Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość redenia

mam pytanie odnośnie L4 w trakcie ciąży?

Polecane posty

Gość redenia

mam teraz remont w pracy, na korytarzu malują, smierdzi farbą, łeb mnie nawala, oczywiście ja w ciąży, 6 m-c, ale każdy ma to w dupie, no i chciałam iść do lekarza ogólnego, zeby do piątku wipisał mi L4, czy z takiego powodu dostanę zwolnienie, no bo chora nie jestem, tyle, ze się męcze, poza ym wydaje mi się, ze chemii nie powinnam wdychać...nie pamiętam też czy na L4 lekarz pisze powód zwolnienia? dziękuję za wszelkie odpowiedzi:)

to zalezy od lekarza ale raczej w ciazy nie ma problemu z wystawianiem L4 na zwolnienieu bedziesz miala tylko symbol (jak dobrze pamietam B), ktory oznacza ciaze i to wszytko

Gość onaaaaa12568
duzo ogolem w sprawie wystawiania L4 zalezy od lekarza... od jego podejscia do sprawy.......

Gość redenia
no właśnie tak rzadko chodze do lekarza, ze nie wiem jak się do tego odniesie, a nie chcę ściemniać, ze chora jestem, jak nie jestem, w dodatku siedzi tu taki nadgorliwy, ma grypę i kicha i prycha, a siedzi na przeciwko mnie i boję się, ze mnie zarazi, więc takie zwolnienie byłoby jak znalazł

Bez problemu dostaniesz zwolnienie, w ciąży jest 100% płatne. Szkodliwe warunki pracy to wystarczający powód, niektórzy lekarze nawet nie potrzebują powodu żeby je wypisac, wystarczy poprosic. Na takim zwolnieniu lekarz wpisuje literke B, co oznacza ciąże i nikogo nie interesują szczególowe powody dla ktorych jestes na L4.

Gość wydaje mi się..
wydaje mi sie że w ciąży jak nie jesteś chora to tylko ginekolog wystawić może takie L4 żeby było 100% płatne, od ogólnego zwolnienie chyba zostanie potraktowane jako normalne 80%...

Gość od normalnego lekarza
tez jest 100% platne, ale musisz miec zaswiadczenie od ginekologa,ze jestes w ciazy

Gość redenia
niech już będzie nawet te 80%, moja gin i tak skasuje za wizytę stówkę, wiec na jedno wyjdzie, a nawet bardziej mi się opłaca wziąć 80% na 3 dni, niż za wizytę 100 zł i 100% płatne

jak mialam zapalenie oskrzeli w 6tc to dostalam 10dni L$ od ogolnego i bylo 100% platne, ale bylo zaznaczone B- ze to ciaza

Gość wydaje mi się..
dlatego napisałam że mi się wydaje, jak ja byłam w ciąży to niestety tylko od ginekologa było 100% :) na szczęście jak widzę to się zmieniło :)

Gość a ja sobie
jeśli w pracy przedstawiłaś zaświadczenie, że jesteś w ciąży, to zwolnienie od lekarza pierwszego kontaktu też będzie 100% płatne. Aha i na zwolnieniu do zakładu pracy nie musi być symbolu. Symbol jest dla ZUS nie dla pracodawcy. Idź i bierz zwolnienie

Gość redenia
ja w 3 m-cu miałam grypę żoładkową i dostałam L4 bez B a powiedziałam lekarzowi, ze w ciąży jestem, zwolnienie wypisywały pielęgniarki i nie wiem sama czy może powinnam pójść do nich i powiedzieć o tym, zeby mi B dopisały, ale jak powiedziałam lekarzowi to powinien mi chyba to załatwić, wtedy o tym B nie wiedziałam, to nie dopilnowałam

Gość redenia
ojej nic w pracy nie dawąłam, bo nikt nie hciał ode mnie czegoś takiego, to moja pierwsza ciąża i wielu rzeczy nie wiem:( myślałam, że lekarz wystawia zwolnienie z B i tyle

przecież to logiczne, że nie ma zanczenia jakiej specjalizacji lekarz wyst.L4. ustawowo kobieta w ciąży i na macieżyńskim ma 100% płatne. Obojętnie czy dokuczają jej migdałki czy ma rozwarcie. Pracodawca nie powinien narażać Cię na szkodliwe czynniki, dlatego idź do lekarza