Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maturzystka19

Maturzystka z przypadku ?

Polecane posty

Gość Maturzystka19

Witam Mam dosc dziwny , głupi a zarazem moze i powszechny problem. Pewnie na forum znajduje sie duzo obecnych a takze byłych maturzystów, ktorzy moze jakos pomoga. Za 2 tyg pisze mature J.polski J.niem Historia (dodatkowo) wszystko na poz. rozszerz oraz ten nieszczesny WOS :O ,ktory wzielam sobie na 3 przedmiot a stalo sie jak stało, ze w ogole nic z niego nie umie, bo okazało sie ze nie bedzie mi jednak potrzebny na studia, ale co jak co musze go chociaz na 30 pare % zdac. Ale jak ? Poswiecilam czas na nauke z reszty przedmiotów, tez dosc ciezkich , z ktorych jestem w 70% juz gotowa. Jeszcze sie oczywiscie bede douczac. Ale co z tym WOSEM ;O Jak sie i co sie uczyc przez ten krotki czas ? Najlepiej byłoby nauczyc sie podstaw, ale co tutaj jest podstawa...

Gość nie radzę
trudno odopwiedzieć na twoje pytanie. Zdawałam maturę z wosu w zeszłym roku na poziomie podstawowym i uczyłam się z repetytorium z operonu, więc czulam się solidnie przygotowana. Tyle, że prawie nic mi się z tej wiedzy nie przydało, poniewż większość pytań dotyczyła konstytucji, która w podręcznikach występuje co najwyżej jako aneks - no bo kto normalny uczy cię konstytucji na pamięć? Radzę ci porobić trochę testów maturalnych w necie, poza tym nie za dużo już możesz zrobić. Nie martw się, jeśli potrafisz myśleć, to zdasz. W moim przypadku tak bylo :P

Gość Maturzystka19
własnie mam to z Operonu, nawalone jest tego jak cholera. Same pojecia ;O No niby probne zdałam na "spontanie" na 35% ... Ale teraz sie boje, nie chce poprawiac w sierpniu. I nie wiem, czy sie opłaca jeszcze cos uczyc, czy lepiej solidniej przygotowac sie do tamtych potrzebnych mi na studia przedmiotów?

Gość nie radzę
Jesli wos jest dodatkowym przedmiotem, to olej to, nie ma się co stresować.

nie bardzo sie orientuje, ile czasu do matury, ja wosu uczylam sie 2 tygodnie, i zdalam baardzo dobrze, wiec powinno Ci sie udac

Gość Maturzystka19
Nie jest dodatkowy, bo wzielam sobie na 3 przedmiot na poz podst. Głupia ja... hista jest dodatkowa jako 4 przedmiot, ale jestem z niej chociaz gotowa

Gość Maturzystka19
do te verde A czego sie uczylas? i z czego ? w jaki sposob ? Tyle, ze ja 1 rok mam w szkole wos i to z kobieta 71 letnia.. porazka, wiec NIC a NIC z lekcji nie potrafie, bo kobieta jest chora.

Uczylam sie dawno temu, jeszcze za czasow starej matury, i mialam ten komfort, ze nie musialam praktycznie uczyc sie do innych przedmiotow. No i uczylam sie czytajac i probujac zapamietac, na podworku na wsi :) Nic juz z tego nie pamietam, teraz, po latach, oczywiscie, zreszta nigdy nie bylo to dla mnie ciekawe, wybralam najmniejsze zlo.

Gość elegantkaaaaaaaaaaa
po co sie martwic matura, ja mialam z historii 2 na maturze a koncze juz za chwile 5 rok na UW :D

Gość Maturzystka19
Ale podobno trudniejszy niz rozszerzony, wrecz dziwne. Ale w szkole gorzej wypadla matura pods niz rozszerz. dziwne

Gość Maturzystka19
Tyle ,ze to stara matura. teraz troche inaczej jest. Ja chce isc na Pedag, do Krk

Może, ale u mnie w szkole chyba nikt nie oblewa podstaw z WOSu ;)

wiesz co, Maturzystko, przesadzasz. Masz jeszcze sporo czasu, nie zalezy Ci na jakichs wybitnie dobrych wynikach, dasz rade.

Gość kasandrapoi
wos podstawowy jest trudniejszy od rozszerzonego, ja sie uczyłam dwa miesiace przed na rozszerzenie i zdalam na 60%, wiec jesli jeszcze nic nie umiesz to masz male sznase na zdanie...

Gość stara maturzystka
Nie martw się nic WOS to przede wszystkim teksty źródłowe, raczej sprawdzają takie praktyczne umiejętności, więc na samych tego typu zadaniach zaliczysz. Powtórz sobie podstawowe wiadomości, premierów Polski, nazwy partii politycznych i ich skróty, daty rozszerzeń UE, organizacje międzynarodowe i skróty, ustroje polityczne, co jest republiką, co federacja, co monarchią itp, podstawowe zasady prawa karnego, cywilnego... Jeśli masz repetytorium z Operonu to przejrzyj je ze 2 razy. Ja tak zrobiłam dzień przed maturą, zdawałam rozszerzony i dostałam 80 %

Też zdaję maturę w tym roku i WOS to chyba jedyny przedmiot, którego się nie boję :P Myślę, że powinnaś wyciągnąć to 30 %..;)

Gość hfsddsd
ja Ci moge napisac co muszisz miec w paluszku, ale musisz tez umiec pisac podania, petycje itp

Gość Maturzystka19
To prosze o napisanie tego co mam miec w paluszku ;] te formy wszystkie znam.

Gość hfsddsd
okej, poczekaj chwilke

Gość hfsddsd
oczywiscie NATO, UNIA, ONZ(ile jest panstw, od kiedy, jakie pelnia funkcje) rola parlamentu europejskiego, o strefie euro, okragly stol i zmiany ustrojowe po 89r, legalizacja zwiazkow homo, rola gospodarki (kryzys) musisz znac flagi, symbole, organizacji i panstw, solice, partie, skroty, poczytaj o lustracji, zdjecia politykow, zdjecia z jakichs obrad wos ogolnie polega na tym co sie teraz dzieje, od poczatku trzeba bylo ogladac, wiaomosci, fakty, wydarzenia, tvn 24 mysle ze dluga forma moze byc o wejsciu Polski do strefy euro, Twoje zdanie, za i przeciw, ewentualnie o kryzysie i walka z nim jezeli w poleceniu bedziesz miala napisac do sejmu, to wiesz jakiego zwrotu grzecznosciowego uzyc ?

Gość Maturzystka19
Nie za wiele :| Nigdy sobie tego wos-u nie wybacze :( Ale dziekuje takze za pomoc :)

Gość glowa do gory maturzystko
sluchaj u mnie w szkole najlepiej poszedl Wos. co roku tak jest... poczytaj co napisala dziewczyna wyzej i zobaczysz ze bedzie dobrze,

Gość Maturzystka19
Dziękuje bardzo :) Lece di nauki. Jeszcze dzis niemieckiego.. Ehh

Gość hfsddsd
nie ma za co :) oj wos jest latwy do zdania, ale on wcale nie jest taki prosty, na pewno bedzie opinia/fakt, prawda/ falsz wykresy itp