Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mampytanieeeeeeeee

osluchanie sie z niemieckim

Polecane posty

Gość mampytanieeeeeeeee

zawsze myslalam ze angielski to jeden belkot a teraz zaczynam uczyc sie niemieckiego i jestem przerazona bo nic prawie nie rozumiem ze sluchu

bo rozumienie ze słuchu jest trudne, ja się uczę niemieckiego od 5 klasy podstawówki, a w liceum mam rozszerzony program i rozwiązywanie zadań ze słuchu sprawia mi kłopot. Ale to wiele osób tak ma.

Ogólnie HV mało osób lubi, ale czym więcej, tym lepiej. Najgorzej, jak w szkołach jest pomijane.

Gość taka lala
polecam kreskowki z togo i niemiecka tv po roku rozumiesz prawie wszystko. No a jak sie jeszcze nauczysz mowic to juz bedzie super

Gość no niemiecka wymowa jest
dla mnie nie do przejscia chyba

Gość a ktory waszym zdaniem jest
trudniejszy w sluchaniu angielski czy niemiecki? mam porblemy ze sluchaniem angielskiego a teraz zaczynam nauke niemieckiego i nie wiem czy przebrne przez sluchanie

Gość akurat niemiecka wymowa
jest o wiele łatwiejsza od angielskiej, natomiast co do rozumienia tekstu mówionego mam i z tym i z tym językiem problemy.:O

tak mowisz bo pewnie wczesniej sie zaczelas uczyc niemieckiego a potem angielskiego. dla mnie wymowa niemiecka jest straszna. angielski nie narzekam. wiadomo nie mowie perfekt z super akcentem ale nie jest najgorzej

;) wedlug mnie niemiecki jest trudniejszym jezykiem niz angielski. jesli chodzi o rozumienie ze sluchu - ciezko mi teraz powiedziec, bo umiem oba. najpierw nauczylam sie niemieckiego - wyjechalam nawet na rok do austrii. i faktycznie osluchalam sie i bylo mi latwo. teraz nie uzywam juz tego jezyka przez kilka lat, nadal jestem w stanie wychwytywac poszczegolne slowa ze sluchu, ale juz mam problem ze zrozumieniem;) jesli chodzi o niemiecki, poniewaz mieszkam od 3 lat w uk, musze przyznac ze trudniej przychodzilo mi rozumienie ze sluchu. osobiscie w tej chwili bardziej podoba mi sie angielski:) ale wydaje mi sie ze to w przypadku kazdego jezyka, kwestia osluchania sie. jak tu dobrze ktos zaproponowal, bardzo pomaga ogladanie telewizji po niemiecku. mnie pomagalo sluchanie piosenek (w obu jezykach) i wyszukiwanie tekstu w internecie. potem sledzenie go razem z piosenka... duzo latwiej przychodzilo mi wychwytywanie. (oczywiscie wieksze pole popisu jest tutaj w jezyku angielskim) podobnie robilam ogladajac filmy, nigdy nie uzywalam lektora, zawsze napisy - najlepiej nie po polsku a wlasnie po angielsku czy niemiecku;)

a mozesz polecic jakas stronke do niemieckiego? moze cos na ksztalt bbc. tylko nie wiem czy jako poczatkujaca dam sobie rade

Gość uuppppppppppp