Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zestesowana tym

HSG bardzo prosze o pomoc.

Polecane posty

Gość zestesowana tym

Witam mam miec robione badanie HSG. lekarz, nktóry mi to zlecił nie powiedział dokładnie jak będzie wyglądało znieczulenie. Opisał tylko sam zabieg, o znieczuleniu, przygotowaniu do badania nie powiedział nic (tzn. powiedział, zobaczymy jak będzie, bo to zależy :O ). Czy któras z Was moglaby napisać mi jak się znieczula do tego badania. Wyczytałam w necie, że trzeba przyjąc czopek rozkurczowy a rano zrobic lewatywę :O Proszę o info, jak to jest w praktyce, bo w necie to sama teoria, a lekarz był jakiś malomóny. ja rozmumiem, dla niego do chleb powszedni, ale pacjentak nie musi wszystkiego wiedziec. Dziękuję z góry za pomoc

Gość studentka położnictwa
Mam nadzieję że lekarz dobrze wyjaśnił na czym zabieg polega i jak wygląda, ale w razie co to pytaj. Jeśli chodzi o znieczulenie, to powiem że zależy to od placówki. Osobiście miałam okazję nie raz być przy tym zabiegu i w różnych szpitalach. W jednym wykonuje się go po uprzednim podaniu domięśniowo ketonalu(środka przeciwbólowego) w innym wykonywali po podaniu dolarganu (środek także przeciwbólowy, natomiast zdecydowanie bardziej skuteczny niż ketonal; podawany także w trakcie porodu). O czopku ani leatywie nie słyszałam ani się nie spotkałam.

Gość chataga
Może to komuś pomoże. Miałam hsg robione wczoraj w szpitalu na Karowej. Bardzo miłe panie (położna, radiolog i ginekolog) zeszły ze mną do pracowni RTG. Tam poproszono mnie o opróżneinie pęcherza i rozebranei sie jak do badania ginekologicznego. Połozna poprosiła o połezenie si ena stole rtg tak by pupa była na samym brzegu a stopy obok niej - było to dość niewygodne, i trzeba sie złapac za kostki, zeby sie nie odpychać odruchowo. Potem gin zbadała mnie i potem powiedizła,ze ebdzie mnie na bieżąco informowła co bedzie robić i kiedy moze zaboleć. Naczytałam sie na wszelikich forach o tym badaniu i byłam przygotowana na meeega ból. Pryz zakładaniu aparatu połozna powiedizła: Raz, dwa, trzy teraz zaboli. No wiec czekam na ten ból i czekam a jego nie ma - to byuło takei uczucie jak zakładanie wziernika - czyli luz kompletny. I sie ucieszyłam. Potem pani radiolog ustawiłą aparat Rtg i powiexiżła do ginki: Proszę o pierwsza dawkę kontrastu. GInka wstrzyknęła i wtedy poczułam takie coś jak przy okresie - takei ciągnienie w dole brzucha - spoko. No i pstryk zdjątko. Potem radiolog poprosiła o drygą dawkę i kaontrast przeszedł przez jajowody - tu powiem szczerze ze zabolało nieźle - trcohę mi sie słabo zrobiło ale to było dosłownie 5-6 sekund (wiem bo0 liczyłam w myslach) i zaraz pstryk drygie zdjecie. Panie zarz sie mną zajęły, sie pytały czy już oki, i w ogóel byly baaardzo fajne. Potem już bez tej aparatury całej radolog mi sie kazał obrócić o 10o stopni (na noczek, na brzuszek, znó na boczek i na plecki wrócić), zeby sie jeszcze ładnie kontrast rozlał i pstryknęła 3-cią fotkę. No i potem sie pytały czy jest oki i czy moge iść, czy mi sie w głwoeinei kręci. Nic mi nie było i w oóle mbyłam szczęlsliwa ze wynik badani abył oki;-)) Dodam ze nie miałam żadnego znieczulenia podanego w szpitalu. sama na własną rękę wziełam jeden ketonal i dwie no-spy, ale tak sobei myskle ze ponieważ badanie sie przesunęło w czasie to te leki juz nei dziąlłąy. Ale SPOKO DZIEWCZYNY - nie ma sie cego bać, serio mówię, no wiem jaksie sam nastresowłam. i bez potrzeby. Jak bym mial jeszcz eraz wybierac czy Damian w narkozie za 1000 czy Karowa za friko bez niczego - to wybieram Karową - serio. Nie bójcie się dizewczyny. Z badań poprzedzajacych musiąłm mieć posiew, cytologię i grupe krwi i zero wspolżycia w tym cyklu i jeszcze musi ustać zupełnei krwawienie bo inaczej nie zrobią. Pozdrawiam!!