Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Glowka w druga strone

Nieprawidlowe ulozenie dziecka

Polecane posty

Glowka dziecka jest wprawdzie w dole,ale jakby odwrotna strona(czyli patrzy do gory).Miala tak ktoras? Czy taki porod jest niebezpieczny? Lekarz powiedzial,ze w trakcie bedzie odwracal dziecko. Ma ktos doswiadczenie?Mam bac sie?

Gość grubcia pupcia ciagle głodna
a gdzie powinno patrzec bo nie rozumiem? W plecy czy w pępek? :D

Gość -z-oz
a ktory to tydzien? jesli nie mówił nic o cc to chyba da siętak urodzić, z resztą słyszałam o przypadkach gdzie dzieci miały takie ułożenie - jak było w trakcie nie wiem, ale rodziły się zdrowe

Gość -z-oz
najlepiej jest zeby patrzylo w plecy ;) wiec jesli nie jest to koncowka ciazy ja bym namawiala male zeby sie odwrocilo jeszcze ale czytalam ze nawet przy ulozeniu posladkowym da sie urodzic naturalnie wiec nie jest tak zle..

Synek mojej siostry był tak ułożony, nie odwrócił się i lekarze zdecydowali się na cc, ale siostra rodziła w Niemczech; nie wiem, jak to wygląda w Polsce.

Przy pośladkowy pierworódce przysługuje cc z uwagi na duże ryzyko powikłań zarówno u matki jak i płodu oraz niewspółmiernie małą korzyść porodu sn w tym przypadku.

To znaczy,ze przysluguje mi cc czy to dobra wola lekarza? Jakos przeraza mnie fakt,ze moze odwroci sie w trakcie porodu.A jak nie?

zalezy od szpitala... nie ma niestety jednoznacznego nakazu przeprowadzania cc w takiej syt., ale sugeruje sie to lekarzom

Zalezy ktory to tydzien. Moja mała lezała posladkami do dolu do 37tygodnia. a co do przekrecenia w trakcie porodu to nie wiem nic. Lekarz ma za zadanie przyjac dziecko bezpiecznie na swiecie i nie po to zostal poloznikiem aby komplikowac wiec ja bym mu zaufala. zreszta i tak dziecko polozna ustawia podczas partych.

U mojej siostry też czekali, że niby dziecko się odwróci, ale się nie odwróciło. Jak normalnie cesarka trwa 5 minut, tak u siostry trwała 1,5 minuty - tak szybko ja cięli i wyciągali dziecko, bo mały zaczął sinieć ;>

Gość wertyka
z tego co zrozumiałam twoje dziecko jest w położeniu twarzyczkowym to jest wskazanie do cc.Nie wiem jak lekarz chce to odwracać:o może zapytaj innego o opinię? spójrz na wskazania Wskazania do cesarskiego cięcia występujące podczas porodu – Nieprawidłowe rozwieranie się szyjki macicy podczas porodu – Słaba akcja skurczowa, która może grozić zbyt długim porodem i w konsekwencji niedotlenieniem dziecka – Niewłaściwe ułożenie dziecka (położenie poprzeczne, twarzyczkowe, nóżkowe, położenie miednicowe u kobiet rodzących po raz pierwszy) – Przedwczesne odklejenie łożyska – Wypadnięcie pępowiny. Wskazania do cesarskiego cięcia występujące przed porodem – Zbyt duża główka dziecka w stosunku do szerokości miednicy matki – Zagrożenie rzucawką, spowodowane zatruciem ciążowym – Konflikt serologiczny – Cukrzyca matki – Guzy mięśniowe w kanale rodnym – Wielkość dziecka powyżej 4,5 kg – Poważna wada wzroku i zagrożenie odklejeniem się siatkówki oka – Przebyte wcześniej podłużne cesarskie cięcie – Wcześniejsze operacje macicy – Nisko umiejscowione łożysko (tzw. przodujące) – Opryszczka narządów płciowych – Inne dolegliwości matki, zakwalifikowane przez lekarza do cesarskiego cięcia.

