Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brukselkowo

jak ugotowac brukselki?

Polecane posty

Gość brukselkowo

moja mama nigdy nie gotowala brukselki jako dodatek do obiadu, jak kalafior czy brokuly, w domu spotykalam sie z nia jedynie w zupie jarzynowej. kiedys gdzies jadlam i powiem ze bardzo mi zasmakowala, probowalam ugotowac u siebie tak jak wspomniany wczesniej kalafior, niestety miala gorzkawy posmak. nie mam pojecia jak ja igotowac? moze ktos gotuje u siebie te cudowne warzywko i moglby mi cos poradzic?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość brukselkowo
?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czysta przezroczysta
musisz naciac glaba brukselki na krzyz i gotowac w wodzie w dodatkiem mleka, soli i odrobiny cukru. idealnie by bylo wrzucic brukselke na wrzatek, pogotowac chwile, odlac wode, zalac warzywa ponownie wrzatkiem, znowu pogotowac, znowu odlac i dopiero na koncu gotowac w tej wodzie z mlekiem. tez lubie brukselke, ale ten gorzkawy smak mnie jakos zniecheca zawsze... pyszna jest polana zrumieniona bulka tarta..mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wrzuć do osolonej wody. Zagotuj i odlej tą wodę po zagotowaniu. Uzupełnił zimną i ugotuj aż do miękkości. Obierz te brzydkie liście z zewnątrz, natnij od spodu na krzyż. Poza tym wybieraj drobniejsze, te są słodsze. Nie gotuj też pod przykryciem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość brukselkowo
dzieki czysta :) a jak z mrozona? bo ja niestety nie mieszkam w polsce i tu inej nie dostane.... musze ja rozmrozic pierw, naciac i dalej jak w Twoim przepisie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czysta przezroczysta
jesli mrozona, to nie wiem.. ale rozmrozilabym ja leciutko, tak tylko, zeby moc ostrym nozykiem poprzecinac te glaby. no i wrzucasz wtedy na wrzatek, nie do zimnej wody, bo sie packa zrobi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość brukselkowo
dzieki za rady :) sprobuje tak zrobic :) zakochalam sie w tym warzywku :) pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co za meksyk
Brukselkowo a gdzie mieszkasz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość brukselkowo
w islandii... a co?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość brukselkowo
tu wszystko praktycznie albo pakowane albo mrozone... :o okropnosc....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co za meksyk
Tak tylko pytalam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość brukselkowo
:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×