Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość spidigonz..

anglicyzm wszędzie popieracie?

Polecane posty

Gość spidigonz..

Gość Bonzo_SWE
łot ar ju tokink abałt?

Gość spidigonz..
w firmach np wymagaja

No i dobrze, angielski to w dzisiejszym świecie podstawa, nie widze problemu, sama uwielnbiam angielski i ucze moje dzieci właśnie po to zeby przydał im się w przyszłości

Gość ta..
wkurza mnie czasem wtrącanie slowek angielskich do polskiego po co? mamy swoj jezyk ?

Gość nic mnie tak nie wkurwia jak
mowienie mi czego ja potrzebuje, tak jest z angielskim. a oni polskiego nie moga sie nauczyc ? a juz to afiszowanie sie i klekocenie nie gramatycznych zdan po ingisch , cios

Gość cinis
jesli chodzi o powszechny przymus bieglego mowienia po angielsku, to jestem przeciwna, uwazam, ze przede wszystkim powinno sie dobrze i poprawnie mowic w jezyku ojczystym, niestety w naszym kraju milej widziana jest znajomosc angielskiego, niz poprawny jezyk polski, zauwazcie, ze w innych panstwach stawia sie na pielegnowanie wlasnej kultury i jezyka, bylam w Niemczech na wycieczce i bylam w szoku, ze nawet w muzeum, czy w miejscu gdzie jest wielu turystow, obsluga nie potrafi mowic po angielsku i oczekuje od turystow, ze beda potrafili porozumiec sie po niemiecku, tylko oczywiscie w naszym kraju wszyscy musza slepo nasladowac tzw zachod i kazdy musi koniecznie mowic po angielsku w stopniu zaawansowanym, jakos w innych krajach wcale tak nie jest, czy np w Anglii czy w USA polowa ludnosci potrafi mowic w innym jezyku, jakos watpie, dobrze jesli ktos umie, ale jesli nie tragedii nie ma, a u nas, to jesli ktos powie, ze nie chodzi na dodatkowy kurs to patrza sie jak na idiote :O a ja nie lubie tego jezyka i nie mam zamiaru tracic czasu poki co na doszkalanie sie i nie wynika to stad, ze nauka sprawia mi problem

Gość ehh...
mnie wkurza jak dorosly facet 29 lat i zgrywa sie slownictwem angielskim na gg czy naszej klasie :O doslownie jak dzieciak.

Gość kajko i kokosz
Angielski stal sie jezykiem miedzynarodowym, zwlaszcza w Europie i w bylych koloniach brytyjskich. Nie jest jednak najpopularniejszym jezykiem swiata, bo najwiecej osob uzywa jezyka mandarynskiego. W Europie wszyscy w miare wyksztaceni ludzie ucza sie jezykow obcych, a w niektorych krajach jak np Holandia, Szwecja czy Norwegia bez problemu porozumiesz sie w jezyku angielskim z kazdym. W USA 1/5 spoleczenstwa mowi po hiszpansku. Ludzie zawsze starali sie porozumiewac jednym neutralnym jezykiem, tak jest po prostu prosciej. Kiedys byla to lacina, potem francuski, teraz jest to angielski, jesli siedzisz w Polsce i nie masz kontaktu z cudzoziemcami to polski Ci wystarczy, ale jak chcesz sie porozumiec z ludzmi spoza Polski, to wypadaloby poznac jezyk obcy.

Gość nic mnie tak nie wkurwia jak
kurcze, co sie dzieje z ludzmi:( niemal kazdy, chce byc lepszym od drugiego, przescigaja sie we wszystkim w czym tylko moga:( a ja chce na wies, tam chce miec domek, kurki, moze krowke:) ogrodeczek na kwaity i warzywka i do tego wcale nie jest mi potrzebny angielski, niemiecki. wystarczy mi tylko tam byc i czuc, ze zyje:) troche nie na temat, ale poniosla mnie tesknota za normalnoscia i spokojem, chociaz ten kto nie przebywal czesto na wsi, nie wie o czym mowie:(