Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

VOLVA

jak zorganizowac chrzciny?

Polecane posty

jakie sa formalnosci, zwyczaje?jak opedzić to najtanszym kosztem?czekam na rady

Gość pipulinda
nie chrzcij, będzie za darmo :)

bardzo konstruktywna rada.skad w was tyle zlosliwosci?juz nawet pytania zadac nie mozna?

Gość tiaaaaaaaaaaaaa
ja nie zauwazylam zlosliwosci w tej wypowiedzi:) pozwol dziecku wybrac jaka preferuje wiare, skoro sama widac niezbyt zorientowana jestes w temacie:P

Gość jjjjaaaaa
najlepiej to chyba wybrać się do kościoła i wszystkiego się dowiedzieć..... generalnie to chrzesti muszą mieć zaświadczenia ze swojej parafii, rodzice i chrzestni zaswiadczenie o spowiedzi. Chrzestni kupują siwece i szatkę. Potem mozesz zorganizować przyjecie dla najblizszych.

no wlasnie przeraza mnie to cale przyjecie...samej najblizszej rodziny bedzie 10osob, a ja nie mam warunkow mieszkaniowych na takie party....i lokal tez nie wchodzi w gre...:/jakie menu itd?mozna to zorganizowac np u chrzestnych?

Gość licz się z tym
Gdybym nie miała warunków wyprawić chrzcin we własnym domu, to "moi" chrzestni pewno nie mieliby nic przeciw. Jeśli chcesz wiedzieć czy to wypada, to moim zdaniem jak najbardziej tak. Ale oczywiście, musisz to z ludźmi sporo wcześniej obgadać ;)

a koniecznie trzeba po kosciele cos robic?jakies "wywściki"?nie starczy ta cala msza?

Gość licz się z tym
Jeśli chodzi o przyjęcie, u nas był to skromny obiad. Liczba gości podobna jak u ciebie. Mieszkamy za granicą, tutaj ksiądz nie pobiera żadnych opłat za chrzest, wychodzi z założenia, że chrzest jest dla dziecka a nie rodzica, a dziecko przecież nie pracuje, więc jak ma niby zapłacić. Przynajmniej nam tak to powiedział. Jka to wygląda w Pl nie mam pojęcia. Ubranko chyba zazwyczaj kupują chrzestni. Nasi musieli jechać do nas kawał drogi, więc stwierdziłam, że my się wszystkim zajmiemy a z ich strony oczekujemy tylko obecności. Jeżeli to ty kupujesz również ubranko podpowiem ci, że możesz kupić coś naprawdę ślicznego za dużo mniejsze pieniądze, niż ubranko typowe do chrztu. Ja tak zrobiłam i przynajmniej się nie spłukałam. Pamiętaj, że w tym dniu nie oprawa jest najważniejsza :) Powodzenia.

Gość licz się z tym
Hmmm...A co to są "wywściki"?

My musieliśmy przynieść zaświadczenie o bierzmowaniu swoim i chrzestnych jeśli byliśmy z innej parafii oraz karteczkę że byliśmy u spowiedzi.Dzień przed chrztem ksiądz chciał byśmy przyszli z chrzestnymi na spotkanie -tłumaczył nam co będzie działo się na mszy i jak mają się zachowywać rodzice i chrzestni :P A co do imprezy w PL przyjęło się że po ,,imprezie w kościele\" jest potem poczęstunek.W sumie to jakoś dziwnie by wyszło wychodzicie z kościoła i mówisz 🖐️ i każdy w swoją drogę :D Ja robiłam przyjecie w domu - była to niedziela,po mszy w domu byliśy ok 14.Był obiad,drugie dania itd. Dla mnie to było męczące bo goście siedzieli i siedzieli : A ja byłam i kucharką,kelnerką,zmywakiem i matką dla dziecka. Teraz to bym zrobiła albo w lokalu jeśli by mnie było stać lub chrzest wybrałabym w tygodniu po wieczornej mszy.Wtedy mini poczęstunek -w postacji zimnej płyty czy też ciasto i już.

Gość nfgngngng
Wiesz co to jest chrzest ? Nie musi byc na mszy, wystarczy sam sakrament. Nie musisz robic nic po nim, nikogo nigdzie zapraszac. Zastanawiam sie tylko po co chrzcisz dziecko skoro i tak raczej nie bedziesz z nim chodzic do kosciola sadzac po twoich wypowiedziach ?

Gość jjjjaaaaa
szczerze mówiąc, to też wywnioskowałam, że chrzest dziecka robisz bo tak trzeba chcesz go odfajkować. Cytuję: "nie starczy TA cala msza?" Wiesz co, nic na siłę.... może dziecko w przyszlości samo zadecyduje, na razie mam wrażenie, że traktujesz chrzest dziecka jak zło konieczne....

jesli chodzi o przekonania religijno -światopoglądowe jestem poganką.ale grunt to spokoj w domu

Gość nfgngngng
To zostaw organizacje chrztu mezowi. Nie pojdziesz do kosciola i nie odnowisz przyzeczen chrzcielnych jesli jestes poganka. Ktos napisal o zaswiadczeniach o spowiedzi. A co wlasnie jak rodzic nie jest katolikiem ? Mam wrazenie, ze ludzie zapominaja czym jest chrzest. Ze to nie chodzi o ubranie dziecka jak lalke, pozbieranie prezentow czy wyprawienie imprezy. :o

Gość gość
masz dziecko a nie stać cie, no nie

Gość gość
Polecam dobrego fotografa na chrzciny www.iana-photo.com zrobi fajne zdjęcia na chrzcinach www.iana-photo.com/blog/view/fotografwarszawa-chrzest-sesja_rodzinna dobra cena www.iana-photo.com/catalog/chrzest fotoksiążka www.iana-photo.com/catalog/album Pozdrawiam

Gość Calinechka123
Świetnym miejscem na chrzciny jest ta restauracja http://zajazd-jonatan.pl - świetne jedzenie, dużo miejsca i miła okolica. Polecam!