z艂. Niekt贸rzy uwa偶aj膮 偶e prezenty powinny by膰 symboliczne i to te偶 jest w porz膮dku. Przyj臋te jest 偶e bliska rodzina- rodzice, rodze艅stwo, chrzestni, daj膮 wi臋cej pieni臋dzy, ale mi np. siostra robi dekoracje a baru powiedzia艂am 偶eby si臋 z prezentem nie wyg艂upia艂, bo po 艣lubie chc臋 go wykorzysta膰 do remontu 艂azienki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zuzia pyzia
Jezeli chodzi o koszta przyj臋cia to zwrocici sie na pewno, bo po 艣lubie jest przyjecie w domu m艂odej. Pieniazki musza by膰 koniecznie, bo maj膮 dzidziusia w drodze i chyba bardziej przydadz膮 im sie pieniazki ni偶 np. mikser. Poza tym po slubie bed膮 mieszkac w domu rodzicow wiec "sprz臋ty domowe" typu odkurzacz, sprzety kuchenne, przescieradla i inne raczej b臋d膮 miec. Zastanaiwam sie tylko czy te 300z艂 to nie za ma艂o. Te偶 nie chcemy wyjs膰 na jakie艣 straszne sknery i chcieliby艣my 偶eby m艂odzi byli zadowoleni.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 okularnica....
Ja uwa偶am, 偶e jak jestem go艣ciem to powinnam da膰 tyle, 偶eby si臋 koszt przyj臋cia zwr贸ci艂 + co艣 ponad to. Zuzia ja te偶 mam komuni臋 w maju (jestem chrzestn膮), w czerwcu mamy wesele znajomych, we wrze艣niu swoje, w dodatku ja nie pracuj臋. Uwa偶am, 偶e je艣li kogo艣 nie sta膰 na prezent to niech siedzi w domu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aann//
My w zesz艂ym roku dalismy 500zl od pary. By艂o to wesele bliskiego kolegi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aann//
tez wydaje mi sie ze powinno sie dawac tyle zeby sie zwr贸ci艂o i cos ponad to.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ale przecie偶
Ale zwr贸ci艂o si臋? To wesele to nie tylko sala. To znajomym powinni艣cie dawa膰 du偶o wi臋cej. Policzcie sobie, 160 z艂 to tylko sala, a gdzie alkohol, ciasta, suknia, fotograf, zesp贸艂. To ile wy dajecie rodzinie skoro znajomym po 500 z艂? I taka jedna uwaga. WESELE SI臉 NIE ZWRACA i nie po to si臋 robi t膮 imprez臋.

