Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pacccynka

co na prezent z okazjii komuni dla chlopca

Polecane posty

Gość a ja troszkę nie na temat.....
a ile dały byście na ślub swojej ukochanej przyjaciółce? 300zł wystarczy?

Gość kjhg
no właśnie daję 400zł na taki ślub.

Gość tylkome
a ja uwazam ,ze to indywidualna sprawa a nie ile leci aktualnie cennik,jesli daje sie prezent chrzesniakowi to zna sie przeciez to dziecko jak swoje wiec wie sie na co zbiera czy jaki prezent chce dostac zna sie tez rodzicow jesli wiem ,ze n ie dadza mu nic z tej kasy to umawiam sie np z ojcem chrzestnym,ze wspolnie kupimy drozszy prezent

Gość a my sie w rodzince
na ślub dostalismy różnie jak kogo bylo stać. od jednych 1000 zl a od innych 200 na chrzest moje dzieci dostaly od dziadka po 1000 zl od pradziadków po 500 a tak to po 100 zł albo jakies upominki. (pieniadze wlozylismy im na lokate) na roczek dostali zabawki i ubranka nie pieniadze na 2 urodziny tez zabawki i ubranka. najdrozszy prezent dostali od nas- rowerki w sumie za 1000 zl plus domek ogrodowy za 500 zl ale to są "zabawki z przyszlością" wiec postanowilismy zaszaleć.

Gość tylkome
zalezy gdzie ten slub moim zdaniem i czy jedno czy dwudniowy i czy idziesz sama takie jest moje zdanie jesli sama wystarczy bylam na weselu w restauracji gdzie wiem ,ze za dwa dni placila przyjaciolka 200 zł od osoby bylam z mezem wiec dalam 500 zł ,tyle ,ze zaplacilam za siebie miejsce mozna tak powiedziec

Gość ja piore tak
ja to widze tak roczek - ok 300 zł komunia - 500 zł 18 stka -1000 zł to na slub wypada dac ze 2000 tys co ?????????? toż to jakas paranoja!!!!!!!!!!!!

Gość chyba przesadaq
A mnie tak to wkurwia ze szok! nie mam swoich dzieci a mam 3 chcrzesniakow, i odkad pamietam ciagle preznenty! a to Boze Narodz - mikolaj , A TO WIELKANOC- ZAJACZEK ,urodzinki roczki , i tak w kolko , a teraz co najgorsze czasem slysze A NA CO CHHCRZESNAA ma wydawac! tak Qrwa na obce dzieci! wole te pieniadze przeznaczyc na swoje cele niz na obce dzieci!nie jestem materialistka zawsze sie staralam robic prezenty ale w tych dzisiejszych czasach dzieciaki nie sa zadowolone z tanich prezentow, sa bardzi wymagajacy!maja rodzicow niech im kupuja!

Gość tylkome
1000 zl na chrzest a ja dalam 500 na slub i wydawalo mi sie bardzo duzo !

Gość tylkome
chyba przesada no wlasnie ja juz nie chce slyszec o chrzesniakach tez mam trzech maz jednego i nie interesuje mnie czy sie odmawia czy nie nie chce juz... chyba,ze brat mnie porosi na razie ma 18lat ale jedynie nad nim sie zastanowie

Gość chyba przesadaq
moja kolezanka daje 1000 zl na komunie i zastanawia sie czy nie za malo... bez komentarza

Gość ja piore tak
no to co mam isc na slub pod warunkiem ze oplace sobie pobyt i jeszcze cos dołoże? Masakra. jak kogos nie stac na wystawne przyjecia to niech zrobi skromne przyjecie dla najblizszych a nie zapozyczac sie na kilka lat i jeszcze liczyc na to co goscie przyniosą i czy sie zwroci :( a ide z tego tematu bo mi ciśnienie skacze.

