Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

laavia

prasoznawstwo z elementami dziennikarstwa. Czy warto studiować?

Polecane posty

Czy ten kierunek ma jakakolwiek przyszłosc? Czy moze lepiej studiowac filologie angielska? Prosze, doradzcie mi

Gość onananan1212
Ani ten ,ani ten nie wrozy swietlanej przyszlosci. Idz na prawo, albo na informatyke.

Prawo odpada bo nie mam znajomosci a bez tego to studia te pojda na marne Informatyka tez bo jestem umysłem humanistycznym Kompletnie nie wiem co robic ze swoją przyszlością....

Gość teraz kierunki ekonomiczne
mają przyszłość

Gość niestety ja to studiuję
absolutnie odradzam a o jakiej uczelni konkretnie myślisz?

Gość wichłacz
otworzysz swój kioch z gazeciskami

Wczesniej zastanawialam sie nad filologią angielska ale po tym mam w 90% pozostaje mi uczyć w szkole. A tego raczej bym nie chciała...

Gość niestety ja to studiuję
no właśnie ja studiuję w Kielcach kierunek kompletnie bez sensu o prasie i dziennikarstwie tam nie ma mowy w ogóle ciągle tylko o bibliotekach i bibliotekach, bo właściwy kierunek to Inf naukowa i bibliotekoznawstwo. Sądziłam, tak z resztą jak większość mojej grupy, że skoro specjalizację wybiera się już na samym początku to zajęcia będą jakoś ukierunkowane. Niestety jest inaczej. Poza tym to raczej kierunek bez przyszłości. Większość osób, które to studiują to przypadkowi ludzie, albo osoby które uważają że te studia to pomyłka tak jak ja. Ale ja mam też drugi kierunek z tego pewnie zrezygnuję Jeśli chcesz mojej rady to z dwojga złego lepsza już ta filologia Myślałam, że już cię nie ma

to teraz jestem zupełnie w kropce.... filologia odstrasza mnie z tego powodu ze po niej najprawdopodobniej wyląduje w szkole i bede uzerac sie z gowniarzami za marne pieniadze. znajoma jest po filologii i tak teraz wygląda jej praca. myslalam ze po tym kierunku bede miala duze mozliwosci pracy: w gazecie, w radiu... Ale widze ze niestety kolejny kierunek bez przyszlosci...

dziennikarstwo tak. prasoznastwo nie. dlaczego? bo prasa umiera szybko śmiercią naturalną ;)

to z dwojga złego co wybrac: filologie angielska czy to prasoznawstwo?

persephone uwazasz ze to bedzie dobry wybór? studiujesz moze filologie?

Kończę własnie germanistykę, na brak zajęcia w Polsce nie narzekałam. Na studiach zawsze jakieś korepetycje, pracowałam w szkole językowej, obecnie pracuję dla pewnego portalu internetowego i nadzoruję tam słownik niemiecko-polsko-niemiecki. Trzeba jednak zauważyć, że filologia to 5 lat ciągłego czytania, zdawania wielu dziwnych egzaminów i sporo roboty. Na 1. roku miałam 35 godzin tygodniowo ;) a sporo zajęć właściwie do 4. roku włącznie.

tylko boję sie troche tego ze teraz jest mnostwo anglistów i ze ciezko mi bedzie znalezc pracę. a nie chcę wylądowac w szkole jako nauczyciel.... Ty studiowalas niemiecki, germanistów jest mniej

Tak, ale i zapotrzebowanie na angielski jest większe niż na niemiecki. A po prasoznawstwie co będziesz robiła? A jeśli będziesz chciała mieć coś z prasą do czynienia, to po anglistyce też możesz :)

dziękuje za rady persephone! juz sama nie wiem co robic ale chyba skłanaiam sie bardziej ku tej filologii ;] A czy po germanistyce robiłas jeszcze jakies stuida uzupełniające?

Nie, aktualnie piszę pracę mgr poza Polską, ale wielu moich znajomych studiuje jakiś drugi kierunek techniczny, a niektórzy chcą robić coś związanego z tłumaczeniami, jest taka szkoła dla tłumaczy i tam się po mgr wybierają. Jeśli Twój wybór ogranicza się tylko do tych dwóch kierunków, to naprawdę lepiej wybrać anglistykę.

chcę zrobic dziennie licencjat z filologii ang a potem zaocznie magistrat moze juz z jakims ukierunkowaniem. czy to bedzie dobry wybór?