Udost臋pnij ten post

u nas tez jest "tradycja" zeby sie zwrocilo... my w tym roku idziemy na wesele do znajomych i planujemy dac ok 400 zl/pare + jakis ladny duzy bukiet... 200 czy 300 zl to moim zdaniem troche malo... za miesiac idziemy na komunie i dajemy 250zl/pare... dodam jeszcze ze oboje jestemy studentami dziennymi, w przyszlym roku mamy wesele a z kasa wcale nam sie nie przelewa...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Do anuszka
Tradycja tradycj膮, ale ty my艣lisz, 偶e jak dasz 400 z艂 to si臋 zwr贸ci. Nie licz na to. Poza tym to ca艂kiem nie藕le wam idzie, 偶e skoro jako studenci dzienni jeste艣cie w stanie da膰 na wesele 400 z艂, do ego zaraz komunia itd. To ile dacie rodzinie takiej najbli偶szej? I na wesele sami oszcz臋dzacie? Szczerze ma艂o zna艂am i znam takich student贸w dziennych, kt贸rych sta膰 zorganizowanie sobie wesela.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zuzia pyzia
Ale tam nie ma wesela, wiec mowy o dawaniu tyle 偶eby si臋 zwr贸ci艂o nie ma. W ogole to nawet jakby bylo wesele to faktycznie zeby sie zwrocilo to musieliby艣my dac im z 600z艂. Zatem takie rozumowanie nie jest zbyt madre.No chyba ze teraz sie tyle daje na 艣lub, ale z tego co widz臋 po wypowiedziach na forum to jednak nie. Wiec nie wiem ju偶 czy mloda para ktora nie robi wesela b臋dzie zadowolona z 300z艂.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 KamaONA
Co za bzdura!!! wesela ma sie zwr贸ci膰?to po cholere je robi膰...nie lepiej 偶eby m艂odzi zatrzymali sobie te pieni膮dze:)Po co je wydwa膰:) Moim zdaniem g贸ra 300 - 400 z艂...tym bardziej, 偶e wszyscy wiedza jakie mamy czasy...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czarna koala
nam na 80 os贸b zejdzie na wesele prawie 40 tysi臋cy. musieliby艣my dosta膰 od ka偶dej osoby po 500 z艂 偶eby by艂o po kosztach albo wi臋cej zeby si臋 zwr贸ci艂o. jakbym tak my艣la艂a to faktycznie bym wesela nie robi艂a...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 KamaONA
Jak kogo艣 nie stac to nie robi wesela..a nie robi je po to, 偶eby mu si臋 zwr贸ci艂o:) Kiedy艣 ludzie po kilka czajnik贸w dostawali...a najwazniejsze by艂o,m 偶e mogli z bliskim 艣wi臋towa膰...te chwil臋:) A teraz kasa kasa kasa:)...zarobi膰 na w艂asnym weselu:)No ko艅 by si臋 u艣mia艂:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 KamaONA
A, 偶e zdaam tez inne pytanie...Dziewczyny, kt贸re planuja wesele...chodzi mi o podzia艂 koszt贸w! Wyprawiacie je za w艂asne zaoszcz臋dzone pieni膮dze czy pomagaja Wam rodzice...a mo偶e podzia艂 jest mi臋dzy rodzic贸w obojga m艂odych?:) Tak mnie to interesuje...bo gdyby ka偶da m艂oda para mia艂a za w艂asne pien膮dze wyprawiac wesele (a ostatnio wszyscy przekonuja mnie, ze w艂asnie tak si臋 robi)to chyba trzeba by by艂o zmienic napisy na tabliczkach..nie m艂oda para a stara para:)bo jakos nie wydaje mi sie, 偶eby m艂odzi ludzie zarabiali tyle, 偶eby by艂o ich stac na utrzymanie...ze wszystkim konsekwencjami i od艂o偶enie na wesele...ale to moje zdanie:) To jak to jest?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czarna koala
r贸偶nie jest. my akurat robimy za swoje. bo mamy i bo nam tak pasuje. gdyby艣my robili za pieni膮dze rodzic贸w czu艂abym ise zobowi膮zana do uwzgl臋dnienia ich zda艅 i opinii we wszystkich sprawach - od sukni po menu i list臋 go艣ci. ostatecznie kto p艂aci ten wymaga. a tak - mam co chc臋 i jak chc臋. i nie musze si臋 zastanawia膰 czy za moich go艣ci mam zap艂aci膰 ja, a m贸j narzeczony za swoich, czy moze moja rodzina ma zap艂aci膰 za medzenie, a jego za alkohol itp. p艂acimy ze wsp贸lnych i ju偶.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 KamaONA
do czarna koala A moge zapytac jak d艂ugo odk艂adali艣cie pieni膮dze..czy poprostu z bogatych dom贸w jeste艣cie oboje...?Tak pytam..bo i u mnie powoli zbli偶a si臋 ta chwila.. (taka mam nadzieje:))))))i chce miec rozeznanie:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czarna koala
Z bogatych dom贸w nie jestesmy. Tzn ja jestem z niebiednego i jakbym chcia艂a toby mi rodzice wszystko zrobili za swoje, ale nie chc臋 :) My zacz臋li艣my jakby zapewnia膰 sobie fundusze jak jeszcze nawet nie bylismy par膮 :) ja kilka lat temu - w艂a艣nie tak膮 my艣l膮 kierowana 偶e "mo偶e wesele si臋 trafi a jak nie to chocia偶 podr贸偶 dooko艂a 艣wiata" - za艂o偶y艂am sobie lokat臋 na kt贸r膮 wprowadza艂am wszystkie nadmiarowe pieni膮dze, zd膮偶y艂am j膮 zlikwidowa膰 akurat przed kryzysem. uzbiera艂o si臋 do艣c du偶o. a m贸j luby pracowa艂 jaki艣 czas temu za granic膮, troch臋 poodk艂ada艂, a teraz mu jeszcze oddali podatek :) uzbiera艂o sie drugie tyle. a teraz z ka偶dej pensji odk艂adamy sumarycznie po dwa tysi膮ce z艂otych plus wszystkie nadmiary. dodatkowo oczywi艣cie mierzymy si艂y na zamiary i nie robimy "zastaw sie a postaw si臋". i tak si臋 kula. i oby tak dalej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Glineczka
To powiem ci ze sporo musicie zarabiac....albo robicie tak ma艂e wesele ze wam duzo nie potrzeba... Wydaje mi sie ze 300-400z艂 to ju偶 jest tak przyzwoicie:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 KamaONA
No wa艂艣nie chcia艂am wiedziec....bo ja jestem w tej samej sytuacji...studiowa艂am dziennie i nie by艂o jak dorobic...na wszystko dawali rodzice...teraz zacz臋艂am prace....nie zarabiam wiele..ko艂o 2000 ale z tego musze si臋 utrzyma膰...bo wyprowadzi艂am si臋 na swoje:)juz tyle lat mam, ze czas najwy偶szy...no i kupi艂am wszytskie mozliwe sprzety (pralke, lod贸wk臋, nowy komputer, garnki i wszytsko co potrzebne:)..bo w ci膮gu roku uda艂o mi si臋 zaoszcz臋di膰 ko艂o 12 tys. no i zosta艂o ko艂o 5,5 tys...i tak mysle, ze to prawie nic... a przy tych zarobkach...i wszelkich op艂atach zwi膮zanych z samoutrzymaniem si臋 to ci臋zko od艂ozyc cokolwiek:(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 KamaONA
No wa艂艣nie do czarna koala... Musicie sporo zarabiac skoro odk艂adacie ko艂o 2 tys miesi臋cznie:)