Gość chyba przesadaq
no wlasnie glupio odmowic a pozniej to wiaze sie ze zobowiazaniem , moim zdaniem nei powinno tak byc! ja juz nie chce slyszec o chrzesniakach! moj brat ma 3 a jego zona 4 a teraz w maju maja 2 komunie!

Gość ja tez jestem przeciw
ale wysokość tych kwot chyba powinna zależeć od NASZYCH MOŻLIWOŚCI FINANSOWYCH, a nie od tego "ile się daje"??? ...moim zdaniem, bez sensu dawać na prezent 1000zł, bo "co ludzie powiedzą"! zarabiając 1500 na miesiąc! to jest szczyt głupoty, każdy powinien dać tyle na ile go stać bo tak na prawdę powinna liczyć się PAMIĘĆ!

Gość a ja troszkę nie na temat.....
moja przyjaciółka ma wesele na sali, idę na 1 dzień z mężem, więc 300zł to mało?

Gość kjhg
my mamy z mężem 3 chrześniaków i żadnego wiecej mieć nie będziemy.Odmówimy i koniec.Sami będziemy mieli teraz kolejne dziecko.I jeśli ktos mi odmówi to żaden problem,babcia i dziadek będą chrzestnymi.Chociaż nie sadzę,żeby ktoś mi odmówił,bo ja drogich prezentów dla moich dzieci nie toleruję i każdy to wie,Nie pozwalam,oddaję,nie ma nawet tematu.Pamiątka,drobiazg,zabawka itp a nie koperta i 500:oSama niestety jestem chrzestną dziecka rodziców z wymaganiami:o

Gość chyba przesadaq
tak powinno byc ze powinna liczyc sie pamiec...ale skoro przed komunia dzieciak zbera np. na nowy komp....bo tak teraz jest, rodzice powinni dziecku wytlumaczyc ze komunia ni emoze sie kojarzyc z zakupem tego o czym od dawna marza , ale coz rodzice sami podpowiadaja!

Gość kjhg
300zł jest ok.To jest przyjaciółka.Moja byłaby szczęśliwa że przyszłam nawet z bukietem kwiatów i bez prezentów choć sama kupiła mi taaaaaaaaki prezent,że nigdy nie mogłabym jej kupić za tyle samo.

Gość ja piore tak
jeszcze tylko zapytam ciagle tak piszemy o tych urodzinach i innych imprezach i o tym co ciocie powinny dzieciom dawac a czy jakies dziecko cos tej cioci dalo ? Czy matka uczy te dziecko ze innym tez sie zyczenia sklada i prezenty daje? Czy te starsze dzieci dzwonią chociażby w dniu ur cioci i skladają życzenia? Czy to nie dziala czasem w obie strony ? Bo chyba tak byc powinno co ? Moja chrzesnica ma 3 lata i co ur świeta itd dostaje zyczenia ona sama nie wie pewnie ale matka pamieta i to sie liczy rowniez. Dlaczego tylko ja mam o dziecku pamietac a o mnie to co ? Ja mam dawac a czy mi ktos chociaz smsa wysle z zapytaniem co ta u ciebie? nie uczcie dzieci pazernosci uczcie je ze zeby cos dostac trzeba tez od siebie cos dac - NIE MA NIC ZA DARMO. Jak mnie nie szanują to ja rowniez nie szanuje :D

Gość *** Mango ***
Dzieci nie sa winne , tylko rodzice . Mam dwoch doroslych synow, wiec nikt mi nie wmowi, ze 8-latek sam od siebie wpadnie na pomysl , zeby liczyc ile pieniedzy dostanie na komunie. To sie bierze z podworka, z domu, ze szkoly. A bierze sie, bo bardziej na kasie zalezy rodzica niz dziecia. Po latach sie to zemsci.....:-) Mialam to szczescie, ze nigdy nam na nic nie brakowalo a mimo to a moze wlasnie dlatego synow jak tylko pokonczyli 16 lat wyslalismy do pracy. Jak powiedzialam w Pl, ze syn roznosi gazety to wojek przy rodzinnym obiedzie zakrztusil sie ryba. Wstyd i hanba ! Jak moglam dopuscic by dzieci pracowaly, wszyscy we wsi pewnie na nas pokazuja paluchami.....:-) Zreszta jak Was czytam to mysle, ze to nienormalne mowic o slubie, chrzcie , komuni i zawsze laczyc to z prezentami ! Czy z tych imprez pamieta sie jakies inne rzeczy czy tylko prezenty ? Ktoras tam napisala co dzieci dostaly od dziadkow,pradziadkow i z jakich okazji. Nie ma nic innego co by zostalo w pamieci ???

