Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Poczatkujaca mama

Pepek u nowordka

Polecane posty

Gość Poczatkujaca mama

witam zaniedlugo zostane mama jest to moje pierwsze dziecko i bedzie to Synus ! Zastanawiam sie jak dbac o pielegnacje pepka u nowordka ma byc ono suche ajak przy kapieli ....i czy mozna ubierac Body ?czekam na wskazowki

Gość wpisz w google i ci wyjdzie
pepek i pielegnacja

Gość a masz bo szukac nie umiesz
Pielęgnacja pępka noworodka Nim kikut odpadnie, jest bardzo wrażliwą częścią ciała. Mogą się na nim mnożyć bakterie, które bywają przyczyną infekcji. 1. Przemywaj pępek noworodka spirytusem – najlepiej kilka razy dziennie. Użyj 70-proc. spirytusu (dwie łyżki 96-proc. ze sklepu monopolowego wymieszaj z łyżką zimnej, przegotowanej wody). Im częściej będziesz osuszała kikut, tym szybciej odpadnie. Bez obaw możesz go unosić. Dokładne oczyszczanie spirytusem zakamarków pępka unie- możliwi zadomowienie się tam groźnych bakterii. 2. Nie mocz pępka noworodka w kąpieli – przez cały czas kikut pępowiny powinien być suchy. Nic się jednak nie stanie, jeśli go niechcący zachlapiesz. Potem go osusz i zdezynfekuj. 3. Wietrz pępek noworodka – jeśli będziesz często odkrywała brzuszek malca, to powietrze przyspieszy gojenie. 4. Wywiń brzeg pieluchy noworodka – by nie dotykała pępuszka. Możesz zrobić w niej owalne wycięcie. 5. Ogranicz układanie noworodka na brzuszku – dopóki kikut nie odpadnie. 6. Nie odrywaj kikuta z pepka noworodka – nawet jeśli wydaje ci się, że wisi już na włosku. 7. Dezynfekuj okolice pępka noworodka – gdy kikut odpadnie (zwykle dzieje się to w trakcie pielęgnacji). W jego miejscu pozostaje mała ranka, która po kilku dniach całkowicie się zagoi. Przecieraj ją kilka razy dziennie gazikiem ze spirytusem.

Ja podczas kąpieli starałam się nie zalać pępka, ale jak troszkę się zmoczy to nie tragedia. Kupiłam w aptece taką małą pipete/kroplomierz i przy każdej zmianie pieluszki wpuszczałam kropelkę spirytusu, raz na jakiś czas jak była potrzeba pomagałam sobie patyczkiem kosmetycznym ( nim na przykład unosiłam lekko kikuta żeby wpuścić spirytus po kikuta - ale to jak już był taki sztywny bo wcześniej spirytus sam się wszędzie dostawał). Kikut odpadł po tygodniu. Na początku dalej wpuszczałam spirytus przy każdej zmianie pieluszki, stopniowo robiąc to rzadziej. Później już tylko po kąpieli. Ciuszki ubierałam normalne, uważając tylko żeby nie szarpnąć czy coś. Córcia ma teraz ładny pępuszek:)

Aha w pierwszych dniach oprócz kropelek spirytusu do pępka, puszczałam też na kikuta lub delikatnie smarowałam patyczkiem namoczonym w spirytusie