Wiem o co chodzi. Dziecko jest ułożone pleckami do Twoich pleców (tzw ułożenie potylicowe tylne), jest to bardzo rzadkie (0,1-0,5% wszystkich ułożeń główkowych). Poród w tym ułożeniu jest możliwy, ale jest cięższy, bo płaszczyzny są trochę inne i potrzeba trochę więcej miejsca na rodzącą się główkę (różnica 2 cm obwodu, ale dla tkanek kanału rodnego to sporo). W czasie porodu pewnie będą próbowali układać Cię tak, aby dziecko samo z pomocą grawitacji okręciło się w najlepszy sposób. Jak postąpi lekarz - nie wiem. Pewnie każdy ma na to inny pomysł.

Zyrafa-wlasnie o to mi chodzilo!Tak wlasnie jest ulozone! Dzieki,chyba zaczne szukac innego lekarza.

Powiem, że nie wiem co robić w tej sytuacji. Poszukaj lekarza, który może Ci pomóc. Nikt nie powinien na siłę przekręcać Ci dziecka przez brzuch, bo nie żyjemy w średniowieczu, ale jeżeli trafisz do kiepskiego szpitala, to nie można nic gwarantować. Dziecko powinno okręcić się samo podczas porodu, pod warunkiem że lekarze będą wiedzieli, jak Cię układać (podczas naturalnych zwrotów w kanale rodnym dziecko pod wpływem grawitacji można pokierować do wykonywania zwrotów, które ułożą je prawidłowo). Takie ułożenie zdarza się rzadko, ale niestety często w takich przypadkach, gdy układanie nie pomaga dziecku, lekarze zakładają kleszcze lub próżnociąg położniczy. Ja nie dałabym sobie założyć tych narzędzi, dlatego szukaj dobrego lekarza.

Moja córka leżała bokiem czy jakoś tak, w każdym razie też nie leżała twarzą do pleców. W trakcie porodu podczas skurczów położne kazały mi leżeć na którymś konkretnym boku i w ten sposób mała się przekręciła i urodziła normalnie bez problemu. Podobno to jest ich sposób.

Jestem juz w domu z malenstwem:) Po dlugich konsultacjach z lekarzem zdecydowalam sie na cc. Tutaj ,gdzie mieszkam,w klinikach prywatnych nie stosuje sie juz proznociagu ani kleszczy,wiec w razie komplikacji od razu zabieraja na sale operacyjna. W zyciu nie zgodzilabym sie na porod z uzyciem ''tych sprzetow''. Czuje sie super,myslalam,ze bedzie duzo gorzej. Kilka dni ciezko mi bylo sie poruszac,ale szybko minelo. Pozdrawiam!

Gość stu234
Witam Będzie mi miło, i proszę o poparcie i głosik na mój blog ( poród i prawa Rodzącej na sali porodowej ) http://bobbyy.pl/blog.php?id=195

Gość nel 28
moja corcia byla ulozona glowka w gore - polozenie miednicowe. ulozyla sie tak na poczatku i tak juz zostalo do konca. moj lekarz nawet nie wspomnial o zadnym odwracaniu dziecka, tylko umawialismy sie na cc. jednak skurcze zaczely sie wczesniej i na oddzial przyjal mnie inny lekarz, ktory tez od razu mnie poinformowal o tym ze urodze przez ciecie. kobieta ktora nie rodzila, powinna miec w takim wypadku cesarke. moja znajoma drugie dziecko rodzila wlasnie posladkowo (porod z polozenia miednicowego) i mowi, ze gdyby wiedziala jak to bedzie wygladac to by wszystko sprzedala zeby miec na cesarke. porod posladkowy jest dluzszy, trudniejszy i grozi komplikacjami. natomiast obracanie dziecka to jakas stara szkola, slyszalam ze juz tego nie robia. moze zmien lekarza???

Do Nel 28 Juz urodzilam:)