Gość chyba przesadaq
akurat pamietaja! moja \chcrzesnica ma juz 18 lat. w tym roku widzialam ja na cmentarzu w diu wszystkich swietych... jak ciotka dawala prezenty to byla dobra ,,,,a teraz nawet nie pamieta o mich imieninach by zlozyc zyczenia, nie wytzymalam i jej to powiedzilam jak jej brat zaczal zartowac by chcrzesna szykowala kase bo niedlugo weselisko.......szlag mnie trafia juz naprawde

Gość kjhg
a ja nie wiem po jaki CH** jest ta instytucja rodziców chrzestnych?żeby z nich doić?

Gość magdaleenna
Sluchajcie ludziska tak czytam to wasze forumi i kazdy po trochu ma racje.Mysle,ze to zalezy od mozliwosci finansowych kazdego z nas i nie ma co na sile kupowac drogich prezentow czy kupe pieniedzy czesto zaciagajac kredyty i splacajac przez dlugie lata. Dzieci nie sa popsute tylko rodzice je psuja,dyskutujac glosno o tym co kto kupil ,co dal. W tym roku moja pociecha idzie do Komunii i sama mialam problem z upominkiem dla niej pomimo ,ze znam swoje dziecko bardzo dobrze. Od paru miesiecy mieszkam w Niemczech,maz pracowal juz tutaj jakis czas i troche nas ustawil takze nie mamy problemow finansowych.Postanowilismy kupic dziecku malego laptopa (zdaje sobie sprawe ,ze wielu z Was sie oburzy),mysle ze bedzie jej to potrzebne sczegolnie na poczatku jej nauki w Niemczech.Kiedy mieszkalismy w Polsce ,nie bylo nas stac na drogie prezenty i dziecko umie cieszyc sie z NAPRAWDE z wszystkiego!Wiem,jedno ze gdybym mieszkala nadal w Polsce po wyprawieniu Komunii nie bylo by mnie stac na taki prezet i napewno nie wzielabym kredytu. Z tego co rodzinami relacjonuje,dostanie zloty lancuszek,bardzo pomocny slownik niem-polski,lokate,ktora otrzyma w momencie ukonczenia 18 lat i bon na ciuszki,ktore bedzie sobie sama wybierac....znam moje dziecko i wiem,ze z wszystkich prezentow bedzie sie jednakowo cieszyc. Kochnani nie lamcie sie ,wiec prezentami dajcie ile i co mozecie i nie patrzcie na rodzicow tylko dziecko...tak naprawde to ma byc wielki dzien dla dziecka PIERWSZA KOMUNIA SWIETA a nie zawody kto co da!

Gość magdaleenna
DO KJHG pomijam fakt Twojego slownictwa,ale co do wypowiedzi to calkowicie sie zgadzam.Nie taka rola i funkcja jest rodzicow chrzestnych!!!!!Pozdrawiam

Moj maz jest chrzestnym chłopczyka i też włąsnie zastanawiamy sie co kupic dziecku na przent.Mój maż jest za telefonem, lub aparatem, ja myśle żeby dac pieniażki ( 300zł) Tydzien przed komunia chrzesniaka mamy Komunie naszej córeczki :)a tydzien po komuni chrześniaka mamy 18 -nastke nastepnego chrzesniaka , któremu też planujemy dac pieniądze