Udost臋pnij ten post

nam wesele sponsoruja w calosci rodzice :) a jak sie mowi o \"zwroceniu sie kosztow\" to nie ma sie na mysli przeciez wszystkich kosztow! mowi sie przeciez ze powienienes dac min tyle ile zjesz, wiec jesli mlodzi robia wesele 1-dniowe powiedzmy za 150zl to powinno sie dac min 300zl/pare, jesli robia 2-dniowe i na oba idziesz to przeciez nie dasz 300zl?! powiedzmy ze wtedy koszty sa ok 250zl, to powinno sie dac min 500zl/pare... ja mam wesele w przyszlym roku, 2-dniowe i gdyby mi ktos dal 300 zl/pare to byloby mi napradwe lyso :/ tak to jakos u nas sie przyjelo, a co wy zrobicie to juz inna sprawa, tak samo jak to czy kogos stac na wiekszy prezent czy nie ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 =kki==
Anuszka88 - super, czyli przezywaj ten dzien z mlodymi, ale zaplac myto... nie ma to jak materializm... teraz liczy sie tylko kasa, bardzo mile jest ztwojej strony oczekiwanie, ze goscie zwroca ci koszty tego ile zjedza :(

Udost臋pnij ten post

Anuszka88, ja mam niestety podobne odczucia jak moja przedm贸wczyni... Mo偶e ja si臋 nie powinnam odzywa膰, rodzice nas bardzo wspieraj膮- daj膮 z jednej i z drugiej strony ponad 4 tys., dostaliby艣my tyle w prezencie, postanowili przeznaczy膰 na wesele i dzi臋ki im za to wielkie, bo ani nie prosili艣my, ani nawet nie oczekiwali艣my, a wesele szybko robimy. My艣la艂am 偶e mo偶e ja patrz臋 inaczej, bo w艂a艣nie nie kosztuje mnie to du偶o, zapraszamy sporo m艂odych go艣ci, jak pisa艂am gdzie艣 indziej- zaprasza艂am mojego ojca chrzestnego, wiedzia艂am 偶e pieni臋dzy po prostu nie ma bo nie pracuje, nie ma zapewne nawet nowej koszuli, ale nie zmienia to faktu 偶e by艂o mi naprawd臋 przykro kiedy ola艂 to zaproszenie, chocia偶 mu t艂umaczy艂am 偶e nic opr贸cz obecno艣ci nie chcemy. Nie zad艂u偶ali艣my si臋 i nie oczekujemy 偶e nam si臋 cokolwiek zwr贸ci, gdzie tu rodzinna atmosfera, gdzie ciep艂o, dobra zabawa?? Powiedz, jak czuliby si臋 Twoi go艣cie gdyby przeczytali co tu wypisujesz?? Bo ja mog臋 na 100% powiedzie膰 偶e nikomu z rodziny nie by艂oby przykro z powodu tego jak ich traktuj臋, a sama pomy艣l jak poczu艂by si臋 kto艣 kto przeczyta艂by co piszesz... Poza tym, dla niekt贸rych 300z艂. to jest du偶o, po prostu. A go艣cie nie s膮 od tego 偶eby pannie m艂odej fundowa膰 sukienk臋 za 3000 z艂. :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czarna koala
e tam sporo. oboje do kupy troch臋 ponad 4000z艂. tyle 偶e przez te kilka miesi臋cy do 艣lubu mozna przyoszcz臋dzic na ciuszkach, kosmetykach itd. no i mamy ten luksus 偶e mieszkamy "na swoim", wi臋c nie p艂acimy za wynajem ani czynszu.

Udost臋pnij ten post