Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klasycznie i spokojnie

Jakie książki polecacie , które są warte przeczytania reaktywacja

Polecane posty

Gość klasycznie i spokojnie

Mam ochotę przeczytać coś nowego, interesującego, ale w ksiegarni dostaję oczopląsu. Co warto kupić???

Gość Ruski miesiąc
-godna polecenia

Gość dla mnie np
"11 Minut" Paulo Coelho

\"11 minut\" jest przereklamowane. Czytałam z musu :O Jak pozostałe książki Coelho zresztą.

Gość ze staroci
Korzenie - Na jej bazie powstał film "the roots"

ponieważ ten topik to jakby na moje życzenie powstał, więc odpowiadam, że wszystkie. Nie znosze jedynie tkliwych romansideł i ciężko mi się czyta książki wojenne, takie o tych wszystkich okopach itp. Bo już np: wojenne-obozowe sa ok.

Gość a może coś z fantastyki
Łowca Androidów - P.K. Dick

Gość trushi
Nędznicy. V. Hugo Germinal, E.Zola Dom duchów, I. Allende Dzieci Północy, S, Rushdie Wichrowe Wzgórza, E. Bronte

Gość pollyanja
polecam 'Jutro będzie lepiej" M. Maslanki, albo " Dziewczyna z zapałkami" A. Janko

Steffen Müller "Polska da sie lubic" (oryginalny tytul "Viva Polonia")

a ja polecam Sven Hassel - klasyk powieści wojennej. Sprzedał ponad 56 milionów książek wydanych w 15 językach. Sven Hassel porównany jest do Hemingwaya, Haska i Hellera. Jego książki, ubarwione charakterystycznym humorem, są swoistym protestem przeciw wojnie i dyktaturze. Uważane są za najlepsze powieści ukazujące obraz wojny widzianej przez prostego żołnierza. Hassel powiada o ludziach, którzy nie wywołują wojen, ale muszą w nich walczyć. Hassel w unikalnej serii czternastu książek opowiada przeżycia żołnierzy niemieckiego plutonu kompanii karnej (Porta, Mały, Stary, Legionista, Heide, Barcelona - Blom, Sven, etc.) na różnych frontach podczas II Wojny Światowej. Opowiada o okrucieństwie i absurdzie wojny oraz brutalności i głupocie ustroju nazistowskiego. II Wojna Światowa przeraża i fascynuje. Przeraża i fascynuje również tych, którzy jej nie przeżyli. Historia wojny może być opowiedziana na wiele różnych sposobów - jako praca dokumentalna, w formie thrillera z wojną w tle, lub jako pamiętnik. Sven Hassel nie używa żadnej z powyższych form. Niewątpliwie brał udział w wojnie służąc w Wehrmachcie, ale książki Hassela nie są pamiętnikami. Większość fabuły oparta jest na przeżyciach autora i jego towarzyszy. Jak jednak Hassel podkreśla, autor ma prawo użyć swojej wyobraźni. Dlatego też książki Hassela mają niepowtarzalny, specyficzny klimat powieści wojennej, klimat który stał się już klasykiem. Hassel opowiada o grupie żołnierzy z różnych warstw społecznych, a nawet różnych krajów (Sven jest duńskim ochotnikiem), która spogląda na brutalny absurd wojny i ocenia ją nie z wysokości punktu dowodzenia generalicji, ale z wysokości zagrzebanych w okopach zwykłych żołnierzy. Sven Hassel ukazuje wojnę jako sposób życia, równocześnie podkreślając jej okrutne i bezcelowe szaleństwo. Dla prostego żołnierza Wehrmachtu, jedyną rzeczą, która się naprawdę liczyła była nadzieja na przeżycie. Sven Hassel z surowym, cynicznym humorem opisuje walkę o przetrwanie w frontowych okopach.

Gość samaEwusia-lat44
Ptasiek,modlitwa za owena,król szczurów

Gość dojrzała panna
Pachnidło....autor Patrick Süskind

Gość gryczka
B.Hrabal "Obsługiwałem angielskiego króla" albo "Bar świat". R.Adams "wodnikowe Wzgórze" H.Boll "Zwierzenia clowna" M.Bułhakow "Mistrz i Małgorzata" K.Kesey "Lot nad kukułczym gniazdem" D.Lehane "Rzeka tajemnic" Heller "Paragraf 22" J.Grisham "Czas zabijania", "Ostatni sędzia", "Bractwo", "Ława przysięgłych" E.Hay "Magia pogody" L.See "Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz" P.Lynch "Nosiciele", "Ósemka" M.Keyes "Wakacje Rachel" O'Farrell "Może zawierać orzeszki" H.Coben "Nie mów nikomu" S.King "Zielona mila"

Gość sssssssssfsddgdfh
A ja mogę polecic ksiązke pod tytułem "PS Kocham Cie" Piękna ksiązka o milosci. Nakrecony został takze film pod tym samym tytulem ale ksiazka jest milion razy lepsza, w filmie zmieniono wiele faktow i to mi sie bardzo nie podobalo. Autor ma swietny sposob pisania i opisywania wydarzen. Jest bardzo wciagajaca, ponad 400 str wciagnelam przez 2 dni. :) Polecam gorąco!!!

Gość kunegunda z kutna
wlasnie skonczylam przed chwila czytac 'nieznosna lekkosc bytu' M. Kundera. Jest niesamowita i szczerze ja polecam :)

Gość Wiktor który stale czyta
Wybierz dziedzinę, która Cię interesuje, zobacz spis treści, przeczytaj recenzję; przejądaj ile chcesz i kiedy chcesz: http://zlotemysli.pl/edwardstanislaw,1/ masz wieczystą gwarancję.

Książki Joanny Fabickiej: Szalone zycie Rudolfa Świńskim Truchtem Sex i inne przykrości Tango ortodonto Idę w Tango Zabawne i lekko się je czyta

Gość mustang258
polecam autorke Tess Gerritsen-thrillery medyczne ale nie tylko-wciagajace!

Uwielbiam kryminały Harlana Cobena czy Robin Cooka (te drugie są medyczne). Wciągają bardzo i 400 stron czytam w jeden dzień i pół nocy:-) Pozytywem jest to, że tam cały czas coś się dzieje i gdy przeczytasz jeden rozdział, chcesz czytać drugi by wiedzieć co będzie dalej i tak w kółko aż do końca książki:-)